Wednesday, 12 Jun 2024
(Met dank aan Bcwhales.org)

VIDEO: Bultrug met gebroken ruggengraat voltooit haar laatste trektocht van bijna 5.000 km naar Hawaï.

Een bultrug met een gebroken rug heeft op een of andere manier bijna 5.000 kilometer afgelegd van de voedselgronden in British Columbia naar de broedgebieden in Hawaï, ondanks het feit dat ze haar staart niet kon gebruiken om zich door het water voort te bewegen. Wetenschappers verbazen zich over haar doorzettingsvermogen en hopen dat haar lot als waarschuwing kan dienen voor zeelieden.

De drones van BC Whales, een non-profit organisatie voor walvisonderzoek in British Columbia, zagen op 7 september een eenzame gewonde vrouwelijke bultrug die langs het Fin Island Research Station in Gitga’at Territory reisde in de richting van warmere wateren. De walvis werd gezien met een S-vormige verwonding in haar rug als gevolg van een stomp voorwerp, die loopt van haar rugvin tot haar staart, waarschijnlijk veroorzaakt door een botsing met een boot. Haar volledige “tragische verhaal” kwam echter pas maanden later aan het licht, aldus de organisatie in een persbericht.

Op 1 december documenteerde de Pacific Whale Foundation (PWF) dezelfde volwassen vrouwelijke bultrug met een verlamde staart voor de kust van Maui, Hawaï, en deelde later hartverscheurende beelden vanuit de lucht op Facebook. Ze was uitgemergeld en bedekt met luizen. Ze identificeerden de walvis als Moon (BCX1232), die al tien jaar bekend is bij BC Whales.

Vanwege haar enorme verwondingen waren de deskundigen geschokt toen ze haar twee maanden later weer zagen opduiken in Maui.

(Met dank aan Bcwhales.org)

Onderzoekers waren verheugd om in 2020 Moon te zien met een kalf, het jong te leren hoe te migreren door te navigeren in de wateren voor de westkust van Canada. Maar hoe wonderbaarlijk ook, Moon’s trektocht van 2022 zal haar laatste zijn.

“De schrijnende beelden van haar verwrongen lichaam brachten ons allen in beroering. Ze had waarschijnlijk veel pijn, maar ze heeft duizenden kilometers afgelegd zonder zich met haar staart te kunnen voortbewegen. Door haar reis is ze volledig uitgemergeld en bedekt met walvisluizen als bewijs van haar ernstig verminderde conditie,” aldus BC Whales in een persbericht.

“We kennen Moon al vele jaren, vaak gezien in de late herfst rond de voedingsgronden van noordelijk BC. In haar huidige toestand zal ze de terugreis niet overleven.”

Janie Wray, BC Whales CEO en hoofdonderzoeker, vertelde aan The Guardian: “Het was een van die ‘oh mijn God’ momenten toen we hoorden dat het Moon was. Zonder het gebruik van haar staart deed ze letterlijk de schoolslag om die trektocht te maken. Het is absoluut verbazingwekkend, maar het breekt ook je hart.”

Dit is de grimmige realiteit van een scheepsaanvaring, aldus BC Whales, die er bij schippers op aandringt om het motto “see a blow, go slow” te volgen op vaarroutes die overlappen met walvisgebieden. De organisatie pleit ook voor “slow-down zones” in walvishaarden om schippers te ontmoedigen te hard te varen en het leven van deze vriendelijke reuzen in gevaar te brengen.

Haar marathon van bijna 5.000 kilometer tegen alle verwachtingen in, toont het immense lijden aan dat walvissen kunnen doorstaan omwille van hun diepgewortelde instincten en cultuur, aldus de organisatie.

“We zullen de kracht die Moon nodig had om deze helaas laatste reis te ondernemen nooit echt begrijpen, maar het is aan ons om een dergelijke vasthoudendheid in een andere soort te respecteren en te realiseren dat scheepsaanvaringen tot een verwoestend einde leiden”, aldus BC Whales in een verklaring.

Deel uw verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com, en blijf uw dagelijkse dosis inspiratie krijgen door u aan te melden voor de Inspired nieuwsbrief op TheEpochTimes.com/newsletter.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (28 december 2022): VIDEO: Humpback Whale With Broken Spine Completes Her Last 3,000-Mile Migration to Hawaii

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.