Saturday, 20 Apr 2024
Relschoppers vluchten voor traangasgranaten die worden gegooid tijdens confrontaties met de politie in Marseille op 1 juli 2023. (Foto: CLEMENT MAHOUDEAU/AFP via Getty Images)

“Twee jaar gevangenisstraf en 30.000 euro boete” voor ouders van relschoppers

De Franse minister van Justitie, Éric Dupont-Moretti, heeft commentaar gegeven op de wettelijke aansprakelijkheid van de ouders van minderjarigen die zijn gearresteerd tijdens de rellen die al ruim een week lang in veel Franse steden hebben plaatsgevonden.

Met 45.000 gendarmes en politieagenten die door heel Frankrijk gemobiliseerd waren om verdere schade te voorkomen, maakte Éric Dupont-Moretti zaterdagavond de balans op van de verantwoordelijkheden van minderjarigen die betrokken waren bij de rellen.

De minister van Justitie wees erop dat 30% van de arrestanten tijdens de rellen minderjarig waren. Hij waarschuwde ook de ouders van deze minderjarigen dat hen zware straffen boven het hoofd hangen.

In een toespraak voor de rechtbank van Créteil op zaterdagmiddag zei Éric Dupont-Moretti op LCI: “Iedereen die verantwoordelijk is voor het ouderlijk gezag en dat niet doet, moet op twee manieren tot de orde worden geroepen: ten eerste moreel… Om te benadrukken dat je als ouder zeker rechten hebt, maar ook plichten…”.

“Ouders die geen interesse tonen in hun kinderen en hen ‘s nachts laten rondhangen, kunnen twee jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van 30.000 euro”, dreigde de minister van Justitie.

Op vrijdag had de minister van Justitie al een circulaire gestuurd naar officieren van justitie, waarin ze eraan worden herinnerd dat in het geval van “ernstige inbreuken” op hun wettelijke verplichtingen, die de gezondheid, veiligheid, zedelijkheid of opvoeding van hun kinderen in gevaar kunnen brengen, ouders tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 30.000 euro riskeren.

De circulaire wijst erop dat “de vader en moeder hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade en de kosten van de schade die door hun minderjarige kinderen is veroorzaakt, en daarom kunnen worden veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding of boetes”.

Sinds het begin van de rellen probeert de regering een beroep te doen op de ouders van deze minderjarigen door erop te wijzen dat “het mogelijk is om de politie in te schakelen om ouders die niet verschijnen wanneer hun kind gedagvaard wordt, aan te klagen of hen rechtstreeks een boete of een periode van ouderlijke verantwoordelijkheid op te leggen”.

Ouders die niet komen opdagen voor de dagvaarding van hun kinderen kunnen een boete krijgen van €3.700, meldt Sud Ouest.

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 juli 2023): « Deux ans de prison ferme et 30.000 euros d’amende » pour les parents des émeutiers, déclare Éric Dupont-Moretti

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.