Tuesday, 05 Mar 2024
Mensen zingen slogans terwijl ze zich verzamelen op een straat in Shanghai op 27 november 2022.(Hector Retamal/AFP via Getty Images)

“Treedt af CCP! Treedt af Xi Jinping!”: Protesten in heel China over COVID-19 beleid

In het weekend zijn protesten uitgebroken in Shanghai en op campussen in het hele land, waarbij mensenmassa’s de Chinese Communistische Partij (CCP) en haar hoogste leider opriepen om af te treden, een uiting van publieke onvrede die het land in decennia niet heeft gezien.

De laatste golf van wijdverspreide woede, van de hoofdstad Peking tot de zuidelijke stad Nanjing, kwam nadat massale protesten waren uitgebroken in de uiterst westelijke regio Xinjiang, waar strenge COVID-19 beperkingen de schuld kregen van tien doden en negen gewonden bij een brand in een flatgebouw in Urumqi, de hoofdstad van de regio. De plaatselijke autoriteiten ontkenden de beschuldiging.

In Shanghai verzamelden zich zaterdagavond massa’s demonstranten voor een wake bij Wulumuqi Middle Road, een straat die naar Urumqi is genoemd, volgens online video’s en aanwezigen.

“Eis vrijheid!” Men kon mensen horen schreeuwen in meerdere video’s, die op grote schaal werden verspreid op de sociale media van de provincie voordat ze werden verwijderd.

“Xi Jinping,” schreeuwde een man in een video. “Treed af!” riepen meerderen hierop.

“Communistische Partij,” riepen sommigen, “Treed af!” reageerden anderen. Ze herhaalden het geroep terwijl men op de beelden kon zien hoe mensen blanco wit papier vasthielden of de scène opnamen met hun telefoon.

Mensen tonen blanco papieren als een manier om te protesteren terwijl ze zich verzamelen op een straat in Shanghai op 27 november 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Eva Rammeloo, een verslaggeefster van de Nederlandse krant die op de plaats van de protesten was, zei dat ze “nog nooit zoiets” had gezien in de tien jaar dat ze verslag doet in China. Ze schatte dat er zondagochtend vroeg meer dan 1000 demonstranten waren.

De politie begon demonstranten te arresteren. Men kon sommige demonstranten horen schreeuwen: “Gebruik geen geweld!” Een man zei tegen de politie: “Jullie zijn de politie van het volk, jullie moeten het volk dienen!”

Rammeloo vroeg de politie of hij het eens was met de demonstranten. “Hij glimlachte met een heel lange stilte. ‘We kunnen er niets aan doen. Mei banfa,'” schreef Rammeloo op Twitter.

Op videobeelden is te zien dat de politie demonstranten in politievoertuigen duwde. The Epoch Times kan de authenticiteit van deze videoclips niet onmiddellijk verifiëren.

Volgens Rammeloo is Wulumuqi Middle Road gebarricadeerd, maar zijn er protesten rond de weg.

Een man wordt gearresteerd terwijl mensen zich verzamelen op een straat in Shanghai op 27 november 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Deze nationale uiting van woede is in China al tientallen jaren niet meer voorgekomen. De CCP heeft kritische stemmen meedogenloos onderdrukt, vooral tijdens de pandemie. Verschillende burgerjournalisten en inwoners die probeerden de tol van de eerste dagen van COVID-19 te documenteren, werden in de gevangenis gestopt.

Sinds de eerste uitbraak van COVID-19 in Wuhan heeft het Chinese regime het virus bestreden met harde sociale controlemaatregelen in een poging om elke besmetting onder de gemeenschappen uit te roeien. Afsluitingen, herhaalde tests, massale bewaking en verplichte quarantaine van iedereen die zij als risicovol beschouwden, zijn enkele van de methoden die CCP-functionarissen hebben gebruikt om het zero-COVID-beleid uit te voeren.

Drie jaar later verwachtten velen dat het communistische regime afstand zou nemen van de harde aanpak die de inkomsten van de opgesloten inwoners ontnam en talloze tragedies veroorzaakte bij niet-COVID-patiënten als gevolg van vertraagde medische zorg.

Politie en mensen zijn te zien tijdens enkele confrontaties in Shanghai op 27 november 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

“Niemand mag de CCP of Xi Jinping,” vertelde Wang, een inwoner van Shanghai, aan The Epoch Times. Hij voegde eraan toe dat de Chinezen het draconische zero-COVID-beleid “beu zijn”.

“Alle sectoren lijden. We moeten onszelf voeden, ons gezin onderhouden. Zonder inkomen, hoe kunnen we dan overleven?” zei de man in een telefonisch interview op zondagmiddag.

De autoriteiten hebben accounts geblokkeerd die video’s verspreiden over de protesten van het weekend, vertelde een andere inwoner van Shanghai aan The Epoch Times.

Uit beelden die de sociale media overspoelden blijkt echter dat er zondag vroeg in het land protesten plaatsvonden op verschillende vooraanstaande universiteiten.

Volgens beelden en video’s op sociale media hielden tientallen mensen op de prestigieuze Tsinghua Universiteit van Beijing een vreedzaam protest tegen de COVID-beperkingen, waarbij ze het volkslied van de CCP zongen.

In een video riep een student van de Tsinghua universiteit een juichende menigte op zich uit te spreken. “Als we ons niet durven uit te spreken omdat we bang zijn besmeurd te worden, zal ons volk teleurgesteld zijn in ons. Als Tsinghua universiteitsstudent zal ik daar mijn hele leven spijt van hebben.” De Epoch Times kon de video niet onmiddellijk verifiëren.

Epidemiewerkers dragen beschermende pakken om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen terwijl ze op wacht staan achter de afgesloten poort van een flatgebouw in het Central Business District in Beijing op 26 november 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Ondanks de sudderende publieke woede riep People’s Daily, het vlaggenschip van de CCP, het land zondag opnieuw op vast te houden aan het zero-COVID-beleid.

De zero-COVID-aanpak, die nu een kenmerkend beleid van Xi is geworden, moet worden gezien als een politieke campagne van de CCP, aldus Dr. Rory Truex, assistent-professor Politiek en Internationale Zaken.

De nationale ontevredenheid en de harde aanpak bleken echter de grootste uitdaging voor Xi. Vorige maand kende Xi zichzelf tijdens het 20e Partijcongres de recordbrekende derde ambtstermijn toe. Met de installatie van zijn bondgenoten in de hoogste besluitvormingsorganen van de partij is Xi nu de machtigste leider van het land sinds de eerste heerser Mao Zedong.

Feng Chongyi, een professor in China-studies aan de University of Technology Sydney, Australië, zag de protesten als een keerpunt in de Chinese politiek.

“Voor grote politieke veranderingen in China is een proces in drie stappen nodig, van burgeropstanden tot muiterijen en staatsgrepen. Als de politie het volk niet wil onderdrukken, zullen hun senioren hen dwingen mensen te onderdrukken of zelfs politie van andere plaatsen sturen om demonstranten te onderdrukken, wat een muiterij kan veroorzaken. Dit heeft een landelijke kettingreactie veroorzaakt, en de tirannie van de CCP kan zo eindigen,” zei Feng.

Luo Ya, Sophia Lam en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 november 2022): ‘Step Down CCP! Step Down Xi Jinping!’: Protests Erupt Across China Over COVID-19 Curbs

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.