Tuesday, 05 Mar 2024
Voormalig president Donald Trump arriveert voor een evenement in het Adler Theatre in Davenport, Iowa, op 13 maart 2023. (Scott Olson/Getty Images)

Trump vliegt naar New York in aanloop naar hoorzitting

Voormalig president Donald Trump heeft bevestigd dat hij van plan is voor een rechtbank in New York te verschijnen voor zijn voorgeleiding in verband met de aanklachten die Alvin Bragg, officier van justitie in Manhattan, tegen hem heeft ingediend.

“VERKIEZINGSINMENGING!!!” zei Trump in een bericht op Truth Social van 3 april.

“Ik zal Mar-a-Lago maandag om 12 uur ‘s middags verlaten, op weg naar Trump Tower in New York. Op dinsdagochtend ga ik naar, geloof het of niet, het gerechtsgebouw. Amerika zou niet zo mogen zijn!” zei Trump in een ander bericht.

De rechtszitting voor de voorgeleiding vindt plaats om 14.15 uur ET wanneer Trump zal verschijnen voor waarnemend rechter Juan Merchan van het Hooggerechtshof. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk wordt vervolgd.

In een interview met CNN op zondag, zei Trumps advocaat Joe Tacopina dat hij de aanklacht nog niet heeft kunnen inkijken, omdat die nog steeds verzegeld is.

“We zullen de aanklacht aannemen. We zullen het ontleden. Het team zal elke mogelijke kwestie bekijken die we kunnen aanvechten en we zullen dat ook doen, en natuurlijk verwacht ik dat er een motie van afwijzing komt omdat er geen wet is die hierbij past,” zei Tacopina.

Een woordvoerder van het Manhattan District Attorney’s Office zei in een verklaring op 31 maart: “Vanavond hebben we contact opgenomen met de advocaat van de heer Trump om zijn overlevering aan het Manhattan D.A.’s Office te coördineren voor de voorgeleiding in verband met een aanklacht van het Hooggerechtshof, die verzegeld blijft. Richtlijnen zullen worden gegeven wanneer de datum van voorgeleiding is bepaald.”

Trump beschuldigde Bragg ervan hem te onderwerpen aan strafrechtelijke vervolging. “De corrupte D.A. heeft geen zaak. Wat hij wel heeft is een locatie waar het voor mij ONMOGELIJK is om een eerlijk proces te krijgen (het moet veranderd worden!), en een Trump-hatende rechter, met de hand geselecteerd door een door Soros gesteunde aanklager (hij moet veranderd worden!). Ook werkt het ministerie van Justitie in het kantoor van de aanklager – Ongekend!” zei hij in een post van 3 april op Truth Social.

Trump werd door een jury aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij de betaling van 130.000 dollar aan pornoactrice Stormy Daniels. De zaak zou voornamelijk gebaseerd zijn op getuigenissen van Trumps voormalige advocaat Michael Cohen.

Tijdens een voorgeleiding worden de formele aanklachten tegen de verdachte voor het eerst voorgelezen door een rechter. Trump zal worden gevraagd hoe hij wil pleiten en de rechter zal beslissen of borgtocht nodig is om hem vrij te laten.

GOP-leden hebben er ook op aangedrongen dat de zaak van de officier van justitie in Manhattan tegen Trump politiek gemotiveerd is. In een brief (pdf) aan Republikeinse wetgevers op vrijdag noemde Leslie Dubeck, de algemeen adviseur van Bragg, dergelijke beschuldigingen van politieke vervolging “ongegrond en opruiend.”

“Net als elke andere verdachte heeft de heer Trump het recht om deze beschuldigingen voor de rechter aan te vechten en gebruik te maken van alle processen en bescherming die de krachtige strafprocedure van de staat New York biedt. Wat noch de heer Trump noch het Congres mag doen, is zich mengen in de normale gang van zaken in de staat New York.”

Politiek spel

De in Richmond gevestigde, ervaren politiek-analist Bob Holsworth gelooft dat de zaak van de officier van justitie in Manhattan tegen Trump de aantrekkingskracht van de voormalige president zal vergroten voor de Republikeinse voorverkiezingen in de race voor het presidentschap van 2024.

“Maar deze [aanklacht] zal waarschijnlijk niet de enige zijn. En de vraag is, als deze zich later deze lente en zomer opstapelen, zal het een pad openen voor iemand anders dan deze twee?” zei hij in een interview met The Epoch Times, verwijzend naar Trump en gouverneur Ron DeSantis van Florida. “We bevinden ons op onbekend terrein, en ik denk dat we nog wel enkele andere wendingen gaan zien.”

Op 1 april plaatste Trump de resultaten van een peiling op Truth Social waarin 83 procent van de ondervraagden bereid was op Trump te stemmen in de Republikeinse voorverkiezing. Tweede-plaats kandidaat DeSantis kreeg slechts 13 procent steun.

“Ik heb nog nooit zoveel steun en sympathie ontvangen als nu tegen de radicale linkse opstandelingen, afpersers, corrupte politici en misdadigers die ons land vernietigen. Bedankt, we will make AMERICA GREAT AGAIN!!!” zei Trump in een bericht van 3 april.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 april): Trump to Fly to New York Ahead of Court Hearing

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.