Thursday, 18 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Shutterstock, Publiek domein)

Twee koppige geiten weigeren voorrang te verlenen – egoïstische botsing loopt fataal af

Twee geiten, vrolijk dartelend op de rotsachtige hellingen van een bergvallei, ontmoetten elkaar toevallig aan weerszijden van een diepe kloof waardoor een krachtige bergrivier stroomde.

De stam van een omgevallen boom bood de enige mogelijkheid om de kloof over te steken en zelfs twee eekhoorns konden elkaar hierop niet veilig passeren. Het smalle pad zou de dappersten hebben doen beven. Maar niet onze geiten.

“De twee geitjes”, geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen”, 1919. (PD-US)

Hun trots stond niet toe dat een van hen opzij ging voor de ander.

De ene zette haar voet op de boomstam. De andere deed hetzelfde. In het midden ontmoetten ze elkaar hoorn tegen hoorn. Geen van beide wilde wijken en zo vielen ze allebei, om meegesleurd te worden door de bulderende stroom beneden.

Het is beter om toe te geven dan door koppigheid tegenspoed te krijgen.

Deze fabel is overgenomen uit het Project Gutenberg eBook of “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels worden toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als de “Fabels van Aesop”. Zijn verhalen met morele waarde hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed. Ze hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar met hun universele aantrekkingskracht hebben ze ook bijgedragen aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen te onthouden.

Gepubliceerd door The Epoch Times (30 mei 2024): 2 Stubborn Goats Crossing a Narrow Path Refuse to Give Way—Their Egoistic Clash Turns Fatal

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.