Thursday, 20 Jun 2024
(Epoch Times Hong Kong)

The Epoch Times lanceert ‘Hongkong & de wereld’-website

Hongkong is een plaats vol wonderen, een beroemde internationale stad op een kleine plaats, met meer dan 7 miljoen trotse Hongkongers die hard werken in dit gezegende land dat vrij is van natuurrampen, en een welvarende samenleving creëren met een samensmelting van Chinese en westerse culturen.

Helaas heeft de CCP haar belofte verraden. De Chinese Nationale Veiligheidswet domineert het bestuur van Hongkong en schendt het beginsel van “één land, twee systemen”. Het maatschappelijk middenveld stortte in en de persvrijheid verdween. Honderdduizenden Hongkongers trokken naar het buitenland om een nieuw leven te vinden; maar nog veel meer bleven thuis, nog steeds vasthoudend aan hun overtuigingen en wachtend op de dageraad.

Hongkong heeft wereldwijde aandacht nodig. Wij creëren en wijden de website “Hongkong & de Wereld” (世界的香港) aan nieuws over Hongkong en Hongkongers, in de hoop deze kostbare en ooit schitterende parel van de wereld te behoeden voor het zinken.

Als economisch en financieel centrum van de wereld heeft Hongkong een van de meest vrije economieën met zijn onafhankelijke rechtspraak, lage belastingtarieven, professionele talenten en vrijhandelssysteem. Dit Aziatische financiële centrum stond 25 jaar lang, tot 2021, bovenaan de index voor economische vrijheid van de Heritage Foundation. Het werd meerdere malen gekroond tot ‘s werelds meest concurrerende economie door het International Institute for Management Development (IMD), gevestigd in Lausanne, Zwitserland.

Hongkong is ook lid van ongeveer 50 internationale organisaties, waaronder de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) en de Wereldhandelsorganisatie.

In 2021 werd Hongkong uitgesloten van de Index of Economic Freedom van de Heritage Foundation omdat het economisch beleid “vanuit Peking wordt gecontroleerd”, aldus de Heritage Foundation. In de eerste vijf maanden van dit jaar bereikte de fondsenwerving voor beursintroducties in Hongkong een nieuw dieptepunt in twaalf jaar. Bijna de helft van de Europese bedrijven in Hongkong is van plan hun activiteiten en personeel geheel of gedeeltelijk buiten de stad te vestigen, aldus een rapport van IFC Media, dat zich baseert op een enquête van de Europese Kamer van Koophandel in Hongkong. De wereldstad van Azië verliest zijn professionals en buitenlands kapitaal; de aantrekkingskracht van het belangrijkste financiële centrum van Azië is tanende.

Hongkong, een internationaal transport- en logistiek knooppunt, geniet van zijn imago van transportcentrum van wereldklasse met de internationale luchthaven van Hongkong, containerhavens en cruiseterminals. Hongkong was de eerste keuze voor de regionale kantoren en hoofdkantoren van vele grote bedrijven in de wereld. Het was ook het trefpunt voor vele internationale evenementen en speelde een actieve en belangrijke rol op het wereldtoneel.

Het huidige Hongkong heeft zijn spilfunctie verder verloren door het strikte dynamische “zero-COVID” beleid van het communistische China.

Hong Kong, het juridisch centrum op internationaal niveau en in Azië en de Stille Oceaan, is het enige rechtsgebied met gewoonterecht binnen China. Het onafhankelijke rechtssysteem en de niet-permanente rechters van het hof van laatste beroep uit verschillende landen genoten een goede reputatie en werden hoog gewaardeerd in de internationale juridische gemeenschap. De rechtbanken waren gewend hun rechterlijke macht zonder inmenging uit te oefenen.

Sinds de anti-uitleveringswetbeweging in 2019 onder miljoenen Hongkongers uitbrak, heeft de regering van Hongkong meer dan 10 000 Hongkongers, waaronder middelbare scholieren, in hechtenis genomen. Het is de norm geworden dat pro-democratie en demonstranten zonder proces worden opgesloten. Er zijn nu 1.014 politieke gevangenen in Hongkong, een exponentiële toename in drie jaar sinds het begin van de massale protesten op 9 juni 2019. Op dat moment waren er slechts een handvol politieke gevangenen. Volgens een nieuw rapport van de HKDC (Hong Kong Democracy Council) “heeft Hong Kong een van de snelst groeiende populaties politieke gevangenen ter wereld, rivaliserend met Wit-Rusland, Birma en Cuba,” aldus het rapport. Het ontslag van een Australische rechter en twee Britse rechters bij het Hooggerechtshof van Hongkong is een signaal van wantrouwen ten aanzien van de onpartijdigheid van de rechterlijke macht in de stad.

