Wednesday, 17 Jul 2024
Een explosie op de grens tussen Israël en Gaza, tijdens de voortdurende oorlog tussen Israël en de Palestijnse terreurgroep Hamas, gezien vanaf de Israëlische kant, op 27 oktober 2023. (Reuters TV via Reuters)

Topadviseur Witte Huis waarschuwt voor uitbreiding van de oorlog

De Verenigde Staten zien een 'verhoogd risico' op een uitbreidende oorlog

Een topadviseur voor nationale veiligheid van het Witte Huis zei zondag dat de Verenigde Staten een “verhoogd risico” zien dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich uitbreidt tot een regionaal conflict.

“We zijn waakzaam, want we zien verhoogde dreigingen tegen onze troepen in de hele regio en een verhoogd risico dat dit conflict zich uitbreidt naar andere delen van de regio. We doen alles wat in onze macht ligt om dat af te schrikken en te voorkomen,” vertelde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zondag aan CBS’ “Face the Nation.”

Dit komt doordat de Verenigde Staten meerdere luchtaanvallen hebben uitgevoerd op doelen in Syrië, naar verluidt gericht op door Iran gesteunde milities. Eerder deze maand werden Amerikaanse troepen aangevallen in zowel Irak als Syrië, hoewel functionarissen niet hebben bekendgemaakt wie er achter de aanvallen zat.

“Natuurlijk nemen we alle maatregelen die nodig zijn om onze troepen te beschermen, onze waakzaamheid te vergroten en samen te werken met andere landen in de regio om te voorkomen dat dit conflict tussen Israël en Gaza uitmondt in een regionaal conflict,” zei dhr. Sullivan. “Maar het risico is reëel, en daarom is waakzaamheid hoog, en de stappen die we nemen om dat af te schrikken en te voorkomen zijn serieus, systematisch en doorlopend.”

Ook zondag zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, tegen CNN dat Iran niet wil dat het conflict zich elders in het Midden-Oosten uitbreidt. “We willen niet dat deze oorlog zich uitbreidt,” zei hij.

De heer Amirabdollahian deed zondag ook beweringen die Iran direct in verband brachten met de aanvallen af als “ongefundeerd” en voegde eraan toe: “We hebben altijd politieke media en internationale steun verleend aan Palestina. We hebben dit nooit ontkend.”

“Dit is de waarheid, maar in verband met deze operatie genaamd de Al Aqsa Storm, was er geen verband met die gegevens tussen Iran en deze Hamas-operatie, niet mijn regering noch een deel van mijn land,” voegde hij eraan toe.

Amerikaanse en coalitietroepen zijn de afgelopen week minstens 19 keer aangevallen in Irak en Syrië door Iraanse troepen. Dhr. Amirabdollahian zei echter dat het in verband brengen van Iran met elke aanval in de regio, als Amerikaanse belangen het doelwit zijn, zonder bewijs te leveren, “totaal verkeerd” is.

De mensen in de regio waren boos, zei hij, en “ze krijgen geen bevelen van ons. Ze handelen in hun eigen belang. Wat er is gebeurd, wat is uitgevoerd door Hamas, was volledig Palestijns.”

Rook stijgt op na een explosie in Gaza, gezien vanuit Sderot, Israël, op 28 oktober 2023. (Dan Kitwood/Getty Images)

De Libanese Hezbollah, een andere door Iran gesteunde terreurgroep, zei op zondag dat het een Israëlische drone boven Zuid-Libanon heeft neergeschoten met een grond-luchtraket, de eerste keer dat het een dergelijk incident heeft aangekondigd, terwijl de botsingen aan de Libanese grens escaleren. Het Israëlische leger en Hezbollah in Libanon hebben dagelijks vuur uitgewisseld sinds het begin van het Gazaconflict drie weken geleden.

Andere stappen

Het Pentagon zei donderdag dat het Amerikaanse leger aanvallen heeft uitgevoerd op twee plaatsen in Oost-Syrië waar wapens en munitie liggen opgeslagen die worden gebruikt door de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde en groepen die deze ondersteunt.

Eerder deze maand schoot een recent ingezette destroyer van de Amerikaanse marine raketten en drones neer die zouden zijn gelanceerd door de Jemenitische Houthi-militie. Dat schip maakte deel uit van twee Amerikaanse vliegdekschepen die naar de regio werden gestuurd nadat het conflict tussen Israël en Hamas deze maand uitbrak, nadat Hamas een reeks terreuraanslagen had gepleegd in Israël waarbij honderden burgers omkwamen.

Op 11 oktober 2023 stijgt rook op uit het dorp Dhayra na Israëlische beschietingen vanuit de Libanese stad Marwahin, vlakbij de grens met Israël, in het zuiden van Libanon. (Mohamed Azakir/Reuters)

Israëlische strijdkrachten zijn in het weekend begonnen met de eerste fase van een langverwachte grondinvasie van Gaza, een smalle strook land waar Hamas actief is.

“We breiden geleidelijk de grondactiviteiten en de reikwijdte van onze troepen in de Gazastrook uit,” vertelde militaire woordvoerder Daniel Hagari tijdens een briefing in het weekend. “We zullen alles doen wat we kunnen vanuit de lucht, de zee en het land om de veiligheid van onze troepen te garanderen en de doelen van de oorlog te bereiken.”

Ook zondag zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, dhr. Sullivan, dat president Joe Biden later op zondag zou spreken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

“We hebben hen moeilijke vragen gesteld, dezelfde moeilijke vragen die we onszelf zouden stellen als we een operatie wilden uitvoeren om een terroristische dreiging uit te schakelen,” zei dhr. Sullivan, verwijzend naar opmerkingen die Amerikaanse functionarissen hebben gemaakt aan het adres van de Israëlische strijdkrachten. “We hebben ze onder druk gezet over vragen als doelstellingen en het afstemmen van middelen op doelstellingen, over zowel tactische als strategische kwesties in verband met deze operatie.”

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 oktober 2023): Top White House Adviser Issues Warning on Wider War 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.