Saturday, 25 May 2024
Voormalig president Donald Trump spreekt tijdens een evenement in Mar-a-Lago in West Palm Beach, Florida, op 4 april 2023. (Alex Wong/Getty Images)

Trump houdt vast aan zijn onschuld, zegt dat Bragg ‘geen rechtzaak’ tegen hem heeft

'De enige misdaad die ik heb begaan is onze natie met alle macht verdedigen', zegt Trump na zijn voorgeleiding

PALM BEACH, Fla.—Voormalig president Donald Trump zei dat de Verenigde Staten zijn gezonken tot het niveau van de “oude Sovjet-Unie” tijdens een toespraak vanuit de balzaal van zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, op 4 april, enkele uren nadat hij onschuldig had gepleit aan een aanklacht wegens misdrijf door aanklagers in New York.

“Ik had nooit gedacht dat zoiets kon gebeuren in Amerika”, zei Trump onder het gejuich van een uitgelaten publiek van ongeveer 500 mensen, ongeveer twee uur na zijn terugkeer uit Manhattan.

“De enige misdaad die ik heb begaan is het vurig verdedigen van onze natie,” zei hij.

De 34 punten tellende aanklacht van Alvin Bragg, openbaar gemaakt tijdens de voorgeleiding op 4 april, beschuldigt Trump van het vervalsen van bedrijfsgegevens. Elke aanklacht is een misdrijf, waar tot vier jaar gevangenisstraf op staat.

De aanklacht houdt verband met de betaling van 130.000 dollar door Michael Cohen, voormalig advocaat van Trump, aan pornoactrice Stormy Daniels om haar ervan te weerhouden in de openbaarheid te treden over een vermeende affaire met Trump, die de affaire ontkent. De betaling werd gedaan weken voor de presidentsverkiezingen van 2016. Aanklagers in New York beweren dat Trump Cohen opdracht gaf Daniels te betalen en vervolgens deze betaling van een maandelijks voorschot voor juridische diensten illegaal vermomde om een vermeende schending van staats- en federale verkiezingswetten te verbergen.

In zijn toespraak handhaafde Trump zijn onschuld door te zeggen dat Bragg “geen zaak” tegen hem heeft.

“Zoals blijkt, zegt iedereen die deze zaak heeft bekeken, inclusief RINO’s en zelfs hardcore Democraten, dat er geen misdaad is en dat het nooit aanhangig had mogen worden gemaakt. Nooit gebracht.

“Het is een belediging voor ons land, en de wereld lacht ons nu al uit.”

Hij beweerde ook dat Bragg een “crimineel” was, verwijzend naar het uitlekken van de aanklacht voorafgaand aan de regeling.

“Op zijn minst zou hij moeten aftreden”, zei Trump, die misschien wel het luidste gejuich trok tijdens de 20 minuten durende toespraak van de voormalige president.

Republikeinen en analisten zeggen dat de ongekende stap om een voormalige president aan te klagen Trump als martelaar neerzet en een keerpunt betekent in het land, waar het rechtssysteem als wapen kan worden ingezet tegen politieke tegenstanders.

Trump sloot zich hierbij aan en beschreef de zaak van Bragg en verschillende andere strafrechtelijke en civiele onderzoeken tegen hem als “massale verkiezingsbemoeienis op een schaal die nog nooit eerder in ons land is gezien.”

“Ze kunnen ons niet verslaan bij de stembus. Dus proberen ze ons te verslaan via de wet,” zei hij.

Eerder op de dag gaf Trump zich vrijwillig over aan het kantoor van Bragg nadat hij via een autocolonne door de stad was gereisd waar hij opgroeide en naam maakte in het onroerend goed.

Ondertussen demonstreerden voor- en tegenstanders van Trump buiten de rechtszaal in Manhattan.

Voormalig president Donald Trump (L) begroet supporters tijdens een evenement in Mar-a-Lago in West Palm Beach, Fla., op 4 april 2023. (Alex Wong/Getty Images)

Andere onderzoeken

Trump’s toespraak ging door een waslijst van vroegere en huidige onderzoeken die op hem gericht waren.

“Vanaf het begin hebben de Democraten mijn campagne bespioneerd,” zei hij.

Hij verwees ook naar de onderdrukking van het laptopverhaal van Hunter Biden voor de presidentsverkiezingen van 2020 en zei dat het een verschil had kunnen maken in die race.

“Ze hebben hun inspanningen echt opgevoerd door de 45e president van de Verenigde Staten aan te klagen,” zei hij onder applaus van de menigte.

Daarnaast besprak de voormalige opperbevelhebber de doorzoeking van Mar-a-Lago door de FBI in 2022.

