Sunday, 16 Jun 2024
(Tithi Luadthong/Shutterstock)

Veerkracht: Het vermogen om ontberingen om te zetten in kracht

We worden gebombardeerd met advertenties en berichten die ons vertellen dat het leven gemakkelijk kan zijn, dat al onze problemen kunnen worden opgelost door betere producten, medicijnen en beleid – maar dit is gewoonweg niet waar.

Het leven is hard en wordt steeds moeilijker.

Maar we worden gaandeweg ook steeds sterker. We leren hoe we moeten omgaan met ontberingen. We verwerven vaardigheden, wijsheid en standvastigheid. En het belangrijkste is dat we veerkrachtiger worden.

“Veerkracht is het vermogen om te herstellen van uitdagende of traumatische situaties, die je in staat stellen om je aan te passen en tegenslagen te overwinnen, zodat je er sterker uitkomt”, vertelde dr. Gayle Myers, een internist die zich bezighoudt met integratieve geneeskunde, aan The Epoch Times.

Ze noemt veerkracht “een superkracht die je toegang geeft tot je bron van volharding”.

Veerkracht is ingebouwd in je biologie. Als je spieren worden belast, worden ze sterker. Als je botten worden belast, worden ze denser. Als je een infectie krijgt, leert je lichaam om het hoofd te bieden aan een nieuw virus of een nieuwe bacterie. En net zoals je je immuunsysteem kunt ondersteunen en je lichaam kunt versterken, kun je psychologische veerkracht cultiveren door je eigen inspanningen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommige mensen lijden aan trauma’s die hun stressrespons ontregelen en dit proces ondermijnen. Onze huidige cultuur, waarin comfort en afleiding hoogtij vieren, belemmert ook de groei van onze veerkracht.

Dit is deels de reden waarom Florida meer dan 21 miljoen dollar investeert in het creëren van een weerbaarheidscurriculum in scholen. Het leerplan zal ouders en leerkrachten helpen om kinderen te leren veerkrachtig te zijn.

“Het gaat over het aanleren om door te zetten, om nooit op te geven, om te overwinnen en triomfantelijk te worden, om je het door God gegeven potentieel waar te maken,” zei First Lady Casey DeSantis van Florida vorig jaar tijdens een evenement over het initiatief.

Het programma is erop gericht om kinderen de basisvaardigheden aan te leren zoals het oplossen van problemen, kritisch denken, lef, empathie, zelfmanagement, het nemen van verantwoordelijke beslissingen en eerlijkheid.

Het is een goede investering.

Veerkracht is gerelateerd aan een betere lichamelijke gezondheid, snellere genezing en een beter algeheel welzijn. Een veerkrachtig persoon herstelt sneller van de onvermijdelijke tegenslagen in het leven en kan de opkomst en ondergang van geluk beter verdragen. Veerkracht is nauw verbonden met psychologische flexibiliteit, ons vermogen om ons aan te passen aan de eisen van het huidige moment zonder onze belangen op de langere termijn uit het oog te verliezen.

Iedereen krijgt te maken met pijn, lijden en tragedie, maar veerkrachtige mensen vervallen niet zo gemakkelijk in een passieve slachtoffermentaliteit.

“Het fundamentele aspect van veerkracht is geloven dat je weliswaar niet alles kunt controleren wat er in je leven gebeurt, maar dat er veel dingen zijn die je wel kunt veranderen en die je wel kunt beïnvloeden,” vertelde Mary Alvord, een klinisch psycholoog gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie, aan de zuster-uitgeverij van The Epoch Times, American Essence.

“Mensen die mentaal flexibeler zijn, zijn gelukkiger omdat ze aan verschillende mogelijkheden kunnen denken. Ze zijn vaak ook in staat om een uitdaging niet als iets vreselijks te zien, maar als een kans voor verandering”, aldus mevr. Alvord.

Sommige onderzoeken suggereren dat sterke sociale steun een belangrijke factor is in psychologische veerkracht en ik vermoed dat een sterke en gezonde opvoeding ook cruciaal is. Maar als je geen van beide hebt, kun je actief veerkracht cultiveren. Als je dat doet, is dat een van de beste garanties om beter bestand te zijn tegen allerlei beproevingen en tegenslagen die zich in de toekomst kunnen voordoen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 maart 2024): Resilience: The Power to Turn Hardship into Strength

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.