Sunday, 19 May 2024
Het Twitter-logo is te zien op een bord bij het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco, Californië op 4 november 2016. (Josh Edelson/AFP via Getty Images)

Twitter censureert alle inhoud van The Epoch Times

"Het social media bedrijf moet zich verantwoorden voor deze schandelijke daad van censuur", zegt senator Marco Rubio

UPDATE: Na een stroom van publieke kritiek is Twitter gestopt met het censureren van content van The Epoch Times.

Twitter heeft op 28 juli zonder uitleg een blokkade opgeworpen voor alle inhoud van The Epoch Times, waardoor verdere bezorgdheid is ontstaan over de vrijheid van meningsuiting op het platform en drie Amerikaanse senatoren hun woede hebben geuit.

Het platform heeft een waarschuwing afgedwongen voor alle links van The Epoch Times. Een klik op een link leidt gebruikers naar een pagina met de titel “Waarschuwing: deze link kan onveilig zijn”, waarna gebruikers worden gevraagd terug te keren naar de vorige pagina.

“De link die u probeert te openen is door Twitter of onze partners geïdentificeerd als mogelijk spam of onveilig”, luidde de waarschuwing, onder verwijzing naar het URL-beleid van Twitter.

In de kennisgeving staat dat de link in een van de vier categorieën kan vallen: “kwaadaardige links die persoonlijke informatie kunnen stelen of elektronische apparaten kunnen beschadigen”; ” links met spam die mensen misleiden of hun ervaring verstoren”; “gewelddadige of misleidende inhoud die kan leiden tot echte schade”; of inhoud die “indien rechtstreeks op Twitter geplaatst, een schending van de Twitter-regels zijn”.

Op de waarschuwingspagina van Twitter kunnen gebruikers doorgaan naar de link van de Epoch Times als zij helemaal onderaan de pagina op het woord “doorgaan” klikken.

Het platform heeft niet gereageerd op meerdere verzoeken van The Epoch Times om opheldering.

Senator Marco Rubio (R-Florida) en senator Ron Johnson (R-Wis.). (Saul Loeb-Pool/Getty Images & Toni Sandys-Pool/Getty Images)

Senator Marco Rubio (R-Florida), vice-voorzitter van de Select Committee on Intelligence, senator Ron Johnson (R-Wisc.), lid van de Permanent Subcommittee on Investigations, en senator Rick Scott (R-Flora), lid van de Committee on Homeland Security and Governmental Affairs, hebben de stap als een daad van censuur bestempeld.

“Twitter blokkeert alle links naar @EpochTimes, inclusief een verhaal over een overlevende van mensenhandel, en bestempelt ze als ‘spam’ en ‘onveilig’. Twitter moet zich verantwoorden voor deze schandelijke daad van censuur”, schreef Rubio in een tweet van 29 juli.

Johnson beschreef de actie van Twitter als “alarmerend”.

“Twitter censureert @EpochTimes onder het mom van ‘onveilige’ meningsuiting. Weet je nog wat er de laatste keer gebeurde toen commerciële media en grote Tech bedrijven mijn onderzoek naar de corruptie van Hunter Biden probeerden te censureren?”, schreef hij. “De waarheid overwint altijd.”

Scott schreef in een tweet van 29 juli aan Twitter “waar is het respect voor vrije meningsuiting en persvrijheid, Twitter”.

“We herinneren ons allemaal zijn bevooroordeelde censuur van [The New York Post] en hoe dat is afgelopen”, zei Scott.

Amerikaanse senator Rick Scott (R-Florida) spreekt verslaggevers toe na een Republikeinse senaat lunch in het Amerikaanse Capitoolgebouw in Washington op 15 juni 2021. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Interview over mensenhandel gecensureerd

Eén van de eerste slachtoffers van Twitter’s blokkade was Eliza Bleu, een overlevende van mensenhandel. In een interview dat donderdag om 19.30 uur ET in première ging, vertelde Bleu hoe misbruikers haar hadden gelokt door op haar kwetsbaarheden in te spelen.

Bleu probeerde de link opnieuw te posten nadat ze het interview had bekeken, en tot haar verbazing en ontzetting kon ze niet eens op de link klikken.

“Ik ben behoorlijk ontgoocheld dat de interview link als onveilig werd bestempeld, want het is niet onveilig”, vertelde ze aan The Epoch Times.

“Iedereen kan aan het interview zien dat het behoorlijk leerzaam is”, zei ze. “Ik had het niet over iets dat niet op feiten gebaseerd was. Ik probeerde echt alleen maar voorlichting te geven, het bewustzijn te vergroten en de aandacht op het probleem te vestigen.”

Zij voegde eraan toe dat de link toegankelijk leek toen het interview voor het eerst werd uitgezonden, maar dat het later werd geblokkeerd.

Twitter richt zich op Amerikaanse media, niet op Chinese staatsmedia

De Epoch Times werd in 2000 opgericht door Chinese Amerikanen die het communistische China waren ontvlucht en een onafhankelijk mediakanaal wilden oprichten om ongecensureerde en waarheidsgetrouwe informatie in de wereld te brengen.

Minstens tien medewerkers van The Epoch Times werden dat jaar in China gearresteerd, waarbij een hoofdredacteur tien jaar de gevangenis in ging.

Hoewel het mediakanaal buiten China opereert, is het de afgelopen twee decennia steeds het doelwit geweest van aanvallen van het Chinese regime.

De drukpers van de Hongkongse editie van The Epoch Times is in de loop der jaren het slachtoffer geweest van een reeks gewelddadige inbraken, waaronder brandstichting, die worden beschouwd als pogingen van Peking om de publicatie te intimideren. In een officiële verklaring veroordeelde het ministerie van Buitenlandse Zaken van president Joe Biden vorig jaar een aanval op een verslaggever van de Epoch Times in Hongkong.

De belangrijkste Chinese staatsmedia daarentegen blijven toegankelijk op Twitter vanaf het moment van publicatie.

Jeffrey Tucker, oprichter van de denktank Brownstone Institute en medewerker van The Epoch Times, toonde zich eveneens geschokt.

“De @EpochTimes, oftewel het hele mediacomplex, is door Twitter onveilig verklaard. Dit verbijstert me, ook al dacht ik dat ik op dit moment voorbij de shock was”, schreef hij.

Ivan Pentchoukov heeft aan dit verslag bijgedragen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (29 juli 2022): Twitter Censors All Content From The Epoch Times

 

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.