Thursday, 20 Jun 2024
De downloadpagina voor de TikTok-app wordt weergegeven op een Apple iPhone in Washington, D.C., op 7 aug. 2020. (Drew Angerer/Getty Images)

TikTok geeft toe dat zijn Chinese personeel toegang heeft tot gebruikersgegevens in andere landen

De Chinese video-app TikTok heeft toegegeven dat zijn personeel in China toegang heeft tot de gegevens van privé-accounts in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Dit komt na jaren van kritiek uit de hele wereld, met name in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over de bezorgdheid dat persoonlijke informatie kan worden doorgegeven aan de Chinese overheid.

De app wordt door overheidsinstanties in het Westen onder de loep genomen omdat het moederbedrijf ByteDance herhaaldelijk ontkent dat het door de Chinese Communistische Partij (CCP) wordt gecontroleerd.

TikTok probeert een privacylek te verklaren

Het sociale mediabedrijf gaf op 2 november een persverklaring vrij, waarin het stelde dat zijn “privacybeleid” was “gebaseerd op een aangetoonde noodzaak om hun werk te doen.”

TikTok zei in zijn verklaring dat het beleid van toepassing is op “de Europese economische ruimte, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.”

Het bedrijf vertrouwt “op een wereldwijd personeelsbestand om ervoor te zorgen dat de TikTok-ervaring van onze gemeenschap consistent, plezierig en veilig is,” voor een betere gebruikerservaring, zei Elaine Fox, TikTok’s hoofd privacy voor Europa.

Fox zei dat hoewel de sociale media-app momenteel Europese gebruikersgegevens opslaat in de Verenigde Staten en Singapore, “wij staan bepaalde werknemers binnen onze bedrijfsgroep gevestigd in Brazilië, Canada, China, Israël, Japan, Maleisië, Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten externe toegang tot TikTok Europese gebruikersgegevens toe.”

“Onze inspanningen zijn gericht op het beperken van het aantal werknemers met toegang tot Europese gebruikersgegevens, het minimaliseren van gegevensstromen buiten de regio en het lokaal opslaan van Europese gebruikersgegevens”, legde ze uit.

Ze beweerde ook dat de app geen precieze locatiegegevens verzamelt van gebruikers in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU).

Fox zei dat de toegang van werknemers “onderworpen is aan een reeks robuuste veiligheidscontroles en goedkeuringsprotocollen, en via methoden die erkend zijn onder de Algemene verordening inzake gegevensbescherming.”

De nieuwe EU-wet zal van invloed zijn op de manier waarop bedrijven persoonlijke informatie gebruiken en zal op 25 mei 2023 in werking treden.

Amerikaanse autoriteiten roepen op tot nieuw optreden tegen TikTok

Eerder deze week riep een topambtenaar van de Federal Communications Commission (FCC), de communicatiewaakhond van de Amerikaanse overheid, op om TikTok in de Verenigde Staten te verbieden.

“Ik geloof niet dat er een andere weg is dan een verbod”, zei Brendan Carr, een commissaris bij de FCC, tegen Axios.

Hij verklaarde dat er “geen wereld was waarin je tot voldoende bescherming van de gegevens kon komen zodat je voldoende vertrouwen kon hebben dat ze niet in handen van de [Chinese Communistische Partij] terechtkomen.”

Carr meldde Apple en Google te hebben gevraagd TikTok uit hun app stores te verwijderen vanwege zorgen over de privacy van gebruikers.

“Commissaris Carr speelt geen rol in de vertrouwelijke besprekingen met de Amerikaanse overheid in verband met TikTok, en lijkt standpunten te uiten die losstaan van zijn rol als FCC-commissaris”, zei een woordvoerder van TikTok tegen Axios in reactie op de zorgen van de FCC.

In juni van dit jaar zei TikTok dat het de informatie van Amerikaanse gebruikers had gemigreerd naar servers van de Amerikaanse softwaregigant Oracle in Austin, Texas.

Vorige maand ontkende TikTok een bericht in Forbes dat een Chinees team van ByteDance de app gebruikte om de locaties van Amerikaanse burgers te traceren zonder hun toestemming.

Volgens het rapport probeerde ByteDance bij ten minste twee gelegenheden locatiegegevens van een Amerikaanse burger te verzamelen.

TikTok ontkende laattijdig op Twitter dat het van plan was om Amerikaanse overheidsfunctionarissen, activisten, publieke figuren en verslaggevers als doelwit te nemen.

