Thursday, 18 Apr 2024
Voormalig president Donald Trump spreekt in Dallas, Texas, op 6 aug. 2022. (Brandon Bell/Getty Images)

Trump reageert nadat anonieme functionaris beweert dat Chinese spionageballonnen tijdens zijn ambtstermijn over VS vlogen

Voormalig president Donald Trump heeft gereageerd op beweringen dat spionageballonnen van het Chinese regime tijdens zijn regering het Amerikaanse luchtruim zijn binnengedrongen.

Een anonieme functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei in het weekend dat spionageballonnen onder de regering-Trump over Amerikaans grondgebied vlogen. Maar Trump, in een Fox News interview op zondag, sloeg terug.

“Dit is nooit gebeurd. Het zou nooit gebeuren,” zei Trump tegen de krant, eraan toevoegend dat het Chinese regime “ons zeer respecteerde” onder zijn leiding. “Het is nooit gebeurd bij ons onder de Trump-regering en als het wel gebeurde, zouden we het onmiddellijk hebben neergeschoten,” voegde Trump eraan toe. “Het is desinformatie.”

Voordat de ballon werd neergeschoten, had Trump op zijn social media platform Truth Social vorige week het Amerikaanse leger opgeroepen om de ballon neer te schieten nadat deze was gespot in de buurt van Billings, Montana.

“Nu brengen ze naar buiten dat een ballon door China is opgelaten tijdens de regering Trump, om de ‘hitte’ van de regering Biden af te halen”, schreef Trump zondag. “China had te veel respect voor ‘TRUMP’ om dit te laten gebeuren, en het is ook NOOIT gebeurd.”

Andere functionarissen reageren

Mark Esper, die onder Trump diende als minister van defensie, weerlegde beweringen over ballonnen die onder de vorige regering boven de Verenigde Staten vlogen.

“Ik kan me niet herinneren dat iemand ooit mijn kantoor binnenkwam of dat ik iets las dat de Chinezen een bewakingsballon boven de Verenigde Staten hadden,” vertelde hij aan CNN. “Ik zou me dat zeker herinneren.”

John Bolton, een voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur onder Trump, zei dat hij nooit heeft gehoord van spionageballonnen die het Amerikaanse luchtruim binnenkwamen of boven Amerikaans grondgebied zweefden terwijl Trump in functie was. Bolton, ook een ambtenaar van de regering Bush toen deze in functie was, zei ook dat hij nooit had gehoord van iets dergelijks voordat hij in 2018 toetrad tot de regering Trump.

“Ik weet niets van ballonvluchten door welke mogendheid dan ook boven de Verenigde Staten tijdens mijn ambtstermijn, en ik had nog nooit gehoord van zoiets voordat ik in 2018 toetrad,” zei Bolton zondag tegen Fox News. “Ik heb ook niets gehoord van iets dat na mijn vertrek plaatsvond.”

In reactie op de beweringen die in het weekend zijn gedaan, zei Bolton dat de huidige regering “het Congres moet vertellen” over “specifieke voorbeelden”. Hij voegde eraan toe dat “ik met 100 procent zekerheid kan zeggen dat dit niet tijdens mijn ambtstermijn is gebeurd.”

De Chinese spionageballon drijft naar de oceaan na te zijn neergeschoten voor de kust in Surfside Beach, S.C., op 4 februari 2023. (Randall Hill/Reuters)

“Ondubbelzinnig, ik ben nooit gebrieft over de kwestie,” voegde Robert O’Brien toe, die diende als nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis onder Trump. “Het is nooit ter sprake gekomen,” zei hij. “Als er een ballon was opgedoken, hadden we het geweten. Iemand in de inlichtingengemeenschap zou het hebben geweten, en het zou naar mij zijn doorgesijpeld om de president te briefen,” vertelde voormalig waarnemend directeur van Nationale Inlichtingen Ric Grenell aan Fox.

“Het is niet waar. Ik kan het weerleggen,” zei ook voormalig directeur van Nationale Inlichtingen John Ratcliffe. “Het Amerikaanse volk kan het zelf weerleggen. Weet je nog tijdens de regering Trump, toen fotografen op de grond en piloten van commerciële luchtvaartmaatschappijen het hadden over een spionageballon boven de Verenigde Staten die mensen konden waarnemen, zelfs met het blote oog, en waar een media die een hekel had aan Donald Trump niet over berichtte?”

Wat werd beweerd

Een topambtenaar van Defensie, die niet werd geïdentificeerd, zei zaterdag dat de Chinese bewakingsballonnen “ten minste drie keer tijdens de vorige regering kortstondig door het Amerikaanse vasteland zijn gevaren en één keer, voor zover wij weten, aan het begin van deze regering, maar nooit zo lang”, volgens een door het Pentagon vrijgegeven transcript.

“We hebben via verschillende kanalen rechtstreeks met Chinese functionarissen gesproken, maar in plaats van hun inbreuk op ons luchtruim te adresseren, kwam het [Chinese regime] met een verklaring die elke geloofwaardigheid ontbeerde,” zei de functionaris.

Op zaterdag zeiden functionarissen dat president Joe Biden het bevel gaf, maar dat hij de ballon nog eerder op woensdag had willen neerhalen. Hem was geadviseerd dat het beste moment voor de operatie zou zijn wanneer het boven water zou zijn, zeiden Amerikaanse functionarissen. Militaire functionarissen besloten dat het neerhalen boven land vanaf een hoogte van 20.000 meter een te groot risico zou vormen voor mensen op de grond.

De reusachtige witte bol werd zaterdagochtend gezien boven de Carolina’s toen hij de Atlantische kust naderde. Om ongeveer 14.39 uur EST vuurde een F-22 gevechtsvliegtuig een raket af op de ballon, die hem doorboorde terwijl hij zich ongeveer 6 zeemijl uit de kust bij Myrtle Beach, South Carolina bevond.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (06 februari 2023): Trump Responds After Anonymous Official Claims Chinese Spy Balloons Flew Over US on His Watch

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.