Wednesday, 17 Jul 2024
De winnaars van de Silver Award voor het drieluik "De oneindige genade van Boeddha", elk paneel geschilderd door een andere kunstenaar: Hung-Yu Chen (L), Yuan Li (niet op de foto) en Shao-Han Tsai, tijdens de zesde NTD International Figure Painting Competition op 18 januari 2024 in de Salmagundi Club in New York City. (NTD Internationale wedstrijd voor figuurschilderen)

Traditionele schildertechnieken in de schijnwerpers tijdens NTD-wedstrijd

De Salmagundi Club in New York organiseerde de NTD-schilderwedstrijd, met prijzen voor kunstenaars van over de hele wereld.

NEW YORK – Al eeuwenlang verliest de kunst haar tradities. Maar nu treedt een groeiend aantal kunstenaars terug op de voorgrond om de grote kunst nieuw leven in te blazen. Sinds 2008 staat de NTD International Figure Painting Competition (NIFPC) voor een terugkeer naar het traditionele schilderen met olieverf.

De NIFPC maakt deel uit van een reeks internationale kunst- en cultuurevenementen van NTD. Het is een wedstrijd die de traditionele schildertechnieken terug in ere hersteld. De missie van de wedstrijd is “het promoten van de pure schoonheid, pure goedheid en pure authenticiteit van traditionele olieverfschilderijen”, waardoor de eeuwenoude realistische schildertraditie nieuw leven wordt ingeblazen.

Dit jaar ontving de wedstrijd honderden inzendingen met een breed scala aan onderwerpen, waaronder zelfportretten, familiebijeenkomsten, redding, verdoemenis en religieuze vervolging. De jury selecteerde meer dan 50 finalisten uit zo’n 20 landen. Ze beoordeelden niet alleen de technische vaardigheden van de kunstenaars; ze keken ook of de figuurschilderijen zuiverheid, schoonheid en gerechtigheid uitstraalden om de mensheid te leiden en te verheffen.

Hoofdprijs

Juryvoorzitter en gerenommeerd beeldhouwer Kunlun Zhang legde in het voorwoord van het tentoonstellingsalbum uit waarom niemand dit jaar de gouden medaille won. “De gouden medaille van deze wedstrijd zal het helderste punt zijn in de geschiedenis van de menselijke kunstontwikkeling [en] moet daarom aan de hoogste normen voldoen,” schreef hij. “[De winnaar] moet een perfecte combinatie zijn van positieve inhoud en superieure techniek. Als geen enkel werk aan zulke hoge eisen voldoet, wordt de gouden medaille liever niet uitgereikt.”

Op 18 januari werden de prijswinnaars bekendgemaakt in de Salmagundi Club in hartje New York. Zilver is de hoofdprijs dit jaar en is toegekend aan drie kunstenaars: Hung-Yu Chen uit Taiwan, Yuan Li uit Japan en Shao-Han Tsai uit Taiwan, voor hun gezamenlijke werk, het drieluik “De oneindige genade van Boeddha”.

Het met zilver bekroonde werk “De oneindige genade van Boeddha”, een drieluik door (L-R) Hung-Yu Chen uit Taiwan, Yuan Li uit Japan en Shao-Han Tsai uit Taiwan. Olieverf op doek; (L paneel) 273 cm bij 144 cm; (C paneel) 272 cm bij 190 cm; en (R paneel) 273 cm bij 144 cm. (Ruby Bui/De Epoch Times)

Dhr. Yuan Li maakte het drieluik samen met twee van zijn studenten, mevr. Chen en dhr. Tsai. Dhr. Li schilderde het centrale paneel, dat laat zien hoe het mededogen van de Schepper redding zal brengen aan iedereen in de eindtijd.

