Sunday, 16 Jun 2024
De Israëlische auteur Yuval Noah Harari houdt een toespraak op de Love Tomorrow-conferentie over duurzame ontwikkeling in België op 28 juli 2022. (NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

Trump-verkiezing zou ‘doodsteek’ zijn voor wereldorde: Israëlische historicus Yuval Noah Harari

'Amerika wordt geregeerd door Amerikanen. We verwerpen de ideologie van het globalisme en we omarmen ... patriottisme,' vertelde president Trump in 2018 aan de VN.

Een overwinning van voormalig president Donald Trump in de presidentsverkiezingen van 2024 zou een “doodsteek” betekenen voor het globalisme, zegt de Israëlische historicus en auteur Yuval Noah Harari, die kritiek heeft op de focus van de GOP-kandidaat op Amerikaans nationalisme.

Tien jaar geleden was er een “wereldorde, de liberale orde” die het “meest vreedzame tijdperk in de menselijke geschiedenis” creëerde, zei Harari in een interview van 11 januari met de podcast “The Diary of a CEO”.

Maar “deze orde werd herhaaldelijk aangevallen, niet alleen van buitenaf, door krachten als Rusland of Noord-Korea of Iran die deze orde nooit hebben geaccepteerd, maar ook van binnenuit, zelfs door de Verenigde Staten, die in grote mate de architect van deze orde waren, met de verkiezing van Donald Trump, die zegt: ‘Ik geef niets om welke wereldorde dan ook, ik geef alleen om mijn eigen land.

Als president Trump opnieuw wordt gekozen, zal dat waarschijnlijk “de doodsteek zijn voor wat er overblijft van de wereldorde”, zei Harari. “En hij zegt het en hij zegt het openlijk.”

De heer Harari zei dat anti-globalistische politici een “valse dichotomie” van de wereld presenteren “alsof je moet kiezen tussen patriottisme en globalisme, tussen loyaal zijn aan je natie en loyaal zijn aan een soort wereldregering of wat dan ook.”

Hij benadrukte dat “dit volledig onjuist is. Er is geen tegenstelling tussen patriottisme en wereldwijde samenwerking.”

In een commentaar in 2018 voor The Epoch Times karakteriseerde de Britse journalist Cid Lazarou het globalisme daarentegen als een product van marxistisch denken dat een wereld wil creëren waarin culturele en biologische verschillen niet bestaan. De ideologie “decimeert cultuur en traditie”, zei hij.

Het globalisme blijft stevig in het “fascistische economische kamp”, schreef hij. “Globalisme verlamt economieën op nationale en lokale schaal en vervangt ze door bedrijfsmonopolies die landen onderling afhankelijk en zwak maken.

“Sociaal gezien valt het globalisme elk gevoel van identiteit op nationale schaal aan. Op individueel niveau breekt het de biologie af totdat er alleen nog maar een nihilistisch zelfgevoel overblijft.

“Verstoken van nationale of individuele identiteit worden mensen meegesleept in een eindeloze cyclus van sociaal rechtvaardig groepsdenken dat Balkanisering in de hand werkt.”

President Trump is openlijk anti-globalist geweest. Tijdens een toespraak op de Republikeinse Nationale Conventie in 2016 kondigde hij aan dat “amerikanisme, niet globalisme, ons credo zal zijn.”

In zijn toespraak van 2018 tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei president Trump: “Amerika wordt geregeerd door Amerikanen. We verwerpen de ideologie van het globalisme en we omarmen de doctrine van het patriottisme.”

Meer recentelijk, tijdens een bijeenkomst in Michigan in juni 2023, zwoer president Trump het globalisme te verslaan.

“We zullen de diepe staat vernietigen. We zullen de oorlogsstokers uit onze regering zetten. We zullen de globalisten verdrijven. We zullen de communisten, marxisten en fascisten verdrijven,” zei hij volgens NBC.

“En we zullen de zieke politieke klasse die ons land haat van ons afgooien… We zullen de nepnieuwsmedia wegjagen en we zullen de corrupte Joe Biden verslaan. We zullen Amerika voor eens en altijd bevrijden van deze schurken.”

President Donald Trump zit een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor in New York op 26 september 2018. (Spencer Platt/Getty Images)

Nu president Trump heeft beloofd om de Amerikaanse regering te zuiveren van globalisten, zijn sommigen naar verluidt van plan om zijn macht in te perken als hij opnieuw president wordt.

“NBC meldt dat links manieren beraamt om het leger niet onder civiele controle te laten staan. Deze gevaarlijke en ongrondwettelijke usurpatie van macht wordt door NBC als goed geframed omdat het Trump zal ondermijnen als hij vrij en eerlijk wordt gekozen door Amerikanen,” zei Fox News medewerker Molly Hemingway in een bericht op X van 14 januari.

Als opperbevelhebber heeft de president enorme bevoegdheden om het leger van het land te mobiliseren. De Insurrection Act geeft de president bijvoorbeeld de macht om te beslissen wat een opstand is en wanneer hij het leger kan inzetten om daarop te reageren.

Voorbereidingen om Trump te stoppen

Mary McCord, uitvoerend directeur van het Institution for Constitutional Advocacy and Protection aan het Georgetown University Law Center, vertelde aan NBC dat ze “al beginnen met het samenstellen van een team om na te denken over de meest schadelijke soorten dingen die hij [Trump] zou kunnen doen, zodat we klaar zijn om rechtszaken aan te spannen als dat nodig is.”

In een reactie op het verhaal van NBC zei Sean Davis, oprichter van het webmagazine The Federalist, in een post van 14 januari op X: “Telkens wanneer Democraten Trump beschuldigen van iets te doen, is het een garantie dat Democraten plannen hebben om precies dat te doen tegen Trump.”

“Wat betekent dat Democraten zich voorbereiden om het leger te gebruiken om de verkiezingen van 2024 te stelen en te voorkomen dat hun tegenstanders rechtmatig de macht grijpen,” schreef hij.

In februari vorig jaar beloofde president Trump om Amerika’s “oorlogsstokers en globalisten in de Deep State, het Pentagon, het State Department en het nationale veiligheidsindustrieel complex te verslaan”, volgens een persbericht.

“Hier in Amerika moeten we af van het corrupte globalistische establishment dat decennialang elke belangrijke beslissing op het gebied van buitenlands beleid heeft verprutst,” zei president Trump. “Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Pentagon en de Nationale Veiligheidsinstelling zullen er aan het einde van mijn regering heel anders uitzien.

“We zullen ook de lobbyisten en de grote aannemers van defensie stoppen om onze hoge militaire en nationale veiligheidsfunctionarissen in de richting van conflicten te duwen, alleen om hen te belonen met lucratieve banen wanneer ze met pensioen gaan – waarbij ze miljoenen en miljoenen dollars betaald krijgen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 januari 2024): Trump Election Would Be ‘Death Blow’ to Global Order: Israeli Historian Yuval Noah Harari

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.