Thursday, 20 Jun 2024
Donald Trump (L) en Elon Musk. (Joe Raedle/Getty Images; Theo Wargo/Getty Images for TIME)

Trump ziet geen reden om terug te keren naar Twitter nu Elon Musk zijn Twitter-account herstelt

Uren voordat Elon Musk het Twitter-account van voormalig president Donald Trump weer in ere herstelde, bijna twee jaar nadat het was opgeschort, suggereerde Trump zaterdag dat hij geen interesse heeft om zich weer aan te sluiten, ook al had zijn account al meer dan 80 miljoen volgers.

“Ik zie er geen enkele reden voor”, zei de voormalige president via een video toen hem werd gevraagd of hij van plan was terug te keren naar Twitter. Eerder verklaarde Trump dat hij niet zou terugkeren naar Twitter en hij verwees naar zijn eigen platform Truth Social.

Trump vertelde zaterdag dat hij zou vasthouden aan zijn nieuwe platform Truth Social, de app ontwikkeld door zijn Trump Media & Technology Group (TMTG) startup, waarvan hij beweerde dat deze een betere gebruikersbetrokkenheid heeft dan Twitter en het “fenomenaal goed” doet. The Epoch Times heeft contact opgenomen met het team van Trump voor commentaar.

Op zondagochtend had de voormalige president geen nieuwe Twitterberichten geplaatst. De laatste post op zijn account dateert van 8 januari 2021.

In de afgelopen 22 maanden, wanneer men probeerde de pagina van de 45e president te bereiken, kwam er een bericht dat het account was opgeschort. Vanaf zaterdagavond begonnen gebruikers enkele van Trump’s berichten te re-tweeten, waaronder die van ongeveer tien jaar geleden waarin Cher, Rosie O’Donnell en “het Coca-Cola bedrijf” werden bekritiseerd.

Trump’s laatste Twitter berichten gingen over zijn verzoek aan de 6 januari demonstranten om vreedzaam te blijven. Zijn laatste bericht, gedateerd 8 januari 2021, was een verklaring dat hij de presidentiële inauguratie van Joe Biden niet zou bijwonen. Andere hadden betrekking op beweringen over kiezersfraude tijdens de verkiezingen van 2020.

“Ik vraag iedereen bij het Amerikaanse Capitool om vreedzaam te blijven. Geen geweld!” schreef hij op 6 januari. “Denk eraan, WIJ zijn de partij van Law & Order – respecteer de wet en onze geweldige mannen en vrouwen in het blauw. Dank u.

Trump schreef ook “steun alstublieft onze Capitool Politie en ordehandhavers. Zij staan echt aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!” Ook plaatste hij op 7 jan. een video waarin hij de demonstranten veroordeelde die op 6 jan. het Capitool binnendrongen: “Voor degenen die de wet overtraden, jullie zullen boeten.”

Musk schreef vorige week dat Twitter een “all-time high” in dataverkeer heeft gezien door de ingrijpende veranderingen die hij heeft doorgevoerd na zijn overname van het sociale media platform ter waarde van 44 miljard dollar.

Ongeveer 15 miljoen Twitter-gebruikers stemden op een poll van Musk om Trump weer aan te stellen. Ongeveer 51,8 procent stemde voor de terugkeer van de voormalige president, die Twitter met een overweldigend effect gebruikte en hiermee vaak dagen- of wekenlang de krantenkoppen bepaalde.

“Het volk heeft gesproken. Trump zal worden teruggeplaatst,” schreef Musk zaterdagavond, enkele momenten voordat Trumps account weer online verscheen.

Trump’s Twitter account, dat op 8 januari 2021 werd afgesloten, begon opnieuw volgers te krijgen en had zondagmorgen bijna 100.000 volgers. Sommige gebruikers meldden aanvankelijk dat ze het herstelde account zaterdagavond niet konden volgen. Zondag rond het middaguur had het account al ongeveer 83 miljoen volgers.

Ondertussen is Truth Social het belangrijkste directe communicatiemiddel van Trump met zijn volgers sinds hij in mei regelmatig berichten begon te plaatsen op de app. Trump heeft Truth Social gebruikt om zijn bondgenoten te promoten, tegenstanders te bekritiseren en zichzelf te verdedigen.

Als Trump terugkeert naar Twitter, zou dat vragen oproepen over zijn betrokkenheid bij Truth Social, dat in februari in de App Store van Apple en in oktober in de Play Store van Google werd gelanceerd. Trump heeft zo’n 4,57 miljoen volgers op het platform.

De voormalige president zou ervoor kunnen kiezen terug te keren naar Twitter om zijn onlangs aangekondigde presidentiële campagne te promoten. Afgelopen dinsdag zei Trump dat hij zich voor een derde keer kandidaat zou stellen.

Twitter was het eerste platform dat Trump schorste na het Capitool incident van 6 januari. Twitter, Facebook, Google en anderen beweerden dat Trump aanzette tot geweld, hoewel de voormalige president tijdens een rally op 6 januari zei dat zijn aanhangers “vreedzaam en patriottisch hun stem moeten laten horen”.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 november 2022): Trump Sees No Reason to Rejoin Twitter as Elon Musk Reinstates Twitter Account

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.