Wednesday, 12 Jun 2024
Mevrouw Liu Yanzhe, een Chinese promovenda, woont Shen Yun Performing Arts bij in het MartiniPlaza in Groningen, Nederland, op 21 januari 2023. (Huang Qin/De Epoch Times))

Tijdens het bijwonen van Shen Yun voelt een Chinese doctoraatsstudent zich dankbaar en geïnspireerd

GRONINGEN, Nederland—Een Chinese promovenda zei dat ze haar tranen niet kon bedwingen toen ze Shen Yun Performing Arts bijwoonde in het MartiniPlaza in Groningen op de avond van het Maanjaar 21 januari.

“Ik was diep geschokt. Geen woorden kunnen beschrijven hoe geschokt ik me voelde. Het is ongelooflijk spannend en inspirerend,” zei mevrouw Liu Yanzhe, een promovendus die al meer dan twee jaar in Nederland studeert. “Ik ben geboren en opgegroeid in China, een omgeving zonder vrijheid en overtuigingen. Ik voelde dat ik de gelukkigste was [die Shen Yun kan bijwonen].”

Het in New York gevestigde Shen Yun is ‘s werelds beste klassieke Chinese dansgezelschap en heeft een missie om de schoonheid en goedheid van “China vóór het communisme” te tonen. 5.000 jaar lang was de beschaving van China gebouwd op waarden en deugden uit de spirituele leer van het Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme.

Tot tranen toe geroerd

“Toen de show begon, was de scène op het podium als een groot universum waar veel mensen uit de hemel neerdaalden,” zei mevrouw Liu. “Ik begon op dat moment te huilen. Ik weet de reden niet. Ik voelde gewoon dat de hemel mijn thuis is, en ik wil terug.”

Ze zei dat ze bij ieder stuk dieper en dieper werd geraakt naarmate de voorstelling vorderde.

“Eigenlijk had ik heel hoge verwachtingen. De show ging mijn verwachtingen echter ver te boven. Elk stuk gaat mijn verbeelding te boven. Ze zijn super geweldig,” zei ze.

Na het bijwonen van de show concludeerde mevrouw Liu: “Er zijn goddelijke wezens in het universum. Daar geloof ik in.”

De Communistische Partij leert het Chinese volk atheïsme en het loslaten van traditionele waarden, waardoor het volk het tegenovergestelde van de traditionele Chinese cultuur wordt opgedrongen. In de 5000 jaar vóór het communisme geloofde het Chinese volk in deugden als loyaliteit, correctheid, wijsheid, rechtvaardigheid en welwillendheid—waarden die universeel zijn en over de hele wereld worden gedeeld.

Een zinvolle ervaring

Mevrouw Liu was verbaasd dat Shen Yun rijke informatie gaf via haar dansen, muziek en liederen.

“Shen Yun liet me zien dat we kunnen communiceren en emoties kunnen uitdrukken via dans. Tijdens die momenten was er geen ruimte voor woorden,” zei ze. “[Ik realiseerde me dat] we de taal moeten kennen als we met woorden communiceren. Maar iedereen kan ons voelen, zien en horen als we muziek of dans gebruiken om boodschappen over te brengen.”

Mevrouw Liu legde vervolgens uit wat ze van de dansen had begrepen en noemde de waarden die ze had geleerd, zoals: mensen zouden goede daden moeten doen zonder er iets voor terug te vragen, mensen zouden loyaal moeten zijn en morele codes moeten volgen, mensen zouden moedig moeten zijn en verantwoordelijkheid moeten nemen.

“Ik voelde dat Shen Yun zeer betekenisvol is. Het is belangrijk voor iedereen,” zei ze. “Ik voelde dat iedereen naar de wereld kwam met een missie. Ongeacht of we dit weten of niet, we zouden vriendelijk moeten zijn. Dit is erg belangrijk.”

Elke Shen Yun voorstelling bestaat uit bijna 20 stukken, gepresenteerd door middel van zeer expressieve kunstvormen zoals klassieke Chinese dans, live uitgevoerde originele orkestmuziek, solisten die zingen in de bel canto traditie, geanimeerde digitale achtergronden en meer.

Ik wens dat ‘iedereen Shen Yun kan bijwonen’

Mevrouw Liu zei dat ze trots was Chinees te zijn toen ze de rijke traditionele Chinese waarden zag die Shen Yun presenteerde. Tegelijkertijd voelde ze dat deze waarden mensen kunnen helpen hun eigen waarden te onderzoeken, wat leidt tot mensen met meer karakter, wat alleen maar kan leiden tot een mooiere wereld.

“Ik wens dat Shen Yun over de hele wereld kan optreden, dat iedereen Shen Yun kan bijwonen,” zei ze. “Ik voel me verdrietig dat slechts een klein aantal Chinezen de traditionele Chinese cultuur kennen. Veel Chinezen willen het niet weten vanwege het onderwijs [door de Communistische Partij].”

Mevrouw Liu zei dat ze geen religie belijdt, maar ze weet dat wat Shen Yun presenteerde goed is.

“We moeten luisteren, kijken en de dingen voelen voordat we ze beoordelen. Nu heb ik ervaren dat deze [de boodschappen die Shen Yun brengt] echte waarden zijn. Ik zal mijn familie vertellen wat ik ervaren heb … Ik wil hen wakker schudden, om de traditie en de culturen te koesteren,” zei ze.

Verslaggeving door Epoch Times medewerkers in Groningen, Nederland.

De Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben verslag gemaakt van publieksreacties sinds de start van Shen Yun in 2006.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 januari 2023): Attending Shen Yun, Chinese Doctoral Student Feels Grateful and Inspired

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.