“We werden overvallen door vele pistooldragende FBI-agenten, die meenamen wat ze wilden,” zei Trump.

Trump vestigde ook de aandacht op de campagne van Bragg voor de positie van officier van justitie, waarin de achtervolging van de voormalige president een centraal thema was.

Hij zei dat Bragg “campagne voerde over het feit dat hij president Trump zou pakken.”

Hij beschreef ook de rechter in zijn huidige zaak, Juan Merchan, als een “Trump-hatende rechter”. Hij merkte op dat de dochter van Merchan werkte aan de 2020 presidentscampagne van vicepresident Kamala Harris.

Trump noemde ook de civiele rechtszaak van procureur-generaal Letitia James van New York gericht tegen Trump en zijn familie, met het argument dat zijn bewijs haar beweringen dat zijn financiële administratie is vervalst zou weerleggen.

“Ze heeft onze familie door een hel laten gaan,” zei hij. “We houden ons hoofd heel erg hoog.”

Voormalig president Donald Trump spreekt tijdens een evenement in Mar-a-Lago in West Palm Beach, Fla., op 4 april 2023. (Alex Wong/Getty Images)

Het verval van de VS

Trump stond stil bij wat hij karakteriseerde als een brede achteruitgang van de Verenigde Staten onder president Joe Biden.

“We zijn nu een falende natie. We zijn een natie in verval. En nu willen deze radicaal linkse krankzinnigen zich met onze verkiezingen bemoeien door gebruik te maken van wetshandhaving. Dat kunnen we niet laten gebeuren,” zei hij.

Hij beweerde dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet had plaatsgevonden als hij aan het roer had gestaan. Hij zinspeelde ook op de dreigementen van Rusland om tijdens de oorlog kernwapens te gebruiken, wat volgens hem “onder leiding van de Biden administratie heel goed zou kunnen leiden tot een totale nucleaire Derde Wereldoorlog”.

Trump waarschuwde ook dat de Amerikaanse dollar binnenkort niet langer de wereldwijde reservemunt zou kunnen zijn.

“Op dit moment is de VS een puinhoop,” zei hij. “Onze economie crasht, de inflatie is oncontroleerbaar.

“Rusland heeft zich aangesloten bij China, kun je dat geloven? Saoedi-Arabië heeft zich aangesloten bij Iran. China, Rusland, Iran en Noord-Korea vormden samen een dreigende en destructieve coalitie [die] nooit zou hebben plaatsgevonden als ik jullie president was.”

De voormalige president eindigde zijn toespraak met een vrolijke noot.

“Met dit alles gezegd zijnde, en met een zeer donkere wolk boven ons geliefde land, twijfel ik er niettemin niet aan dat we Amerika weer groot zullen maken,” verklaarde hij onder gejuich van zijn publiek.

Bondgenoten staan rotsvast achter Trump

In de balzaal was de energie hoog onder de aanhangers van de in opspraak geraakte presidentskandidaat.

Rep. Marjorie Taylor Greene (R-Ga.), een trouwe bondgenoot van Trump die eerder op de dag verscheen op een bijeenkomst buiten het gerechtsgebouw in Manhattan om de aanklacht te veroordelen, zei dat ze “zeker” liever in Mar-a-Lago was dan in New York City.

“Ik vond dat hij absoluut accuraat was in alles wat hij zei,” zei Greene tegen The Epoch Times na de toespraak van Trump. “Waar hij het over heeft is waar, en elke Amerikaan weet dat. Het is een trieste dag in Amerika.”

“We zien dat de wet als wapen wordt gebruikt om een politieke tegenstander te stoppen. Het is een onrechtvaardigheid.”

Ze klaagde: “Als dit het nieuwe normaal is, is het gedaan met Amerika.”

De wetgever uit Georgia zei dat ze nog niet met Trump heeft gesproken, maar merkte op dat ze elkaar later zouden spreken. Maar ze riep elke Republikeinse politicus en kandidaat op om “op te staan en de voormalige president te steunen”. Ze hebben van hem geprofiteerd, zei ze, dus ze moeten “naar buiten komen en hem steunen.”

Over Trump vertelde Arizona gouverneurskandidaat Kari Lake, een andere oude bondgenoot, aan The Epoch Times: “Ik hou van de man voor wat hij gedaan heeft. De vijanden die hij heeft zijn ook de vijanden van Amerika.”

Zij echoot Greene’s oproep aan supporters om zich achter de voormalige president te scharen.

“Toon lokale steun voor president Trump—draag je MAGA-pet. Dit is onze tijd om ons uit te spreken en ons land te steunen.”

John Haughey heeft bijgedragen aan dit rapport

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 april 2023): Trump Maintains His Innocence, Says Bragg Has ‘No Case’ Against Him

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.