Sunday, 23 Jun 2024
De Chinese leider Xi Jinping houdt een toespraak tijdens de openingszitting van het vijfjarig partijcongres in Peking op 16 oktober 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Tijdens opening partijcongres zegt Xi Jinping dat China nooit zal afzien van het recht om geweld te gebruiken tegen Taiwan

De Chinese Communistische Partij (CCP) zal nooit afzien van het gebruik van geweld tegen Taiwan, zei de Chinese leider Xi Jinping bij de opening van het 20e partijcongres in Peking op 16 oktober.

Het vijfjaarlijkse partijcongres van de CCP, ging van start tegen de achtergrond van de frustratie van het volk over de escalatie van de COVID-19-beperkingen in eigen land en de internationale kritiek op de agressie van de CCP tegen Taiwan.

Tijdens de bijeenkomst, die een week duurt, zal de volgende termijn van het hoogste leiderschap van de partij worden bekendgemaakt, terwijl Xi, 69 jaar, waarschijnlijk een recordtermijn van drie keer vijf jaar zal binnenhalen, waarmee hij zijn plaats als machtigste heerser van de partij sinds Mao Zedong bevestigt.

Tijdens de openingsceremonie van de bijeenkomst prees Xi de prestaties van de CCP gedurende wat hij een “buitengewoon ongewone en abnormale” vijf jaar noemde.

Xi verdedigde het zero-COVID beleid van de CCP en betoogde dat deze aanpak het leven en de economie van de mensen beschermt. Hij vermeldde echter niet hoe het strenge beleid de economie van het land heeft geschaad en de bevolking heeft getroffen.

Xi bevestigde het harde standpunt van de partij en zei dat China “nooit zou beloven af te zien van het gebruik van geweld” tegen Taiwan, tot ongenoegen van het autonome eiland, dat gezworen heeft zijn soevereiniteit en democratie te verdedigen.

De ongeveer twee uur durende toespraak van Xi was aanzienlijk korter dan zijn speech uit 2017, die meer dan drie uur duurde.

Tijdens zijn toespraak kwamen de woorden “veiligheid” en “zekerheid” vaker voor dan vijf jaar geleden. Volgens een door het officiële persbureau Xinhua gepubliceerde transcriptie vernoemde Xi de twee woorden op 16 oktober in totaal 73 keer, tegen 55 keer tijdens het partijcongres in 2017. Hoewel hij voedselzekerheid en veiligheid van de toeleveringsketen ter sprake bracht, lag de nadruk op “nationale veiligheid”.

Deze belangrijke politieke bijeenkomst vindt plaats tegen de achtergrond van toenemende internationale kritiek op de mensenrechtenschendingen van de CCP in Xinjiang, Tibet en Hongkong, en op de intimidatie van Taiwan. In de aanloop naar de conferentie hebben wetgevers uit de hele wereld democratische landen opgeroepen de CCP ter verantwoording te roepen voor haar mensenrechtenschendingen.

In een verklaring van 14 oktober verklaarde de Interparlementaire Alliantie over China dat de bijeenkomst aantoont dat de CCP haar autoritaire bewind over het land zal consolideren, wat betekent dat China een “bedreiging voor de mensenrechten en de vrede en stabiliteit van de internationale orde blijft”.

Een veiligheidsagent houdt de wacht op het Tiananmenplein, voorafgaand aan de openingszitting van het vijfjarig partijcongres van de Chinese Communistische Partij in Peking op 16 oktober 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Taiwan

Het luidste applaus kwam tijdens het congres toen Xi benadrukte dat de CCP tegen de onafhankelijkheid van Taiwan is.

Taiwan, het autonome eiland dat door de CCP als zijn eigen grondgebied wordt beschouwd, heeft de afgelopen maanden onder toenemende militaire, politieke en economische druk van Peking gestaan. Na het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taipei in augustus heeft Peking schietoefeningen gehouden en 11 ballistische raketten gelanceerd in de omgeving van Taiwan.

