Wednesday, 12 Jun 2024
Het logo van Twitter op het hoofdkantoor in San Francisco, Californië, op 18 november 2022. (Carlos Barria/Reuters)

Twitter staakt handhaving beleid COVID-19 inzake misleidende informatie

Twitter is gestopt met de handhaving van zijn COVID-19 beleid inzake “misleidende informatie” dat ertoe heeft geleid dat bijna 100.000 stukken inhoud van het platform zijn geschrapt en dat meer dan 11.000 accounts zijn geschorst.

De sociale mediagigant, die eind oktober werd overgenomen door industrieel Elon Musk, zei in een rapport dat Twitter vanaf 23 november “het COVID-19 beleid inzake misleidende informatie niet langer handhaaft”.

Het rapport bevatte informatie over de handhavingsacties van Twitter in verband met zijn COVID-19-inhoudsbeleid. Tussen januari 2020 en september 2022 werden 11,72 miljoen accounts in twijfel getrokken, 11.230 accounts geschorst en 97.674 stukken inhoud verwijderd.

Het beleid, dat werd ingevoerd om de verspreiding van “schadelijke desinformatie
” met betrekking tot COVID-19 tegen te gaan, werd door sommigen geprezen, waaronder de Amerikaanse Surgeon General Dr. Vivek Murthy, die in een advies (pdf) over “het opbouwen van een gezonde informatieomgeving” de regels van Twitter aanhaalde als een model voor bedrijven om desinformatie te bestrijden.

Maar hardhandige handhaving van het beleid leverde kritiek op, zoals toen Twitter eerder dit jaar talrijke tweets met feitelijke informatie over COVID-19 als desinformatie markeerde en accounts van wetenschappers en artsen schorste.

De onderdrukking

In één geval blokkeerde Twitter een post van de Florida chirurg, Joseph Ladapo, die een analyse promootte die beweerde dat er een groot aantal hart-gerelateerde sterfgevallen waren bij mannen die een mRNA COVID-19 vaccin namen.

De post, die uren later werd gedeblokkeerd, luidt: “Vandaag hebben we een analyse vrijgegeven over COVID-19 mRNA-vaccins waarvan het publiek op de hoogte moet zijn. Deze analyse toonde een verhoogd risico op hart-gerelateerde dood bij mannen van 18-39 jaar. FL zal niet zwijgen over de waarheid.” Er werd ook gelinkt naar richtlijnen en een nieuwsbericht over de analyse.

Verschillende leden van de regering van Florida Gov. Ron DeSantis bekritiseerden Twitter voor het blokkeren van Ladapo’s post.

“Twitter heeft niet uitgelegd WAAROM de bevindingen van de studie ‘verkeerde informatie’ vormen, noch bewezen dat ze fout zijn,” schreef DeSantis-woordvoerster Christina Pushaw op Twitter.

“Dit is een onaanvaardbare en Orwelliaanse zet voor verhaal boven feit,” schreef Bryan Griffin, de perssecretaris van de gouverneur, op Twitter.

Ladapo gaf commentaar op het incident nadat zijn post was hersteld: “Ik hou van de discussie die we hebben gestimuleerd. Is het niet geweldig als we transparant over wetenschap discussiëren in plaats van elkaar proberen uit te schakelen?” schreef hij.

In een ander geval werd Dr. Peter McCullough, een bekende internist en cardioloog uit Texas die vragen heeft gesteld over de werkzaamheid en veiligheid van COVID-19 vaccins, geschorst van Twitter en zijn account blijft geblokkeerd.

McCullough is een van de verschillende personen die Twitter hebben aangeklaagd wegens het schorsen van hun accounts vanwege informatie over COVID-19.

Gemaakte fouten

Nadat Twitter in augustus een aantal klachten en vragen had ontvangen over zijn hardhandige handhaving van het COVID-19-inhoudsbeleid, verwijderde het bedrijf een aantal waarschuwingslabels van tweets en herstelde de accounts.

Twitter erkende het probleem ook in een interview met The Washington Post.

“We werken altijd aan het verbeteren van de veiligheid van onze dienst en zorgen ervoor dat we verhaalsmogelijkheden bieden als we het mis hebben via onze beroepsprocedures,” vertelde toenmalig Twitter-woordvoerster Celeste Carswell aan de krant. “We erkennen de fouten die in deze gevallen zijn gemaakt en we herzien het protocol van ons team om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.”

Carswell is volgens haar profiel niet langer werkzaam bij Twitter, vermoedelijk als onderdeel van de grootschalige ontslagen bij het bedrijf sinds Musk het roer overnam. Twitter’s officiële communicatie account is slapende sinds 30 oktober.

Musk onthult details over de ‘onderdrukking van vrije meningsuiting’ door Twitter

Musk heeft gezworen het censuurbeleid van Twitter, dat volgens veel conservatieven discriminerend is en neerkomt op onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting, terug te schroeven.

Tegelijkertijd belooft hij in een open brief dat hij niet zal toestaan dat het platform een “free-for-all hellscape” wordt waar alles gezegd kan worden “zonder consequenties”.

“Naast het naleven van de wetten van het land, moet ons platform warm en gastvrij zijn voor iedereen,” schreef Musk.

Hij kondigde eerder in november ook aan dat het nieuwe beleid van Twitter “vrijheid van meningsuiting, maar geen vrijheid van bereik” is, en voegde eraan toe dat Twitter “haatdragende/negatieve tweets” zou demoniseren en niet zou promoten.

“Je zult de tweet niet vinden tenzij je er specifiek naar zoekt, wat niet anders is dan de rest van het internet,” zei Musk.

Musk zei op 29 november dat de interne dossiers van Twitter over de “vrije meningsuiting onderdrukking” van het bedrijf “binnenkort” zullen worden onthuld, waardoor de verwachting wordt gewekt dat er licht zal worden geworpen op de ondoorzichtige acties van het bedrijf bij het blokkeren van inhoud en het verbieden van accounts.

” Het Twitter dossier over onderdrukking van vrije meningsuiting wordt binnenkort op Twitter zelf gepubliceerd. Het publiek verdient te weten wat er echt is gebeurd,” zei Musk in een post later op maandag.

Critici beweren al lang dat Twitter vage normen hanteert om accounts te censureren of te schorsen en dat vooral accounts met conservatieve opvattingen het doelwit zijn.

Twitter heeft elke partijdigheid in zijn acties ontkend en herhaaldelijk volgehouden dat het gewoon zijn beleid inzake inhoudscontrole volgt.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 november 2022): Twitter Stops Enforcing COVID-19 ‘Misleading Information’ Policy

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.