Saturday, 25 May 2024
Een smartphone met een weergegeven TikTok-logo is op het moederbord van een computer geplaatst in deze afbeelding van 23 februari 2023. (Dado Ruvic/Reuters)

TikTok verboden binnen de twee belangrijkste instellingen van de Europese Unie uit bezorgdheid over de veiligheid

De Chinese video-sharing app TikTok is verboden in de twee grootste beleidsmakende instellingen van de Europese Unie uit bezorgdheid over cybersecurity en het bevorderen van de agenda van Peking overzee.

TikTok, dat eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance, is alom bekritiseerd om zijn schadelijke inhoud en is verboden door verschillende landen en 25 Amerikaanse staten, uit bezorgdheid over het delen van gegevens met Peking en het bevorderen van de agenda van de Chinese Communistische Partij.

Thierry Breton, de EU-industriechef, die het verbod van de Europese Commissie aankondigde, weigerde te zeggen of de commissie incidenten met TikTok had meegemaakt.

De maatregel komt op een moment dat China en het Westen duidelijker verwikkeld zijn in een touwtrekkerij die zich uitstrekt van spionageballonnen tot de productie van computerchips.

De uitvoerende Commissie van de EU zei in een verklaring dat het besluit van toepassing zou zijn op werk- en persoonlijke telefoons en apparaten.

“Om haar cyberveiligheid te verbeteren, heeft de raad van bestuur van de Commissie besloten het gebruik van de TikTok-applicatie op haar bedrijfsapparaten en op persoonlijke apparaten die zijn ingeschreven bij de dienst voor mobiele apparatuur van de Commissie, op te schorten”, aldus de Commissie in een verklaring.

TikTok zei teleurgesteld te zijn over het verbod.

Het Europees Parlement zei dat het op de hoogte was van de actie van de Commissie en dat het met hen in contact stond.

“Relevante diensten volgen en beoordelen ook alle mogelijke datalekken in verband met de app en zullen de evaluatie van de Europese Commissie in overweging nemen alvorens aanbevelingen te formuleren aan de autoriteiten van het Europees Parlement”, aldus een woordvoerder.

In Noorwegen, dat geen lid is van de EU met 27 landen, moest de minister van Justitie zich deze maand verontschuldigen omdat ze niet had bekendgemaakt dat ze TikTok had geïnstalleerd op haar door de overheid verstrekte telefoon.

TikTok staat ook onder druk van de EU om te voldoen aan nieuwe digitale regelgeving die grote online platformen ertoe moet aanzetten schadelijke en illegale inhoud op te ruimen.

Andere verbodsbepalingen

Taiwan verbood TikTok en enkele andere Chinese apps op staatstoestellen en startte in december 2022 een onderzoek naar de sociale media-app wegens vermeende illegale activiteiten op het eiland.

Het Amerikaanse Congres nam in december 2022 een wetsvoorstel aan om TikTok op federale apparaten te verbieden. Het wetsvoorstel moet nog worden ondertekend door president Joe Biden.

Boise State University, University of Oklahoma, University of Texas-Austin en West Texas A&M University zijn enkele van de scholen die TikTok hebben verboden op universitaire apparaten en Wi-Fi-netwerken.

Texas, Maryland, Alabama en Utah behoren tot de meer dan 25 staten die het personeel hebben verboden om TikTok te gebruiken op overheidsapparaten.

Reuters en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 februari 2023): TikTok Banned in European Union’s Governing Bodies Over Security Concerns

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.