Sunday, 19 May 2024
De Britse premier Boris Johnson (C), de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss (L) en de Britse militaire vertegenwoordiger bij de NAVO Ben Bathurst (R) verlaten het NAVO-hoofdkwartier na een topconferentie in Brussel op 24 maart 2022. (Henry Nicholls /Pool/AFP via Getty Images)

Verenigd Koninkrijk zegt dat sancties kunnen worden opgeheven als Rusland troepen terugtrekt uit Oekraïne

De westerse sancties tegen Rusland kunnen worden opgeheven als Rusland zijn invasietroepen uit Oekraïne terugtrekt en belooft geen “verdere agressie” te zullen plegen, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss.

In een interview met The Sunday Telegraph zei Truss dat de sancties alleen kunnen worden opgeheven met een volledig staakt-het-vuren en terugtrekking en toezeggingen dat er geen verdere agressie zal zijn.

“De sancties zullen snel opnieuw worden ingesteld als Rusland in de toekomst nog meer agressie pleegt”, zei zij.

Haar opmerkingen sluiten aan bij die van haar Amerikaanse ambtgenoot, minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die heeft gezegd dat het reisverbod en de bevriezing van tegoeden niet bedoeld zijn om permanent te zijn en dat de sancties kunnen worden opgeheven in het geval van een feitelijke, onomkeerbare terugtrekking van de Russische troepen.

Rook stijgt op van een Russische tank die door de Oekraïense strijdkrachten is vernietigd aan de kant van een weg in de regio Lugansk op 26 feb. 2022. (Anatolii Stepanov/AFP via Getty Images)

Nu de Russische troepen het naar verluidt moeilijk hebben op het slagveld, kunnen deze opmerkingen van westerse topdiplomaten worden gezien als een mogelijke stimulans voor president Vladimir Poetin om zijn verliezen te beperken en een deal te sluiten met Oekraïne.

In haar interview zei Truss dat zij niet gelooft dat het de Russen momenteel ernst is met de onderhandelingen en dat het Westen nog steeds dubbel zo hard moet optreden bij de sancties tegen Rusland en de militaire hulp aan Oekraïne.

Maar ze zei dat ze een gespecialiseerde onderhandelingseenheid heeft opgezet om Oekraïne te ondersteunen als de Russen serieus willen onderhandelen.

“Als het tijd wordt voor onderhandelingen, wil ik dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol speelt bij de steun aan Oekraïne om een akkoord te bereiken dat werkt”, zei zij.

In elk toekomstig akkoord, zei Truss, moet er een “echt staakt-het-vuren” komen, een “echte terugtrekking van troepen uit Oekraïne” en “echte drukmiddelen om Rusland in de toekomst een halt toe te roepen aan eventuele toekomstige agressie.”

De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat het VK en de Europese Unie, ondanks hun meningsverschillen over het Noord-Ierse protocol in de post-Brexit handelsovereenkomst, heel nauw samenwerken aan de westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

Zij prees de bijdrage van de EU, waaronder haar inspanningen om haar afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, onder meer door de aankoop van vloeibaar aardgas uit de Verenigde Staten.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk op sommige gebieden van mening verschilt met de EU, zei Truss: “In wezen zijn we allemaal democratische naties, geloven we allemaal in vrijheid en het recht van mensen om hun eigen regering te kiezen en zijn we zeer verenigd in de strijd”.

PA Media heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (27 maart 2022): UK Says Sanctions Could Be Lifted If Russia Withdraws Troops From Ukraine

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.