Het middenpaneel van “De oneindige genade van Boeddha” door Yuan Li uit Japan. (NTD Internationale Figure Schilderwedstrijd)

Het drieluik presenteert een verhaal over het laatste oordeel dat in veel culturen weerklank vindt. “Met dit schilderij hopen we de boodschap over te brengen dat elk leven de wens heeft om terug te keren naar de hemel,” zei mevr. Chen, die het linkerpaneel schilderde. Haar schilderij laat zien hoe degenen die hun inborst cultiveren door middel van Falun Dafa, en die zichzelf bevrijden van hun aardse gehechtheden, zullen kunnen opstijgen naar de hemel. Falun Dafa is een traditioneel pad voor zelfcultivatie waarbij de beoefenaars leven volgens de principes van waarheid, mededogen en verdraagzaamheid en daarnaast vijf meditatieve oefeningen doen.

Mevr. Chen begon haar schildertechniek aan te scherpen toen ze op de middelbare school zat als student van dhr. Li. Ze zei dat ze geïnspireerd was door de renaissancekunstenaar Giovanni Battista Tiepolo en door schilderijen van oosterse goden en wezens uit de grotten van Dunhuang in China.

Over het ontvangen van deze prijs zei mevr. Chen: “Ik ben erg ontroerd en verrast. Toen ik de medaille ontving, had ik het gevoel alsof ik het gewicht draag van de missie om de traditionele schilderkunst voort te zetten.”

Het linkerpaneel van “De oneindige genade van Boeddha” door Hung-Yu Chen uit Taiwan. (NTD Internationale Figure Schilderwedstrijd)

Op het rechterpaneel heeft dhr. Tsai de Grote Falun afgebeeld, het symbool van Falun Dafa, dat door het hele universum schijnt. Bovenaan staan Boeddha’s in de hemelen en onderaan vallen corrupte goden en kwade geesten naar hun demonische ondergang in de afgrond van de hel.

Dhr. Tsai gaf een hint naar de monumentale kunst van de grote meesters uit de Renaissance en liet zich inspireren door zijn verlangen om grootschalige schilderijen na te bootsen, zoals plafondfresco’s, drieluiken van Rubens en het “Laatste Oordeel” van Michelangelo.

“Ik hoopte iets te creëren dat even imposant was als die werken van toen, maar dan in onze hedendaagse tijd,” zei hij.

Het rechterpaneel van “De oneindige genade van Boeddha” door Shao-Han Tsai uit Taiwan. (NTD Internationale Figure Schilderwedstrijd)

Dhr. Tsai zei dat hij met zijn kunst een belangrijke boodschap wil overbrengen. “Ik hoop mensen eraan te herinneren dat er in onze wereld externe krachten zijn die achter de schermen opereren, en dat er goede krachten en kwade krachten zijn. Misschien is er in hogere dimensies een strijd gaande tussen goed en kwaad.”

Over het ontvangen van de prijs zei Tsai: “Ik heb nog een lange weg te gaan, dus dit is een ongelooflijke opsteker. Ik aanzie het als een aanmoediging voor mijn groeiproces [als kunstenaar].”

Bronzen prijzen

Vijf kunstenaars wonnen dit jaar een bronzen prijs.

Het met brons bekroonde werk “Origin” van Pablo Josué Roque Almanza uit Peru. Olieverf op canvas; 219 cm bij 149 cm. (NTD Internationale Figure Schilderwedstrijd)

De autodidactische Peruaanse schilder Pablo Josué Roque Almanza beeldt graag tradities en cultuur uit de Andes uit. Bij de vorige wedstrijd won zijn werk “Between Generations”, dat een Andesman uitbeeldt die het land gaat bewerken, de prijs voor menselijkheid en cultuur.

Dit jaar won hij een bronzen prijs voor “Origin”, dat de orale folklore “The Legend of Lake Titicaca” (ook wel “The Legend of Manco Cápac and Mama Ocllo” genoemd) uitbeeldt over de oorsprong van de Inca-beschaving. Volgens de legende stichtte God Inti (de zon) de beschaving door zijn kinderen, Mano Cápac en Mama Ocllo, te scheppen uit het schuim van het Titicacameer. Hij gaf hen een gouden staf en zei hen een grote stad te stichten waar de staf zachtjes in de grond zakte. Zo ontstond Cusco, de hoofdstad van de Inca’s.

