Thursday, 18 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Shutterstock)

Trotse Rat jaloers op Koninklijke Olifant beledigt hem met hatelijke taal – leert een lesje

Een Rat reisde over de Koningsweg. Hij was een erg trotse Rat, rekening houdend met zijn kleine gestalte en de slechte reputatie die ratten hebben.

Terwijl meneer Rat langs de weg liep – meestal bleef hij in de greppel – merkte hij een grote commotie op langs de weg, en al snel kwam er een grote stoet in zicht. Het was de Koning en zijn gevolg.

De Koning reed op een enorme olifant versierd met de prachtigste bekleding.

(Illustratie – artistsayeed/Shutterstock)

De Koning werd vergezeld door de Koninklijke Hond en Kat in zijn luxueuze howdah (overdekt olifantengestoelte). Een grote menigte volgde de stoet. Ze waren zo in beslag genomen door de bewondering voor de Olifant, dat de Rat niet werd opgemerkt.

Zijn trots was gekrenkt.

(Illustratie – Elena Vinnikova/Shutterstock)

“Wat een dwazen!” riep hij. “Kijk naar mij en je zult die onhandige Olifant snel vergeten! Zijn het zijn grote afmetingen die je ogen doen uitpuilen? Of is het zijn gerimpelde huid? Ik heb ook ogen en oren en net zoveel benen als hij! Ik ben net zo belangrijk, en…”

Maar het was net op dat moment dat de Koninklijke Kat hem bespiedde, en de rat wist meteen dat hij niet zo belangrijk was als een olifant.

Een gelijkenis met de groten in sommige dingen maakt ons nog niet groot.

Deze fabel is overgenomen uit het Project Gutenberg eBook of “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels worden toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop”. Zijn verhalen met morele waarde hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed. Ze hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar met hun universele aantrekkingskracht hebben ze ook bijgedragen aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen te onthouden.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 juni 2024): Proud Mouse Jealous of Royal Elephant Insults Him With Hateful Slurs—Learns a Lesson

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.