Thursday, 20 Jun 2024
Voormalig president Donald Trump en zijn verdedigingsteam in een rechtbank in Manhattan voor zijn voorgeleiding op 4 april 2023. (Seth Wenig/AP Photo)

Trump pleit onschuldig aan 34 aanklachten

NEW YORK-Donald Trump, voormalig president en koploper voor de Republikeinse presidentsnominatie in 2024, heeft op 4 april in New York onschuldig gepleit op een nooit eerder geziene aanklacht van de officier van justitie in Manhattan.

Het nieuws van de historische beschuldiging op 30 maart leidde tot een aantal dagen van media-manie die op dinsdag een hoogtepunt bereikte met de verslaggeving van de rit van Trump’s autocolonne door zijn geliefde geboortestad op weg naar zijn vrijwillige overgave in het kantoor van de New York County District Attorney Alvin Bragg en het aanhoren van zijn aanklacht bij het Hooggerechtshof van New York.

In een terugkeer naar de saga die begon kort nadat hij de verkiezingen van 2016 won, beschuldigde de officier van justitie Trump van 34 aanklachten wegens vervalsing van bedrijfsgegevens in verband met een betaling voor een geheimhoudingsovereenkomst die was ondertekend door de pornoactrice Stormy Daniels en de toenmalige advocaat van Trump, Michael Cohen.

Voor een president die geconfronteerd werd met een ongeziene tweede afzettingsprocedure, een jarenlang agressief onderzoek naar vermeende samenzwering met Rusland, en de inval in zijn privéwoning, is de aanklacht in Manhattan de laatste, meest dramatische episode in wat hij en zijn aanhangers zien als de bewapening van de overheid tegen een politieke tegenstander.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump komt aan in het gerechtsgebouw van Manhattan, na zijn aanklacht door een Grand Jury van Manhattan, in New York op 4 april 2023. (Brendan McDermid/Reuters)

De aanklachten van Bragg, een Democraat, passen bijzonder goed in het patroon omdat de officier van justitie zijn kantoor pas onlangs heeft opgedragen bepaalde gewapende overvallen, inbraken, prostitutie en drugsdelicten niet meer te vervolgen.

De aanklachten tegen Trump verwijzen allemaal naar dezelfde wet: New York State Statute 175.10, betreffende het vervalsen van bedrijfsgegevens in de eerste graad.

De rechter, Juan Merchan, heeft geen procesdatum vastgesteld. De aanklagers vroegen om het proces te laten doorgaan in januari 2024 en de advocaten van Trump vroegen om april 2024. Bragg’s kantoor heeft 65 dagen om bewijsmateriaal in te dienen. De verdediging heeft tot 8 augustus om alle moties in te dienen. De advocaten van Trump hebben al aangegeven dat ze een motie zullen indienen om de zaak te verwerpen.

Buiten het gerechtsgebouw

In een klein park buiten het gerechtsgebouw in het centrum van Manhattan zette de politie uren voor de aankomst van Trump barricades op om de aanhangers van Trump te scheiden van degenen die zijn aanklacht vierden. Door de sterke aanwezigheid van de nieuwsmedia in en rondom het park, trokken woordenwisselingen tussen Trumps aanhangers en tegenbetogers al snel tientallen camera’s aan.

Het tafereel werd rumoerig en gespannen met de komst van volksvertegenwoordiger Marjorie Greene (R-Ga.), die kort sprak ter verdediging van Trump voordat ze de megafoon overdroeg aan een groep conservatieve sprekers, waaronder Jack Posobiec. Een team van NYPD-agenten worstelde even om de media- en andere aanwezigen op afstand te houden toen Green zich een weg baande naar een bankje.

“Ik ben gekomen om vreedzaam te protesteren tegen de vervolging van een onschuldige man,” zei ze. “En niet zomaar een man. Dit is de voormalige president van de Verenigde Staten van Amerika en de regering heeft zich tegen hem gewapend.”

Een handvol hecklers blies op fluitjes en schreeuwde obsceniteiten terwijl Greene sprak.

“Iedere Amerikaan zou een standpunt moeten innemen. Dit gebeurt in communistische landen. Niet de Verenigde Staten van Amerika,” zei ze. “Donald Trump is onschuldig. Dit is verkiezingsbemoeienis.”

Trump sprak voor het eerst over de mogelijkheid van een aanklacht op 18 maart, en schreef op Truth Social dat hij verwachtte de week daarop gearresteerd te worden.

Demonstranten verzamelen zich voor de Trump Tower in New York City op 31 maart 2023.(Timothy A. Clary/AFP via Getty Images

“Protest, neem onze natie terug!” zei hij toen.

De aanklagers zorgden voor een dagvaarding tegen Trump op 30 maart, volgens de advocaten van de voormalige president.

Trump Tower

De scène buiten de Trump Tower in Midtown Manhattan was ingetogener dan de chaos naast het gerechtsgebouw. Televisiecamera’s zonden de hele ochtend live beelden uit van aan de ingang van de toren. Trump zwaaide en balde zijn vuist bij het verlaten van de toren, waar hij in 2016 zijn presidentiële campagne aankondigde en de eerste dagen van de presidentiële overgang.