Dhr. Almanza vond inspiratie in klassieke en academische kunststijlen en hij hoopt de cultuur van de Andes te kunnen blijven verspreiden naar toekomstige generaties.

Het met brons bekroonde werk “Badtijd” van Clodoaldo Geovani Martins uit Brazilië. Olieverf op canvas; 91 cm bij 102 cm. (NTD Internationale Figure Schilderwedstrijd)

De Braziliaanse kunstenaar Clodoaldo Geovani Martins is gespecialiseerd in het schilderen van rustieke taferelen. Hij maakt er een gewoonte van om scènes vast te leggen en ze te bewaren voor toekomstige composities.

In de vorige competitie won hij een prijs voor menselijkheid en cultuur met zijn schilderij “Milena’s Poultry”, waarop zijn spelende dochter staat afgebeeld.

Met het vastleggen van een ander speels moment in “Badtijd” won hij een bronzen prijs in de wedstrijd van dit jaar. De dochter van dhr. Martins en haar neefjes en nichtjes die met een puppy speelden, inspireerden hem om een soortgelijke scène met puppy’s op een boerderij na te maken. “Ik zag deze omgeving, de eenvoudige rustieke omgeving, en het is iets dat me altijd heeft aangetrokken,” zei hij.

In het schilderij geeft hij de rook van het vuur en het zonlicht dat op het dak valt goed weer. Dit en andere details, zoals scheuren in de muur en het kapotte dak, zijn volgens hem elementen die veel aandacht trekken.

Clodoaldo Martins uit Brazilië met zijn met brons bekroonde werk “Badtijd”. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Dhr. Martins hoopt dat anderen zijn kunst net zo mooi vinden als het hem plezier doet om het te schilderen. “Het is fijn om een kleine bijdrage te leveren met mijn werk, al is het maar een klein beetje,” zei hij.

“Het belangrijkste is om goede boodschappen te brengen, een verhaal dat mensen goede energie geeft.”

Over het winnen van de bronzen prijs zei hij: “Het is een eer voor me om weer deel te nemen aan deze wedstrijd, die zo prestigieus en belangrijk is en zo erkend wordt over de hele wereld.”

Het met brons bekroonde werk “Jenna’s vreugde” van Adam Clague uit de Verenigde Staten. Olieverf op canvas; 76 cm bij 61 cm. (NTD Internationale Figure Schilderwedstrijd)

Het met brons bekroonde schilderij “Jenna’s vreugde” van Adam Clague uit Kansas City werd gemaakt in opdracht van een gezin uit Ohio, dat zijn schilderijen in een plaatselijke galerie had gezien. De ouders van Jenna wilden een portret van hun dochter, dus bezocht de heer Clague hen thuis om schetsen te maken en foto’s te nemen voordat hij terugkeerde naar zijn studio.

Jenna’s moeder wilde dat het portret de blije uitdrukking van haar dochter zou laten zien nadat ze vergeven was voor slecht gedrag, net zoals christenen vergeven worden door Jezus. “Dat was de test die ik als kunstenaar moest doorstaan… en het was erg ontmoedigend,” zei Clague.

Het hing allemaal af van zijn vaardigheid. “Ik heb geen tube verf met ‘vreugde’,” zei hij.

Hij besteedde veel zorg aan de algehele compositie en gebruikte kleur en lijn om de figuur van het kind weer te geven dat naar de zonovergoten achtertuin rende. Perspectieflijnen van het huis en de trap, evenals het gebladerte, leiden het oog op natuurlijke wijze naar de hoofdfiguur. Jenna’s witte jurk wordt opgehelderd door het lichte voetpad en de heldere hemel.

De heer Clague zegt dat de familie erg blij was met het portret, en hij was dubbel zo blij dat zijn schilderij werd bekroond met een prijs in NTD’s wedstrijd.

Het met brons bekroonde werk “De Heropleving” van Tien-Cheng Wu uit Taiwan. Olieverf op canvas; 209 cm bij 110 cm. (NTD Internationale Figure Schilderwedstrijd)

Het schilderij “De Heropleving” van de Taiwanese kunstenaar Tien-Cheng Wu toont een meisje dat de tweede meditatieve oefening van de spirituele beoefening Falun Dafa doet. Het meisje staat in een bos te midden van de levendige bomen en het gras, die de positiviteit weerspiegelen die ze uitstraalt terwijl ze oefent.

