Sunday, 23 Jun 2024
Mensen met mobiele telefoons in de hand worden afgebeeld tegen een achtergrond met het logo van Twitter op deze foto, genomen op 27 september 2013. (Kacper Pempel/Illustratie/Reuters)

Twitter onderdeel van pogingen om Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, zegt Gingrich

De onthullingen van de nieuwe eigenaar van Twitter, Elon Musk, over de operaties achter de schermen van het platform om bepaalde standpunten te onderdrukken zijn “behoorlijk gruwelijk” en tonen aan dat het platform deel uitmaakte van de pogingen om de presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden, aldus voormalig parlementsvoorzitter Newt Gingrich.

In een week tijd heeft Musk massa’s interne documenten vrijgegeven die licht werpen op de “geheime zwarte lijsten” en censuurinstrumenten van Twitter die de weinig vleiende berichtgeving over Hunter Biden hebben gecensureerd.

“Als je de president van de Verenigde Staten van Twitter haalt, wat heeft dat dan gekost? Als je Google bent, en in de laatste vier dagen van elke maand weigert Republikeinse e-mails voor fondsenwerving af te leveren, wat kost dat dan?” zei Gingrich, een contribuant van Epoch Times, in een interview van 9 december, verwijzend naar het besluit van Twitter om toenmalig president Donald Trump te weren na de inbreuk op het Capitool van 6 januari en naar beschuldigingen dat Google aan het einde van elke maand miljoenen e-mails van het Republican National Committee voor politieke campagnes naar spammappen had gefilterd.

“Deze dingen moeten worden beschouwd als overtredingen van de federale verkiezingscommissie, want het zijn acties van een bedrijf om de verkiezingen een nieuwe wending te geven,” zei Gingrich.

Maar het zijn niet alleen Trump en Republikeinen die worden getroffen, voegde Gingrich eraan toe, wijzend op de “visibility filtering” tool die Twitter gebruikt om het bereik van bepaalde personen te beperken zonder hun medeweten.

Dr. Jay Bhattacharya, professor in de geneeskunde aan de Stanford University School of Medicine, was een van de gebruikers die aan de zwarte lijst werd toegevoegd omdat hij verklaarde dat de COVID-lockdowns kinderen zouden schaden, aldus Bari Weiss, redacteur van The Free Press die met Musk samenwerkte om de Twitter-bestanden openbaar te maken.

Dr. Jay Bhattacharya, professor geneeskunde aan de Stanford University en medeoprichter van Hillsdale College’s Academy for Science and Freedom, in het Hillsdale College Kirby Center in Washington op 17 maart 2022. (Bao Qiu/The Epoch Times)

Net als de “wereldberoemde wetenschappers die wetenschappelijke punten maken die zij – de bureaucraten bij Twitter – niet acceptabel vonden”, kunnen andere gebruikers op het platform zich in een soortgelijke situatie bevinden, aldus Gingrich.

“Het is een vrij verbazingwekkend verhaal van censuur in een land dat gewijd is aan het Eerste Amendement van recht op vrije meningsuiting,” zei hij.

Maar soortgelijke activiteiten worden waarschijnlijk herhaald op Facebook en Google, die -volgens Gingrich- ook “overweldigend Democratisch” zijn.

Campagnefinancieringsgegevens van 2020 laten zien dat Facebook en Twitter samen 12 keer meer geld hebben bijgedragen aan Democraten dan aan Republikeinen, met respectievelijk ongeveer 5,5 miljoen dollar en minder dan 435.000 dollar.

Gingrich is van mening dat deze grote sociale media-platforms zo geïntegreerd zijn geraakt in het leven van mensen dat ze als openbare nutsbedrijven moeten worden beschouwd en als zodanig moeten worden gereguleerd.

“Denk aan de telefoonmaatschappij,” zei hij. “We staan niet toe dat de telefoonmaatschappij discrimineert in wie je mag bellen of wat je mag zeggen.” Op dezelfde manier mogen elektriciteitsbedrijven geen diensten weigeren aan een groep op basis van ras of geloof.

“Je hebt te maken met grote openbare nutsbedrijven die enorme macht hebben, en je kunt niet toestaan dat ze die macht willekeurig gebruiken voor hun eigen politieke belangen,” zei hij.

Het geschorste Twitter-account van president Donald Trump verschijnt op een laptopscherm op 8 januari 2021. (Justin Sullivan/Getty Images)

Een derde deel van de dossiers over de censuur van Twitter met betrekking tot Trump werd vrijdag vrijgegeven, gevolgd door meer in het weekend. Musk heeft software-updates aangekondigd waardoor gebruikers kunnen zien of hun inhoud onvindbaar wordt gemaakt, en tegen dergelijke beslissingen in beroep kunnen gaan.

Zo’n besluit is “een grote stap in de goede richting”, zei Gingrich, die eraan toevoegde dat Musk indruk op hem heeft gemaakt met zijn “bereidheid om het deksel eraf te trekken en mensen te laten zien wat er aan de hand is.”

“Ik denk dat hoe meer hij dat doet, hoe beter we allemaal af zijn.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (09 december 2022, updated 10 december 2022): Twitter Part of Efforts to Interfere With US Elections: Gingrich

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.