“Forbes koos ervoor om het deel van onze verklaring dat de haalbaarheid van zijn kernbewering ontkrachtte niet op te nemen: TikTok verzamelt geen precieze GPS-locatiegegevens van Amerikaanse gebruikers, wat betekent dat TikTok Amerikaanse gebruikers niet kon monitoren op de manier die het artikel suggereerde,” vertelde ByteDance aan de BBC.

In China gevestigde TikTok-programmeurs werden ook beschuldigd van het toegang krijgen tot privégegevens van gebruikers in de Verenigde Staten, waaronder telefoonnummers en verjaardagen, meldde BuzzFeed in juni.

Een ander Buzzfeed-artikel uit juli meldde dat het socialemediabedrijf zijn werknemers opdroeg pro-Beijing praatjes aan Amerikaanse gebruikers door te geven op zijn nieuwsapp.

ByteDance ontkende beide beschuldigingen van Buzzfeed.

President Donald Trump riep in 2020 op tot een verbod op de app door de Amerikaanse autoriteiten, waardoor ByteDance gedwongen werd zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen uit vrees dat persoonlijke gegevens met Peking zouden worden gedeeld.

Het uitvoerend bevel werd echter tegengehouden door een federale rechter voordat het in 2021 door president Joe Biden werd ingetrokken.

President Biden staat onder tweepartijdige druk om te handelen naar aanleiding van zorgen over de veiligheid van de app.

The New York Times meldde in september dat er gesprekken gaande waren tussen ByteDance en de regering Biden om de zorgen over de app op te lossen.

“Ik vertelde iedereen jaren geleden dat TikTok een instrument was van communistisch China, en toch nodigt Biden TikTok ‘influencers’ uit in het Witte Huis,” zei Sen. Marco Rubio, (R-Fla.), die in de Senate Intelligence Committee zit.

Na hevige kritiek beval Biden het ministerie van Handel om de nationale veiligheidsdreiging van apps zoals TikTok van vijandige buitenlandse naties zoals China te herzien.

Echter, massaal gebruik van TikTok door politieke campagnes voor het bereiken van kiezers tijdens de Amerikaanse midterm verkiezingen heeft de controverse op scherp gezet, meldt The Washington Post.

Er is nu groeiende tweeledige oppositie tegen het gebruik van de Chinese app.

“Dit is niet iets wat je me normaal zou horen zeggen, maar Donald Trump had jaren geleden gelijk over TikTok,” zei Sen. Mark Warner (D-Va.) vorige week tegen The Sidney Morning Herald.

“Als je land Huawei gebruikt, als je kinderen op TikTok zitten … is de mogelijkheid voor China om ongepaste invloed uit te oefenen een veel grotere uitdaging en een veel directere bedreiging dan enige vorm van feitelijk, gewapend conflict,” zei hij.

Republikeinse wetgevers van de House Oversight en Energy and Commerce commissies zeiden dat “de door TikTok verzamelde gegevens van Amerikaanse gebruikers, zoals surf- en zoekgeschiedenis, biometrische gegevens, locatiegegevens en andere metadata, een enorm nationaal veiligheidsrisico zouden vormen in de handen van CCP-inlichtingendiensten,” meldde Fox News.

Europese en Britse autoriteiten beginnen onderzoek naar TikTok

Ondertussen sloot het Britse parlement in augustus zijn TikTok-account nadat parlementsleden hun bezorgdheid uitten over het risico dat hun persoonlijke gegevens werden doorgegeven aan de CCP.

Zij eisten dat de app zou worden afgesloten totdat TikTok “geloofwaardige garanties” gaf dat de CCP geen toegang zou krijgen tot hun gegevens.

TikTok hangt in het Verenigd Koninkrijk ook een boete van 30 miljoen dollar boven het hoofd wegens het niet beschermen van de privacy van kinderen die de app gebruiken, meldt de BBC.

De Data Protection Commission, de Ierse privacywaakhond, onderzoekt ook TikTok over de privacy van kinderen en of de app in overeenstemming was met de EU-wetgeving inzake het verzenden van persoonsgegevens naar andere landen, zoals China, meldde de BBC.

TikTok is de populairste sociale media-app ter wereld en is al bijna 4 miljard keer gedownload.

Moederbedrijf ByteDance heeft sinds de lancering in 2017 meer dan 6,2 miljard dollar aan inkomsten uit in-app uitgaven verdiend, volgens analysebedrijf Sensor Tower, meldt de BBC.

Gepubliceerd door The Epoch Times (03 november 2022): TikTok Admits Its Chinese Staff Can Access User Data in Other Countries

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.