Thursday, 18 Jul 2024
Een consequente gewoonte van dagelijkse oefening, hoe klein ook, levert op de lange termijn grote beloningen op. (adriaticfoto/Shutterstock)

Tieners de kracht van discipline bijbrengen

Wijsheden uit 'The Slight Edge' van Jeff Olson

Een van de meest waardevolle geschenken die ik van mijn ouders kreeg, was geen fiets, hond, luchtdrukpistool of auto. Het was een eenvoudige ochtendroutine. Ik moest piano leren spelen. Dat betekende oefenen, elke doordeweekse dag, gedurende een bepaalde tijd. Elke ochtend daalde ik af naar de kelder waar onze bruine, geliefde piano stond te wachten en oefende. Eén keer per week had ik les van een zeer bekwame leraar die hoge verwachtingen had (waar ik soms, door mijn eigen schuld, niet aan voldeed).

Vaak wilde ik niet oefenen. Nog vaker wilde ik niet naar mijn les, vooral als ik laks was geweest tijdens het oefenen. Toch was de activiteit niet-vrijblijvend. Ik had geen keuze. Ik heb het zes jaar volgehouden. Ik was zeker geen briljante student, maar aan het eind van die zes jaar was ik verbaasd over hoe ver ik was gekomen en wat ik had bereikt door die consequente kleine gewoonte van dagelijks oefenen, als een gestage druppel water die een rots wegslijpt.

Kortom, mijn ouders hebben mij de kracht van discipline geleerd en die les is in mijn leven ongelooflijk krachtig gebleken op meer gebieden dan ik hier kan opnoemen. Ik hoop dezelfde wijsheid door te geven aan mijn kinderen, ook al hebben ze er soms een hekel aan.

Kleine gewoontes bouwen grote vaardigheden op

Deze kwestie van kleine dagelijkse disciplines is het onderwerp van het boek “The Slight Edge” van Jeff Olson. Daarin leert hij ons om het alledaagse niet te verwaarlozen, want in onze eenvoudige, alledaagse handelingen liggen de kiemen van het grote succes of een catastrofale mislukking verborgen. De elegantie van Olson’s idee is juist de eenvoud ervan. Ondanks het feit dat de stelling van het boek een kwestie van gezond verstand is, heeft het, als je eenmaal het belang ervan inziet, de kracht om de manier waarop je over alle aspecten van je leven nadenkt, en dus ook over de resultaten ervan, te veranderen.

Olson stelt dat het ruwe materiaal dat we kunnen smeden tot prestaties op elk gebied van het bestaan, de kleine deugden of gewoonten zijn die we elke dag uitvoeren, wat hij “eenvoudige dagelijkse disciplines” noemt. We weten al hoe we succesvol kunnen zijn als we deze kennis combineren met een begrip van de kracht van discipline. Deze “eenvoudige productieve handelingen, consequent herhaald in de loop van de tijd” zijn de definitie van “het kleine voordeel”, de term waarvan de titel van het boek is afgeleid. Olson presenteert het idee in een formule: “consequent herhaalde dagelijkse handelingen + tijd = onoverwinnelijke resultaten.”

De clou is, zoals Olson aangeeft, dat de ingrediënten van succes in feite zo eenvoudig, zo klein en zo bescheiden zijn, dat we ze vaak over het hoofd zien. In de woorden van Olson is het “makkelijk om te doen”, maar ook “makkelijk om niet te doen”. Voorbeelden die Olson geeft zijn “een paar dollar van je loon afhalen, het opzij zetten om te sparen en het daar laten staan. Of elke dag een paar minuten sporten – en het niet overslaan. Of elke dag 10 pagina’s van een inspirerend, leerzaam, levensveranderend boek lezen. Of een moment nemen om iemand te vertellen hoeveel je hem of haar waardeert, en dat consequent doen, elke dag, maandenlang en jarenlang.”

Makkelijke dingen om te doen. Maar ook makkelijk om het niet te doen. En naast het gemak van het verwaarlozen van zulke eenvoudige dagelijkse disciplines, worden we geconfronteerd met de uitdaging van de onzichtbaarheid van hun effecten. Het is natuurlijk niet zo dat kleine gewoontes zoals elke maand $50 besparen of elke dag 10 minuten sporten geen zichtbaar effect hebben – het is dat het effect niet meteen zichtbaar is. In onze cultuur waarin snelheid, efficiëntie en onmiddellijke resultaten hoog in het vaandel staan, geven we het vaak op als de verhoopte vooruitgang zich niet meteen manifesteert. Gezondheid en gewichtsverlies ontstaan niet door één dag gezond te eten, of één week, of één maand, of soms zelfs meerdere maanden. Maar tegen de tijd dat er een jaar of meer voorbij is, zullen de consistente gezonde maaltijden je gezondheid aanzienlijk hebben beïnvloed – vooropgesteld dat je dat haalt.