Het met brons bekroonde werk “Vivian” van John Darley uit de Verenigde Staten. Olieverf op linnen (NTD Internationale Figurenwedstrijd)

De Amerikaanse kunstenaar John Darley schildert graag de mensen en landschappen van het Amerikaanse Westen, waar hij woont. Hij won de bronzen prijs voor dit schilderij “Vivian”, waarvan hij zegt dat het een opdracht was van de familie van de jongedame. Vivian’s sterke pose die haar leeftijd verraadt, terwijl ze nabij haar familiehuis met de bergen op de achtergrond staat, weerspiegelt de indruk die de heer Darley had van het meisje, van wie hij vond dat ze een jong persoon met een sterk karakter en visie was. “Ik wilde dat naar voren brengen, dat vertrouwen en die hoop voor de toekomst laten zien,” zei hij.

Hij voegde de bergen op de achtergrond toe omdat ze “aanvoelden als een plaats van kracht en bescherming, een plaats waar je … je leven kon leiden zonder bang te hoeven zijn dat iemand je iets anders zou vertellen.”

De inzending van de heer Darley in de vorige wedstrijd, getiteld “Grootvader”, verdiende een eervolle vermelding. Maar beide vereisen “een immense hoeveelheid aandacht.”

Vreemd genoeg zegt de heer Darley dat hij weet dat hij op de goede weg is met een schilderij als hij het licht in zijn atelier uitdoet om zijn kunstwerk te bekijken. “En er komt een gloeiend gevoel vanaf – een soort glinstering.”

Het ontvangen van de NTD-prijs betekende veel voor de kunstenaar. “Als iemand je werk waardeert en je een prijs geeft, vooral een geldelijke prijs, dan is dat echt een extra stimulans om door te gaan met schilderen”, zei hij.

John Darley uit de Verenigde Staten met zijn met brons bekroonde portret “Vivian”. Op de website van de heer Darley staat dat hij geïnspireerd is door het meesterschap van Michelangelo en de sentimentele schoonheid van Bouguereau. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Tijdens de openingsceremonie legde juryvoorzitter de heer Zhang uit: “Alle schilders die deze traditionele rechtschapen … kunst maken, kwamen naar de wereld met een missie. … We zijn hier om de mensheid te redden met onze kunst. We zijn hier om de mensheid te verheffen met onze kunst.”

Winnaars

Zilveren prijzen: Drieluik “De oneindige genade van Boeddha” door Hung-Yu Chen uit Taiwan, Yuan Li uit Japan en Shao-Han Tsai uit Taiwan.

Bronzen prijzen: “Jenna’s vreugde” van Adam Clague uit de Verenigde Staten, “Vivian” van John Darley uit de Verenigde Staten, “Badtijd” van Clodoaldo Geovani Martins uit Brazilië, “Oorsprong” van Pablo Josué Roque Almanza uit Peru, “De heropleving” van Tien-Ching Wu uit Taiwan.

Uitmuntende techniek: “Alexandra” van Sandra Kuck uit de Verenigde Staten, “Een zelfportret met een parel” van Alessandra Marrucchi uit Italië, “Openbaring” van Lauren Tilden uit de Verenigde Staten, “Zorgen (zelfportret)” van Phillippe Lhuillier uit Frankrijk, “Vliegende Apsara’s in het Gouden Tijdperk” van Hao Zeng uit China, “Thom” van Nard Kwast uit Nederland.

Opmerkelijke jongeren: “Genadige bemoediging” door Yu Hsuan Lin uit Taiwan, “Tiananmenplein na de regen” Jui-Hsiang Shao uit Taiwan

Diepgaande geesteswetenschappen: “Kiezen voor geweten temidden van politieke onrust” door Shi-Ju Chiang uit Taiwan

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 januari 2024): Traditional Figure Painting Takes the Spotlight at NTD Competition

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.