Thursday, 20 Jun 2024
Danseres Angela Lin. (Larry Dai)

Tragedies uit het echte leven in China uitbeelden via dans

Hoewel Angela Lin danseres is, vindt ze het proces om haar vak onder de knie te krijgen vergelijkbaar met het proces van het lezen en begrijpen van klassieke Chinese gedichten.

“Je moet diep graven in de betekenis achter de woorden om te begrijpen wat de auteur bedoelt, want de woorden brengen de boodschap vaak indirect over”, zei ze in een recent interview.

Klassieke Chinese dans, met zijn wortels in oude keizerlijke hoven en toneelstukken, is door de eeuwen heen doorgegeven met houdingen en bewegingen die uniek zijn voor de Chinese cultuur.

Lin, die op 8-jarige leeftijd begon met de opleiding in klassieke Chinese dans, realiseerde zich dat de manier waarop men schijnbaar eindeloze interpretaties van Chinese gedichten kan vinden, vergelijkbaar is met de manier waarop in klassieke Chinese dans emoties niet rechtstreeks maar via subtiele bewegingen en gebaren worden overgebracht.

Lin, 20 jaar, heeft een introverte persoonlijkheid en is dankbaar dat ze zich heeft leren uiten door middel van dans. Dit weekend doet ze mee aan de negende NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie, waar ze haar vaardigheden op de proef zal stellen.

Lin doet dit weekend mee aan de NTD Internationale klassieke Chinese danscompetitie. (Edward Dye)

De laatste keer dat ze meedeed, in 2018, behaalde ze brons in de juniorenafdeling, met een stuk waarin ze een Chinese literaire figuur uitbeeldde: Zhu Yingtai, een jonge vrouw die zich vermomde als man om te kunnen studeren voor Confucianistisch geleerde.

Deze keer zal ze een meer sombere rol op zich nemen. Zij zal een beoefenaar van de spirituele groep Falun Dafa vertolken, die zich genoodzaakt ziet de waarheid te spreken te midden van de zware vervolging in China.

Angela Lin begon met klassieke Chinese dans toen ze 8 jaar oud was. (Edward Dye)
Angela Lin (Edward Dye)

Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen in het China van vandaag. Falun Dafa, ook bekend als Falun Gong, is een oude Chinese spirituele discipline met meditatieve oefeningen en morele principes gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. De praktijk, die tussen 1992 en 1994 aan het publiek werd geïntroduceerd, werd enorm populair en had tegen 1999 ongeveer 100 miljoen beoefenaars.

Uit vrees dat de beweging een bedreiging zou vormen voor de heerschappij van het Chinese regime, lanceerde toenmalig parlementsleider Jiang Zemin in juli 1999 een meedogenloze campagne om het geloof uit te roeien. Honderdduizenden beoefenaars zijn opgepakt en naar werkkampen, hersenspoelcentra, gevangenissen en andere vormen van detentie gestuurd. Tijdens hun gevangenschap worden zij vaak gemarteld, in een poging hen te dwingen hun geloof op te geven. Tot op heden zijn duizenden mensen omgekomen ten gevolge van de vervolging, hoewel het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt, omdat het moeilijk is gevoelige informatie uit China te krijgen.

Lin, 20 jaar, heeft een introverte persoonlijkheid en is dankbaar dat ze geleerd heeft zich te uiten door middel van dans. (Edward Dye)

Lin zal een Falun Dafa beoefenaar portretteren die naar het Plein van de Hemelse Vrede in Peking gaat om te protesteren tegen de vervolging.

“Ik wil een stem voor hen zijn”, zei Lin, “omdat zij bereid zijn voor de waarheid op te komen.”

Lin probeert door middel van dans de complexe emoties over te brengen. (Edward Dye)

Lin legde uit dat ze door middel van dans de complexe emoties wilde overbrengen die de beoefenaar had: aarzelend om een spandoek te ontrollen dat verklaart dat de spirituele praktijk rechtschapen is, bang om mogelijk gevangen gezet te worden en haar leven te verliezen, maar uiteindelijk vastbesloten om te doen wat zij gelooft dat juist is.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (3 september 2021): Depicting China’s Real-Life Tragedies Through Dance

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.