Sunday, 19 May 2024
Ding Lebin tijdens een hoorzitting over de vervolging van Falun Gong door de CCP in het Lagerhuis van het Tsjechische parlement in Praag, op 23 april 2024. (Michal Kováč/De Epoch Times)

Tsjechische wetgevers waarschuwen tegen medisch toerisme naar China voor orgaantransplantaties

'Het misbruik van Falun Gong beoefenaars op het gebied van orgaantransplantaties is ... onaanvaardbaar.'

Reis niet naar communistisch China voor orgaantransplantaties omdat deze organen met geweld uit levende individuen kunnen worden gehaald.

Dat is de boodschap van Václav Pláteník, onderminister van Volksgezondheid van Tsjechië, na een openbare hoorzitting in het Lagerhuis van het Tsjechische parlement, waar wetgevers en voorvechters van mensenrechten bespraken hoe er een einde kan worden gemaakt aan de vervolging van Falun Gong in communistisch China.

Falun Gong is een spirituele discipline die meditatieve oefeningen combineert met morele lessen gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. De geloofsgroep wordt sinds 1999 meedogenloos vervolgd door de Chinese Communistische Partij (CCP), onder andere door massale arrestaties, opsluiting, marteling en andere mishandelingen. De tientallen miljoenen gevangengenomen beoefenaars zijn het belangrijkste doelwit geweest van gedwongen orgaanoogst.

Een petitie, opgesteld in het Tsjechisch, waarin wordt geëist dat er een einde komt aan de vervolgingscampagne van de CCP tegen geloofssystemen heeft meer dan 50.000 handtekeningen verzameld, waardoor de Commissie verzoekschriften in het Lagerhuis op 23 april bijeen is gekomen.

“We raden de staatsautoriteiten aan om blijvende aandacht te schenken aan het lot van de onderdrukte Falun Gong beoefenaars in China,” verklaarde de commissie voor petities tijdens het evenement.

In een resolutie die het Europees Parlement in januari aannam, werd ook de voortdurende vervolging van Falun Gong veroordeeld en werden de lidstaten opgeroepen om het misbruik van organen door de CCP publiekelijk aan de kaak te stellen en de daders te straffen.

In de resolutie werd ook de benarde situatie van de vader van een Duitse burger aan de orde gesteld, die momenteel in een Chinese gevangenis wordt vastgehouden vanwege zijn geloof in Falun Gong. De vader, Ding Yuande, wordt sinds mei vorig jaar gevangen gehouden nadat een tiental Chinese politieagenten in burger hem zonder bevelschrift meenamen van zijn theeplantage. Afgelopen december werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. In de EU-resolutie wordt opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de man en andere vervolgde Falun Gong beoefenaars.

Ding Lebin, wiens vader vastzit in een Chinese gevangenis wegens het beoefenen van Falun Gong, sprak op 23 april 2024 tijdens een openbare hoorzitting in het Lagerhuis van het Tsjechische parlement in Praag. (Milan Kajínek / The Epoch Times)

Tijdens de hoorzitting in Tsjechië uitte Ding Lebin zijn bezorgdheid over het vooruitzicht dat hij zijn vader misschien nooit meer zal zien. Hij zei dat het mogelijk is dat de oudere Ding door de Chinese regeringspartij gedood zal worden voor zijn organen. “Ik maak me grote zorgen over het lot en de veiligheid van mijn vader,” zei hij in een schriftelijke getuigenis die werd gedeeld met The Epoch Times.

Onder het toeziend oog van de CCP is het gedwongen oogsten van vitale organen uit levende individuen voor winstgevende doeleinden geïndustrialiseerd tot duizelingwekkende proporties en heeft dit het misbruik van kwetsbare groepen, zoals gedetineerde Falun Gong beoefenaars, verergerd, volgens uitgebreid onderzoek, ooggetuigenverslagen en bewijsmateriaal dat de afgelopen 10 jaar naar boven is gekomen.

Een onafhankelijk tribunaal in Londen onder leiding van Sir Geoffrey Nice concludeerde in 2019 dat het gedwongen oogsten van organen in China jarenlang “op grote schaal” heeft plaatsgevonden en dat het doden om de transplantatie-industrie te bevoorraden tot op de dag van vandaag doorgaat. De belangrijkste bron van organen, aldus het tribunaal, zijn de Chinese Falun Gong beoefenaars.

Tsjechische functionarissen veroordeelden dergelijke wandaden.

“Het misbruik van Falun Gong beoefenaars op het gebied van orgaantransplantaties wordt niet alleen in Tsjechië veroordeeld, maar in alle parlementaire forums over de hele wereld. Het is een onacceptabele praktijk,” vertelde Eduard Hulicius, onderminister van Buitenlandse Zaken, tijdens de hoorzitting.

Pláteník zei dat het ministerie van Volksgezondheid zich ervan bewust is dat sommige Europese landen strenge wetten hebben aangenomen om hun burgers ervan te weerhouden naar het buitenland te reizen voor illegale orgaantransplantaties, vooral uit landen als China om medisch toerisme voor orgaantransplantaties tegen te gaan.

Israël is een van de eerste landen die wetgeving heeft aangenomen die het zijn burgers verbiedt zich in te laten met deze afschuwelijke praktijk. De Israëlische wet op orgaantransplantatie, die in 2008 van kracht werd, verbiedt in wezen de koop en verkoop van menselijke organen.

Václav Pláteník, onderminister van Volksgezondheid, spreekt tijdens een hoorzitting over de vervolging van Falun Gong door de CCP in het Lagerhuis van het Tsjechische parlement in Praag op 23 april 2024. (De Epoch Times)

Verschillende Europese landen, zoals Spanje en België, hebben vergelijkbare maatregelen genomen. De Tsjechische regering overweegt hetzelfde te doen.

Na de hoorzitting verklaarde Pláteník dat het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid “waarschuwt voor transplantatietoerisme naar China.”

“Naast het gezondheidsrisico kun je ook een orgaan ontvangen dat onder dwang bij een gevangene is weggehaald,” zei Pláteník in een verklaring na de hoorzitting. “In Tsjechië worden transplantaties streng gecontroleerd.”

Ook in de Verenigde Staten is er steeds meer aandacht gekomen voor de misdaden van de CCP op het gebied van gedwongen orgaanoogsten. Drie staten hebben wetgeving aangenomen die orgaantransplantatietoerisme verbiedt.

De meest recente is de Amerikaanse staat Idaho, waar de gouverneur op 10 april een dergelijke wet ondertekende. Het Huis van Afgevaardigden nam vorig jaar ook een resolutie aan die mensen die betrokken zijn bij de mensenrechtenschending zal bestraffen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (30 april 2024): Czech Lawmakers Warn Against Medical Tourism to China for Organ Transplants

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.