In zijn toespraak in Peking noemde Xi de provocaties van de CCP een demonstratie van haar “vastberadenheid en vermogen” om te vechten tegen “separatistische krachten”.

“De complete hereniging van ons land kan en moet worden gerealiseerd,” zei hij.

In antwoord daarop verklaarde Taiwan dat het een soeverein land is en dat het niet zal terugdeinzen om zijn democratie en vrijheid te verdedigen.

“Het standpunt van Taiwan is onveranderlijk: de nationale soevereiniteit mag niet worden aangetast, er zullen geen compromissen worden gesloten over democratie en vrijheid, en een ontmoeting op het slagveld is absoluut geen optie voor beide zijden van de Straat van Taiwan” verklaarde Chang Tun-han, woordvoerder van het kabinet van de Taiwanese president, in een verklaring van 16 oktober. “Dit is de consensus van het Taiwanese volk.”

In de verklaring stond ook dat het nationale veiligheidsteam van Taiwan de ontwikkelingen tijdens de partijbijeenkomst nauwlettend in de gaten zal houden.

Zero-COVID-beleid

Tijdens zijn toespraak bij de openingsceremonie zei Xi dat de CCP “het volk en hun levens boven alles stelt en hardnekkig [een] dynamisch zero-Covid-beleid voert bij het lanceren van een totale volksoorlog tegen het virus”.

De opmerkingen van Xi lijken de hoop van de Chinese bevolking, die op zoek is naar tekenen van versoepeling van het beleid, de grond in te boren. De draconische aanpak is erop gericht elke besmetting onder de bevolking uit te roeien door middel van strikte lockdowns, voortdurende tests en massa-surveillance.

Weken voor de conferentie hebben functionarissen van de CCP in heel China de reisbeperkingen en lockdowns opgevoerd, hoewel er slechts een handvol gevallen werden gemeld. Ten minste 36 Chinese steden zijn onderworpen aan een of andere vorm van beperking of lockdown, waardoor ongeveer 196,9 miljoen mensen werden getroffen, volgens een schatting de Japanse bank Nomura (10 oktober).

Dergelijke beperkingen hebben geleid tot frustratie en zeldzame protesten in het land. Twee grote spandoeken met slogans, waaronder een oproep tot Xi’s afzetting en een andere tot beëindiging van het draconische zero-COVID-beleid, werden ontvouwd in het politieke centrum terwijl de beveiliging op dat moment erg streng was.

Mensen nemen foto’s van spandoeken van politiek protest vanaf een viaduct in Peking op 13 oktober 2022. (Screenshot van het Twitter-account van Fangshimin via The Epoch Times)

Chinese activisten suggereerden dat de COVID-19 beperkingen eerder bedoeld zijn om de controle van de CCP te versterken dan om uitbraken in te dammen.

“De epidemie is ondertussen minder ernstig dan de griep”, zei Zhao Changqing, een mensenrechtenactivist, op 16 oktober tegen The Epoch Times.

Er zijn meer tragedies als gevolg van de strenge beperkende maatregelen dan van het virus zelf, zegt hij. In Tibet, waar sommige steden vorige maand een 50 dagen durende lockdown ondergingen, leidden deze lockdowns volgens de International Campaign for Tibet, een voorvechter van mensenrechten, tot de dood van ten minste vijf mensen.

Zhao zei dat het zeldzame protest in Peking aantoont dat het publiek steeds meer behoefte heeft aan het opheffen van maatregelen voor sociale controle.

“Door zo’n fascistische vorm van druk en controle te gebruiken, probeert de CCP te voorkomen dat de strijd tegen haar tirannie zich zal uitbreiden,” zei Zhao.

Reuters en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 oktober 2022): Xi Says China Will Never Renounce Right to Use Force Over Taiwan as CCP Political Conference Opens

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.