Sunday, 16 Jun 2024
Tom Cruise woont de koninklijke filmvoorstelling en Britse première bij van “Top Gun: Maverick" op Leicester Square in Londen op 19 mei 2022. (Eamonn M. McCormack/Getty Images for Paramount Pictures)

‘Top Gun 2’ krijgt lof voor herstel Taiwanese vlag op jas Maverick

De nieuwe film “Top Gun: Maverick” oogst lof, niet alleen omdat hij beter is dan zijn voorganger uit 1986, maar ook omdat hij zich afzet tegen de Chinese Communistische Partij, nadat de producenten van de film opnieuw een Taiwanese vlag hebben aangebracht op de bomberjack die wordt gedragen door het personage van Tom Cruise, een marine piloot.

In de originele “Top Gun” film draagt Cruise’s personage, Pete “Maverick” Mitchell, een bomberjack met Taiwanese en Japanse vlagpatches. Beide vlaggen werden echter vervangen door emblemen toen de vervolgfilm in 2019 een trailer uitbracht.

Sindsdien wordt gespeculeerd dat de Chinese Communistische Partij (CCP) invloed kan hebben gehad op de beslissing om de vlaggen te verwijderen, aangezien de film gedeeltelijk werd geproduceerd door Tencent Pictures, de filmcreërende tak van de Chinese techgigant Tencent. Het bedrijf staat bekend om het naleven van de censuurregels van Peking in China en het uitbreiden van zijn toezicht en censuur naar Amerikaanse gebruikers via zijn populaire messaging app WeChat.

De vlaggen zijn opnieuw verschenen in de versie van de film die vorige week wereldwijd werd uitgebracht. Op 30 mei had de film in de Verenigde Staten al 156 miljoen dollar opgebracht en wereldwijd 282 miljoen dollar.

In Taiwan is het vervolg op “Top Gun” ook een hit, met een brutowinst van meer dan NT$ 81,5 miljoen (ongeveer $ 2,8 miljoen) in de vijf dagen na de release op 25 mei, volgens het Taiwanese Central News Agency. Sommige Taiwanese bioscoopbezoekers hebben sindsdien Facebook bezocht om uiting te geven aan hun opwinding over het zien van hun vlag op Maverick’s jas in de bioscoop.

De film heeft nog geen releasedatum in China, en de Chinese censuur zal de film waarschijnlijk tegenhouden omdat de Taiwanese vlag erin voorkomt. De CCP beschouwt Taiwan als een deel van haar grondgebied en verwerpt alles wat de indruk zou kunnen wekken dat het eiland in feite een natiestaat is.

Chris Fenton, Hollywood-filmproducent en uitvoerend kunstenaar, zei onlangs op Twitter dat de beslissing van het “Top Gun”-vervolg om de vlaggen te herstellen een bemoedigend teken was.

“Risico/opbrengst calculus voor #China’s markt nu troebel”, schreef hij. “Resultaat: #Hollywood kan #FreeSpeech & #FreedomOfCreativity weer [hebben].”

In een aparte tweet verklaarde Fenton dat Hollywood “terugvecht”, verwijzend naar de beslissing van Top Gun 2 en na de beslissing van Marvel om “een krantenkiosk van The Epoch Times” op te nemen in de recente opvolger van Doctor Strange.

In een scène in de film “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” is een gele krantenbak te zien met de Chinese karakters voor The Epoch Times. (Screenshot/IMDb/YouTube)

In “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” staat een gele krantenbak op de achtergrond tijdens een vechtscène waarin het titulaire personage het opneemt tegen een monster genaamd Gargantos in de straten van New York. De krantenbakken met de Chinese karakters 大紀元時報 zijn bedoeld om exemplaren van de Chinees-talige editie van The Epoch Times te verspreiden.

Fenton vertelde eerder aan de pers dat hij dacht dat de nieuwe “Doctor Strange” film te maken zou krijgen met censuur in China. De Marvel-film heeft nog geen releasedatum in China.

“De recente ontwikkeling dat The Epoch Times wordt gezien als één van de hoofdrolspelers in de film werpt zeker een kink in de kabel van de kansen die zij hadden om op die markt te komen”, zei Fenton.

De Engelstalige en Chineestalige websites van The Epoch Times – bekend om hun ongecensureerde berichtgeving over de actualiteiten in China – worden in China gecensureerd.

De ambassade van Taiwan in de Verenigde Staten, het Taipei Economic and Cultural Representative Office, was ook verheugd over de terugkeer van de Taiwanese vlag in “Top Gun 2”.

“Eindelijk heeft Hollywood een keer de juiste beslissing genomen!”, schreef het op Twitter.

Het feit dat Peking niet eiste dat de vlaggen verwijderd zouden worden zou te maken kunnen hebben met het besluit van Tencent om de banden met de Paramount Pictures productie te verbreken. Volgens The Wall Street Journal zou Tencent zich uit de productie hebben teruggetrokken vanwege de vrees dat Peking boos zou zijn over de betrokkenheid van de techgigant bij een film waarin het Amerikaanse leger wordt bejubeld, onder verwijzing naar niet nader genoemde bronnen.

Ian Easton, senior directeur van de in Virginia gevestigde denktank Project 2049 Institute, schreef op Twitter dat het “geweldig nieuws” was dat “Top Gun 2” de banden met Peking had doorgesneden, refererend aan het rapport van de Wall Street Journal.

“Na een confrontatie met anti-Amerikaanse censuur, heeft Top Gun 2 zijn banden met China’s regering afgeworpen en zijn ziel teruggewonnen”, schreef hij. “Hoeveel andere Amerikaanse films hebben hun waarden en principes geofferd op het [altaar] van Chinese investeringen?”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (31 mei 2022): ‘Top Gun 2’ Receives Praise for Restoring Taiwan Flag on Maverick’s Jacket

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.