Thursday, 18 Jul 2024
Senator Tom Cotton (R-Ark.) stelt vragen aan de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland terwijl hij getuigt tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie voor Justitie over het toezicht op het ministerie van Justitie in Washington, op 27 oktober 2021. (Tasos Katopodis-Pool/Getty Images)

Tweepartijdig senaatsvoorstel wil Peking straffen voor gedwongen orgaanoogst

Een tweeledige groep wetgevers in de Senaat wil de Chinese Communistische Partij verantwoordelijk houden voor het gedwongen oogsten van organen van gewetensgevangenen.

S.761, ook wel de Stop Forced Organ Harvesting Act genoemd, zou het State Department machtigen om paspoorten en visa te weigeren of in te trekken van iedereen die betrokken is bij een gedwongen orgaanoogst. De wet zou ook vereisen dat de regering jaarlijks verslag uitbrengt over deze illegale daad in het buitenland en sancties opleggen aan degenen die deze daad faciliteren.

“Er is steeds meer bewijs dat de Chinese Communistische Partij organen oogst van vervolgde religieuze groepen, gewetensgevangenen en gevangenen,” zei Sen. Tom Cotton (R-Ark.), die samen met Sen. Chris Coons (D-Del.) de wetgeving leidde, in een persbericht van 9 maart. Hij voegde eraan toe dat het “tijd is om Peking verantwoordelijk te houden voor deze gruwelijke daden”.

Coons, medevoorzitter van de Senate Human Rights Caucus, beschreef gedwongen orgaanoogst als “wreed en immoreel” en merkte op dat het vaak gericht is op “etnische en religieuze minderheden en enkele van de meest kwetsbare groepen ter wereld”.

“Ik ben er trots op de tweepartijdige Stop Forced Organ Harvesting Act opnieuw in te dienen, deze zal de regering Biden in staat zal stellen actie te ondernemen tegen degenen die deze verachtelijke misdaad begaan,” zei hij.

Sen. Chris Coons (D-Del.) spreekt op het CARE International Women’s Day Dinner in Washington, op 08 maart 2023. (Paul Morigi/Getty Images for CARE)

De ontworpen versie van het wetsvoorstel is op weg naar de plenaire vergadering nadat het op 28 februari unaniem door de House Foreign Affairs Committee werd goedgekeurd.

In communistisch China is het door de staat gesanctioneerde programma van gedwongen orgaanoogst goed voor 1 miljard dollar per jaar, volgens bevindingen van het onafhankelijke China Tribunaal in Londen.

Na een onderzoek van meer dan een jaar kwam het tribunaal in 2019 tot de conclusie dat de praktijken “op grote schaal” hebben plaatsgevonden, voornamelijk afkomstig van gevangengenomen aanhangers van Falun Gong. De geloofsgroep, met als kernwaarden waarachtigheid, mededogen en tolerantie en meditatieve oefeningen, is al 23 jaar het doelwit van een brute vervolging door de Chinese Communistische Partij.

Dr. Torsten Trey, oprichter van de non-profit groep Doctors Against Forced Organ Harvesting, heeft de mishandeling van Falun Gong beoefenaars een vorm van “koude genocide” genoemd, omschreven als de “vernietiging van een groep die in een trage beweging en langzaam patroon plaatsvindt”.

Chris Smith (R-N.J.) de hoofdsponser van dit wetsvoorstel zei dat hij hoopt dat de wetgeving Amerikanen die naar het buitenland gaan voor een orgaantransplantatie, ervan kan weerhouden onbedoeld mensenrechtenschendingen in de hand te werken.

Rep. Chris Smith (R-N.J.) spreekt terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken getuigt voor de House Committee on Foreign Affairs in Washington op 10 maart 2021. (Ken Cedeno/POOL/AFP via Getty Images)

“Iedereen die een transplantatie krijgt, moet zich goed bewust zijn van de herkomst ervan om er zeker van te zijn dat de dode persoon zijn orgaan vrijwillig heeft aangeboden – of het nu een hart, een lever of wat dan ook is – [en dat hij of zij inderdaad dood was op het moment van de orgaantransplantatie,” vertelde hij eerder aan het zustermedium NTD van The Epoch Times.

“Maar in China is alles omgekeerd. Ze plukken en ruimen – zoals ze het noemen – deze gezonde mensen, de Falun Gong-beoefenaars zijn buitengewoon gezond vanwege hun religieuze praktijken, vanwege hun levensstijl, dus worden ze het slachtoffer van de Chinese Communistische Partij.”

Andere 13 senatoren die het wetsvoorstel hebben ondertekend zijn Sens. Marsha Blackburn (R-Tenn.), Cory Booker (D-N.J.), Mike Braun (R-Ind.), John Cornyn (R-Texas), Catherine Cortez-Masto (D-Nev.), Chuck Grassley (R-Iowa), Bill Hagerty (R-Tenn. ), Angus King (I-Maine), James Lankford (R-Okla.), Jeff Merkley (D-Ore.), Marco Rubio (R-Fla.), Thom Tillis (R-N.C.) en Todd Young (R-Ind.).

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 maart 2023): Bipartisan Senate Bill Aims to Punish Beijing for Forced Organ Harvesting

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.