Thursday, 18 Jul 2024
Marine Le Pen (L), partijleider van de Franse National Rally, spreekt aanhangers toe terwijl partijvoorzitter Jordan Bardella luistert nadat de Franse president heeft aangekondigd dat hij oproept tot nieuwe algemene verkiezingen op 30 juni, tijdens een avondbijeenkomst op de laatste dag van de verkiezingen voor het Europees Parlement, in het Pavillon Chesnaie du Roy in Parijs, op 9 juni 2024. (Julien de Rose/AFP via Getty Images)

Verkiezingswinst van nationalisten en conservatieven duwt Europese Unie verder naar rechts

Zodra de verkiezingsuitslagen van de Europese Unie (EU) bekend zijn, zullen nationalistische en conservatieve politieke partijen meer dan 25% van de parlementszetels in handen hebben – meer dan 190 van de 720 – in wat experts een “politieke revolutie” en een “game changer” noemen ten gunste van de rechtervleugel van Europa.

Vierentwintig van de 76 Italiaanse zetels gingen naar het rechtse Broeders van Italië – de regeringspartij – en nog eens zes naar de nog hardere coalitiepartner Lega.

De duidelijke winnaar in Frankrijk was Marine Le Pen’s rechtse National Rally, met 30 zetels meer dan het dubbele van de zetels van enige andere Franse partij – terwijl nog eens vijf van de 81 zetels van het land naar het rechtse Reconquest gingen en zes naar de centrumrechtse Republikeinen.

Het rechtse Alternative für Deutschland (AfD) werd tweede in eigen land met 15 van de 96 zetels, ondanks wijdverbreide pogingen om het als neonazistisch te bestempelen. De overwinning ging naar de centrumrechtse Christen Democratische Unie van Duitsland, die 29 zetels won.

Zes zetels gingen naar de nieuwe partij Rede en Rechtvaardigheid, die sociaal conservatisme en nationalisme combineert met linkse economie.

De Oostenrijkse bondgenoot van het AfD, de Vrijheidspartij, eindigde als eerste in eigen land met zes van de 20 zetels. De centrumrechtse Oostenrijkse Volkspartij, die in tegenstelling tot de Christen Democratische Unie eerder bereid was om coalities aan te gaan met rechts, behaalde vijf zetels.

Voor degenen aan de rechterkant van de Europese politiek is het een overwinning op een schaal die groter is dan het beeld dat wordt gegeven door de samenvattende statistieken die door de EU worden gepubliceerd, waarin wordt gerapporteerd dat slechts 131 zetels naar rechtse partijen gaan (twee derde van het rechtse totaal en minder dan 20 procent van de zetels in het Europees Parlement).

De EU-praktijk om de resultaten per “fractie” te publiceren veroorzaakt verwarring. Elk van deze fracties is een formele alliantie van politieke partijen uit verschillende landen.

Elke fractie moet leden van het Europees Parlement (MEP) hebben uit ten minste zeven EU-lidstaten en ten minste 23 individuele MEP’s.

Rapporten over rechtse overwinningen richten zich op twee van zulke fracties.

De milde eurosceptische Europese Conservatieven en Hervormers hebben 73 zetels gewonnen (een stijging van vier) en de harde eurosceptische Identify and Democracy heeft er 58 gewonnen (een stijging van negen).

Sommige nationale politieke partijen maken echter geen deel uit van een EU-fractie. Leden van deze partijen worden geclassificeerd als “niet-aangesloten” of “overig”, ongeacht hun ideologie. Van de 90 zetels in deze categorie gingen er 62 naar rechtse partijen (een derde van het rechtse totaal).

De nederlagen voor links in de machtigste lidstaten van de EU, Frankrijk en Duitsland, waren zo opvallend dat de directeur van het Margaret Thatcher Center for Freedom, Nile Gardiner, ze “een regelrechte vernedering van hun regeringspartijen” noemde.

Slechts 13 zetels gingen naar de centrumlinkse Renaissance van de Franse president Emmanuel Macron, hetzelfde aantal naar de sociaaldemocratische partij van de Duitse kanselier Olaf Scholz, wiens coalitiepartners de Vrije Democratische Partij en de Groene Partij er samen slechts 17 behaalden.

Gardiner is van mening dat de reactie van Macron om vervroegde verkiezingen uit te schrijven op 30 juni – waarbij de National Rally naar verwachting het grootste aantal zetels zal behalen met een aanzienlijke marge – waarschijnlijk een belangrijke eerste stap zal zijn in de richting van een terugtrekking van Frankrijk uit de EU binnen misschien nog geen tien jaar.

Wat Duitsland betreft, beschouwt hij het als een open vraag wat voor soort coalitie de Christen Democratische Unie zal leiden na de verkiezingen van 2026 voor de wetgevende Bundestag van het land.

Hoewel het vrijwel zeker het grootste aantal zetels zal behalen, is het nog zekerder dat het geen meerderheid zal hebben. De verschuiving naar rechts van sommige leden en de electorale druk zouden ertoe kunnen leiden dat de partij voor het eerst een coalitie vormt met het AfD.

Jongere kiezers lopen volgens veel peilingen voorop in de verschuiving naar rechts van het Europese electoraat.

De Franse National Rally wordt gesteund door 32 procent van de kiezers tussen 18 en 25 jaar, terwijl geen enkele andere partij boven de 17 procent uitkomt.

Uit een jaarlijks onderzoek “Jeugd in Duitsland” bleek dat het rechtse AfD de populairste partij was onder Duitsers tussen de 14 en 25 jaar.

Andere rechtse partijen, waaronder Vlaams Belang in België, de Finse Partij in Finland en Chega in Portugal hebben vergelijkbaar veel steun gekregen van de jongere generatie.

De heer Gardiner zei dat dergelijke cijfers in de recente verkiezingen het potentieel hebben om de rechtse partijen op een lange-termijntraject van toenemende steun te houden.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 juni 2024): Election Gains by Nationalists, Conservatives Move European Union Further Right

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.