In zijn kantoor in Trump Tower informeerde toenmalig FBI-directeur James Comey Trump over een dossier met niet-geverifieerde beschuldigingen die het bureau al aan het onderzoeken was. Het dossier bleek te zijn gefinancierd door de Clinton-campagne en samengesteld door een Russische staatsburger die werkte voor een voormalige Britse spion. Het jarenlange Rusland-onderzoek dat volgde, slaagde er niet in de beweringen van het dossier over Trump te verifiëren.

In een Truth Social bericht dat werd verstuurd terwijl hij nog onderweg was naar het gerechtsgebouw, schreef Trump: “Op weg naar Lower Manhattan, het gerechtsgebouw. Het lijkt geheel SURREALISTISCH – WOW, ze gaan me arresteren. Kan niet geloven dat dit gebeurt in Amerika. MAGA!”

Nadat hij uit een zwarte SUV was gestapt, zwaaide Trump naar een batterij camera’s die aan de overkant van de straat waren opgesteld, en liep hij met vaste tred een zijdeur van het gebouw in Centre Street 100 binnen.

Tijdens een briefing van het Witte Huis die begon rond de tijd dat Trump in het centrum aankwam, weigerde perschef Karine Jean-Pierre commentaar te geven op de aanklacht.

“De aanklacht van Trump is niet onze focus,” zei Jean-Pierre. “Onze focus is nu het Amerikaanse volk en hoe we de prijzen kunnen verlagen.”

Demonstranten buiten het New York County Supreme Court in de aanloop naar de voorgeleiding van voormalig president Donald Trump op 4 april 2023. (Chung I Ho/The Epoch Times)

2024 verkiezingen

Alle belangrijke Republikeinse tegenstanders van de presidentsverkiezingen van 2024, inclusief degenen die nog geen campagne hebben aangekondigd, hebben de aanklacht veroordeeld en de voormalige president verdedigd. De cohesie op een moment dat de koploper gewoonlijk als kwetsbaar wordt beschouwd, suggereert dat de Republikeinen echt bezorgd zijn over de bewapening door de overheid. De kandidaten kunnen ook een delicaat spel spelen van het uitvoeren van de Trump-agenda terwijl ze het opnemen tegen de man die onverzettelijke passie voor het platform onder de basis van de Republikeinse kiezers galvaniseerde.

Florida Gov. Ron DeSantis noemde de stap van Manhattan District Attorney Alvin Bragg on-Amerikaans. Voormalig vicepresident Mike Pence noemde het diezelfde avond op CNN “een slechte beslissing van een politieke aanklager”. Nikki Haley, die in tegenstelling tot Pence en DeSantis haar presidentiële bod officieel heeft gemaakt, zei “dit gaat meer over wraak dan over gerechtigheid.”

Er is geen consensus over welke impact de aanklacht zal hebben op de verkiezingen van 2024. De Trump-campagne heeft 7 miljoen dollar opgehaald in de drie dagen na het nieuws van de aanklacht, volgens Trump-campagne senior adviseur Jason Miller. Voor Trumps aanhangers kan de parallel tussen de behandeling van de demonstranten van 6 januari en de arrestatie van dinsdag de waarschuwingen van de voormalige president bevestigen over een regering die zich heeft gekeerd tegen een deel van het volk dat zij geacht wordt te dienen.

“Ze komen niet achter mij aan, ze komen achter jou aan – ik sta ze alleen maar in de weg”, aldus Trump’s Truth Social profiel

Media buiten het New York County Supreme Court voor de voorgeleiding van voormalig president Donald Trump op 4 april 2023. (Chung I Ho/The Epoch Times)

In het geval van Stormy Daniels lijkt de hand van justitie te hebben toegeslagen bij degenen die achter Trump aangingen. De advocaat van Daniels, Michael Avenatti, genoot maanden van roem en glorie in de media voordat hij werd aangeklaagd in drie strafzaken. Hij werd schuldig bevonden aan poging tot afpersing, draadfraude, zware identiteitsdiefstal en obstructie. Hij zit in de gevangenis met als vrijlatingsdatum 2 maart 2036.

Daniels moest $293.052 aan advocaatkosten betalen nadat een rechter haar smaadzaak tegen Trump had verworpen. De belangrijkste getuige tegen Trump zal Michael Cohen zijn, zijn voormalige advocaat. Cohen ging naar de gevangenis in mei 2019 nadat hij schuldig pleitte voor beschuldigingen van campagnefinanciering in verband met de geheimhoudingsovereenkomst van Stormy Daniels. Een voormalige voorzitter van de Federal Elections Commission vertelde The Epoch Times in augustus 2018 dat de aanklachten waaraan Cohen schuldig pleitte geen misdaden waren

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 april 2023): Trump Pleads Not Guilty to 34-Count Indictment

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.