Wednesday, 17 Jul 2024
Fox News-presentator Tucker Carlson spreekt in Washington op 29 maart 2019. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Tucker Carlson kondigt nieuwe show aan op Twitter

Voormalig Fox News presentator Tucker Carlson heeft dinsdagmiddag een video vrijgegeven waarin hij zegt dat hij een nieuwe show op Twitter zal brengen.

“Binnenkort brengen we een nieuwe versie van de show naar Twitter,” zei Carlson in zijn eerste opmerkingen over zijn toekomstplannen na Fox. Het is “de show die we de afgelopen zes en een half jaar hebben gedaan” maar die naar Twitter komt, voegde hij eraan toe.

“We brengen ook enkele andere dingen, waarover we je zullen vertellen. Maar voor nu zijn we gewoon dankbaar om hier te zijn. Vrije meningsuiting is het belangrijkste recht dat je hebt. Zonder dat, heb je geen andere,” zei Carlson.

Carlson prees ook Twitter, dat eind vorig jaar door Tesla-eigenaar Elon Musk werd gekocht, omdat het een van de weinige “platforms is die vrije meningsuiting toestaan”. Hij merkte op dat er in de Amerikaanse mediawereld regels zijn voor “wat je niet mag zeggen”, wat volgens hem het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet ondermijnt.

“Spraak is de fundamentele voorwaarde voor democratie. Daarom is het vastgelegd in de eerste van onze grondwetswijzigingen,” voegde hij eraan toe. “Verbazingwekkend genoeg zijn er vanaf vanavond niet veel platforms meer die vrije meningsuiting toestaan. De laatste grote die overblijft … is Twitter, waar we nu zijn.”

Omwille van “grenzen” die worden opgelegd aan mediafiguren en journalisten, als men “vaak genoeg tegen die grenzen botst, zal je ervoor ontslagen worden”, aldus de zegsman: “Dat is geen gissing, dat is gegarandeerd.”

In de video ging hij niet in op hoe lang de show zal duren, wanneer hij zal beginnen en of hij tot een overeenkomst is gekomen met Musk. Er waren deze week onbevestigde berichten waarin werd beweerd dat Carlson met Musk heeft gesproken over een mogelijk programma op het sociale medianetwerk.

Carlson’s video heeft sindsdien miljoenen views en impressies verzameld enkele minuten nadat hij werd geplaatst. Een eerdere video die Carlson op zijn account plaatste dagen nadat hij Fox verliet genereerde bijna 100 miljoen impressies.

“Op dit platform, in tegenstelling tot het eenrichtingsverkeer van uitzendingen, zijn mensen in staat tot interactie, kritiek en weerlegging van wat er gezegd wordt. En natuurlijk krijgt alles wat misleidend is @CommunityNotes . Ik wil ook duidelijk zijn dat we geen enkele overeenkomst hebben gesloten,” schreef Musk.

“Tucker is onderworpen aan dezelfde regels & beloningen van alle content creators. Beloningen betekent abonnementen en advertentie-inkomsten delen (komt binnenkort), wat afhankelijk is van hoeveel mensen zich abonneren en de advertentieweergaven die bij de inhoud horen. Ik hoop dat vele anderen, vooral van links, er ook voor kiezen om content creators te zijn op dit platform.”

De voormalige Fox News presentator zei niets over zijn voormalige netwerk, iets meer dan twee weken nadat het bedrijf een verklaring vrijgaf dat het afscheid van hem nam. Tot nu toe zijn er weinig details over zijn vertrek gegeven, hoewel er volop gespeculeerd wordt over de reden van zijn vertrek.

Mede dankzij de beweringen van Megyn Kelly, voormalig presentatrice van Fox, zijn er geruchten dat Carlson actie wil ondernemen tegen zijn voormalige netwerk, omdat hij nog een contract heeft tot begin 2025. Een advocaat van Carlson, Bryan Freedman, reageerde op die berichten door te zeggen dat “het idee dat iemand Tucker het zwijgen gaat opleggen en hem gaat beletten om met zijn publiek te spreken meer dan absurd is.”

“Ik weet niet waarom Fox News deze beslissing heeft genomen. En het was duidelijk de beslissing van Fox News omdat ze hem geen afscheid laten nemen,” zei Kelly vorige maand op haar podcast. “Dat is mijn veronderstelling. Dat is geen voorkennis… over het weer verkeerd inschatten van je publiek gesproken.”

Een mogelijke openbare strijd tussen Carlson en Fox News zou de omroepwereld nog meer opschudden, en dat slechts twee jaar nadat het kijkerspubliek van het netwerk tijdelijk daalde nadat het de verkiezingsstrijd voor de presidentsverkiezingen van 2020 in Arizona voor Joe Biden over voormalig president Donald Trump afriep. De voormalige president heeft in de tussentijd herhaaldelijk kritiek geuit op Fox en beweert dat het naar links neigt.

Als Carlson Fox publiekelijk bekritiseert, kan dat het kijkerspubliek van de zender nog verder terugdringen. Sinds zijn vertrek zijn de kijkcijfers van Fox News op primetime over de hele linie sterk gedaald, waardoor analisten zich afvragen of Fox News zich zal kunnen herstellen.

Kijkcijfers

De video komt enkele uren nadat Fox Corporation CEO Lachlan Murdoch tijdens een conference call investeerders vertelde dat het netwerk geen plannen heeft om zijn programmeringsstrategie te veranderen, in antwoord op een vraag over Carlson.

De in Australië geboren mediamagnaat Rupert Murdoch (C) geflankeerd door zijn zonen Lachlan (L) en James (R) in het centrum van Londen op 5 maart 2016. (Leon Neal/AFP/Getty Images)

Fox News heeft “duidelijk een succesvolle strategie”, zei hij, en suggereerde dat Carlson’s vertrek slechts een aanpassing van de strategie was en geen grote verandering van plannen zou betekenen. “Zoals altijd passen we onze programmering en line-up aan en dat is wat we blijven doen,” zei Murdoch, volgens meerdere nieuwsberichten.

Sinds zijn vertrek zijn de kijkcijfers van Fox News op primetime aanzienlijk gedaald. Een vervangende show, “Fox News Tonight,” heeft ook een scherpe daling in kijkcijfers gekend.

Uit kijkcijfers voor 5 mei blijkt dat “Fox News Tonight” slechts 90.000 mensen trok in de door adverteerders begeerde 25-54 demografie, terwijl “All In with Chris Hayes” van MSNBC er 145.000 trok. Ter vergelijking, Carlson’s laatste show op 21 april behaalde meer dan 270.000 mensen in de 25-54 demografie en trok ongeveer 2,6 miljoen totale kijkers.

Over heel maart 2023, had Carlson gemiddeld meer dan 3 miljoen kijkers per show, deels gestimuleerd door zijn uitzending van nieuwe beelden van de inbraak in het Capitool op 6 januari 2021.

Ochtend presentator Brian Kilmeade was de eerste die het tijdslot van Carlson overnam op Fox News Tonight, gevolgd door Lawrence Jones. Kayleigh McEnany, een voormalige perschef van het Witte Huis van Trump, presenteert de show deze week.

Een woordvoerder van Fox News vertelde dinsdag dat het kabelnieuwsnetwerk “het hoogst gewaardeerde kabelnieuwsnetwerk blijft in primetime en totale dag. Het netwerk blijft ook de meest bekeken kabelnieuwszender om 20.00 uur ET met Fox News Tonight.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 mei 2023): Tucker Carlson Announces He’s Launching New Show on Twitter

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.