Hongkong was ooit een informatiecentrum met goed ontwikkelde communicatiemiddelen en een vrije informatiestroom, en genoot een hoge mate van persvrijheid. De media-industrie bloeide met bekroonde journalisten en bracht gediversifieerd nieuws. Volgens de World Press Freedom Index, die 180 landen en regio’s in de wereld telt, is de rangschikking van Hongkong gedaald van de 18de plaats in 2002 tot de 148ste plaats in 2022, en bevindt het zich nu tussen de Filipijnen en Turkije. De grootste pro-democratische krant van Hongkong, Apple Daily, en de populaire nieuwswebsite Stand News werden gedwongen te sluiten. Kleinschalige mediakanalen sloten vrijwillig vanwege juridische risico’s, en journalisten werden gearresteerd wegens misdaden tegen de nationale veiligheid. De CCP onderdrukt onafhankelijke culturele organisaties, smoort hun overlevings- en ontwikkelingsruimte in de kiem en monopoliseert het culturele discours in Hongkong.

Hongkong is een uitwisselingscentrum van Chinese en Westerse culturen. De wereld moet zich Hongkong herinneren en er hoop op blijven koesteren – een unieke rijkdom aan tradities die de traditionele Chinese cultuur en geest heeft behouden, die niet door de CCP is vernietigd en bezoedeld, en die de universele waarden van het Westen in zich opneemt.

Hongkong, een naam die ooit werd bewonderd en gekoesterd, bungelt nu in wanhoop. De geschiedenis en de voordelen waar de bevolking van Hongkong trots op was, zijn van de ene dag op de andere verdwenen, samen met het “één land, twee systemen”-beleid, nadat de CCP de gezamenlijke Chinees-Britse verklaring had geschonden door met geweld de “Hongkongse nationale veiligheidswet” uit te vaardigen en over te gaan tot een alomvattend en rechtstreeks bestuur van Hongkong.

In deze moeilijke omstandigheden zijn ten minste 110.000 Hongkongers naar het Verenigd Koninkrijk geëmigreerd nadat de Britse regering het British National (Overseas) (BNO) paspoortprogramma had gelanceerd. De netto-emigratie van 1 juli 2020 tot 2 april 2022 bedroeg maar liefst 325.497. Gelukkig blijven de Hongkongers waardig waar ze ook heengaan. Terwijl ze in harmonie leven met de lokale bevolking, zetten veel Hongkongers zich nog steeds in voor de democratie en vrijheid van Hongkong.

Hongkong, de Parel van het Oosten en een van de Vier Kleine Draken van Azië, mag niet worden gereduceerd tot een van de steden onder het directe totalitaire bewind van de Chinese Communistische Partij. De unieke betekenis van het behoren tot Hong Kong moet behouden blijven, voordat het volledig verdwijnt op het internationale toneel. De bevolking van Hongkong moet de wereldrijkdom die zij heeft ontwikkeld beschermen en aandacht schenken aan de Hongkongse bevolking in binnen- en buitenland.

Hongkong behoort tot de wereld met zijn kernwaarden die het heeft geërfd van een combinatie van Chinese en westerse culturen. Het is op deze basis dat wij deze webpagina hebben gecreëerd:
https://theepochtimes.com/c-hong-kong-the-world

In deze bijzondere periode hopen wij dat alle landen in de wereld Hongkong zullen blijven helpen totdat Hongkong zijn pracht en praal hervindt. Wij hopen ook dat journalisten en mensen in Hongkong met deze aspiratie ons zullen steunen in dit grootse streven.

Hongkong maakt de moeilijkste tijd in de geschiedenis door. *”Wat is deze pijn in de wind en de regen? Wees maar niet bang. We hebben tenminste nog dromen.” Omwille van de volgende generatie, gaat het “Hong Kong van de wereld” verder overzee. Laten we samen Hong Kong opnemen.

*Nota: De tekst van een Taiwanees liedje van zanger Zheng Zhi-Hua.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (10 juni 2022): The Epoch Times Launches ‘Hong Kong & the World’ Website

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.