Het probleem is, zoals Olson aangeeft, dat de meesten van ons het al opgeven in de periode tussen het moment dat we beginnen met een goede gewoonte en het moment dat we het resultaat ervan kunnen zien. Daarom moeten we het principe van het kleine voordeel begrijpen. Elke dag is wat we doen belangrijk. Elke dag hebben we de mogelijkheid om een betere toekomst (en heden, wat dat betreft) te creëren.

Het sneeuwbaleffect

Een andere diepe waarheid die uit Olsons boek naar voren komt, is dat het kleine voordeel twee kanten op werkt, voor en tegen je. Kleine, schijnbaar triviale fouten of beoordelingsfouten die zich in de loop der tijd herhalen, kunnen leiden tot enorme mislukkingen. Olson zegt over het kleine voordeel: “Het werkt nu al voor of tegen je”. Het verschil tussen een opwaartse of neerwaartse levensweg is soms maar een millimeter van elkaar verwijderd.

Olson roept ons op om bewust te zijn van hoe deze kleine gewoonten – waarvan we er veel nauwelijks opmerken – ons kunnen opbouwen of afbreken. “De meesten van ons leven met een voet stevig geplant in het verleden en de andere ergens schuchter verscholen in de toekomst – maar nooit in het moment … The Slight Edge gaat over leven in het moment zelf.” We lijken het huidige moment zelden te waarderen zoals we zouden moeten, en we onderschatten de kracht ervan. “Tenslotte,” denken we, “zal deze ene aankoop me niet bankroet maken,” of “zal deze ene donut, op dit moment, me niet te dik maken.” We maken het probleem nog erger door goede acties uit te stellen tot de toekomst. “Ik begin morgen…” Maar de waarheid is dat iemands ogenschijnlijk kleine beslissingen op het moment zelf, in de loop van de tijd samengevoegd, zorgen voor succes of falen in elk domein van het leven.

Olson’s boodschap geldt voor iedereen, maar het is vooral belangrijk voor tieners en jongere kinderen om te leren, omdat het op zoveel gebieden in het leven hun weg zal begeleiden naar succes en voorspoed, net zoals de ervaring van pianolessen mij op talloze manieren heeft geholpen met studeren, schrijven en zelfs het beoefenen van de deugdzaamheid (hoop ik tenminste).

Door een gebrek aan levenservaring hebben veel tieners misschien niet geleerd wat de ongelofelijke beloning is van discipline die consequent wordt volgehouden, omdat het tijd kost om dat in te zien. Immers, zelfs met het voordeel van veel meer jaren ervaring, slagen veel volwassenen er ook niet in om de belangrijke combinatie van tijd aan de ene kant en consistente kleine gewoonten aan de andere kant te waarderen.

Omgekeerd bevinden tieners zich ook in een positie waarin ze het meest kunnen profiteren van de principes van het kleine voordeel. Zoals Olson’s dochter in een van de hoofdstukken schrijft: “Ik praat graag over de ‘kleine voordeel’-filosofie met de volgende generatie … omdat de meest overvloedige bron waarover ze beschikken tijd is … omdat ze nog zoveel jaren voor zich hebben, hebben ze een unieke kans om het ‘kleine voordeel’ in hun leven toe te passen.”

Hoewel ik moeite heb met de oppervlakkigheid van Olson’s hoofdstuk over geluk, is het boek over het algemeen een zeer leesbare gids voor het begrijpen en toepassen van de principes van eenvoudige, herhaalde dagelijkse acties om elk aspect van je leven te verbeteren. Het is een geweldige geheugensteun voor volwassenen en ook voor jongere lezers is het een belangrijke eyeopener.

“The Slight Edge: Turning Simple Disciplines into Massive Success & Happiness” door Jeff Olson.

“The Slight Edge: Turning Simple Disciplines into Massive Success & Happiness” door Jeff Olson Greenleaf Press, 4 nov. 2013 Hardcover: 280 pagina’s

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (1 februari 2024): Teaching Teens the Power of Discipline

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.