Wednesday, 17 Jul 2024
(Screenshot/Newsflare)

VIDEO: Herdershond wiens been werd geamputeerd kan gelukkig weer aan de slag

Een herdershond die verdwaald en gewond raakte, is weer vrolijk schapen aan het drijven – met het verlies van één poot.

Boss, de border collie, werkt op een boerderij in Perthshire, Schotland. Hij werd afgelopen juli acht dagen lang vermist in de velden.

Herderin Anna MacKinnon, 25 jaar, die een filmpje maakte van de vrolijke hond die rond rende, was ziek van bezorgdheid over wat er gebeurd zou kunnen zijn nadat Boss verdween over een heuvel voorbij de boerderij. Er werd een diepgaande zoektocht gestart in een poging om de 4-jarige collie te vinden, maar er was geen enkele aanwijzing over zijn verblijfplaats – ondanks het gebruik van een drone.

(Screenshot/Newsflare)

Iets meer dan een week na zijn verdwijning zag de vader van MacKinnon hem echter op afstand, hinkend naar de boerderij in het afgelegen Schotse gehucht Amulree, volgens de videonieuwsgemeenschap Newsflare.

“Ik kon het niet geloven, ik trilde”, zei MacKinnon volgens de krant. “Mijn vader was met een quadbike de weg op gegaan en zag een zwarte beweging op de heuvel. Hij scherpte zijn ogen en had zoiets van ‘oh jee, dat is Boss’.”

De familie was blij dat hij terug was, maar toen ze hoorden dat hij zenuwschade had opgelopen aan zijn linker voorpoot, vreesden ze dat hij nooit meer op schapen zou kunnen jagen.

Boss is weer schapen aan het drijven nadat zijn poot is geamputeerd. (Screenshot/Newsflare)

Zes weken van overleg met de dierenarts volgden, maar het was al snel duidelijk dat de kans dat Boss weer gevoel in zijn poot zou krijgen vrijwel nihil was. Voor MacKinnon was de beslissing om te amputeren pijnlijk.

“Zelfs toen hij een acht weken oude pup was, wilde hij achter schapen aan rennen,” zei ze, eraan toevoegend dat ze betwijfelde of hij ooit nog dezelfde zou zijn.

Amputatie leek “zo drastisch” maar zijn vooruitzichten zouden niet veranderen. De familie wist dat het de enige optie was en ging door. Ongelooflijk, direct na de operatie was Boss weer de oude.

“Hij is gewoon weer geworden wie hij vroeger was – maar dan een beetje minder stijlvol!” zei MacKinnon. “Hij was echt heel enthousiast om weer naar buiten te gaan. Toen de verdoving eenmaal was uitgewerkt, wilde hij graag naar buiten en een rondje rennen, dus nam ik hem 100 meter de weg op en weer terug.”

De echte doorbraak kwam slechts drie weken nadat de hechtingen van de poot waren verwijderd: hij was meteen weer aan het jagen op de kudde schapen van de boerderij. Zoals de video laat zien is Boss, ondanks het verlies van een ledemaat, verbazingwekkend snel en efficiënt als altijd.

(Screenshot/Newsflare)

“Hij heeft altijd meer willen doen en is de aanbevelingen voor geweest,” zei MacKinnon, die extra zorg draagt voor de geliefde hond die ze al heeft sinds hij een puppy was.

“Ik ben zo blij en trots dat hij weer doet waar hij van houdt, maar het is ook moeilijk om hem kwetsbaar te zien. Vroeger … was hij nergens bang voor. Als hij gewond raakte, schudde hij het van zich af en ging door. Hij heeft nog steeds die mentaliteit, maar ik heb natuurlijk de extra bezorgdheid dat hij zichzelf echt pijn doet.”

MacKinnon beschrijft Boss als een “once in a lifetime dog” die alles heeft gedaan wat ze ooit van hem heeft gevraagd. “In de toekomst moet ik afwachten hoe zijn herstel verloopt. Hoe graag ik hem ook weer volledig aan het werk zou zien, ik zal nooit zijn veiligheid op het spel zetten,” zei ze.

Deel uw verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com, en blijf uw dagelijkse dosis inspiratie krijgen door u aan te melden voor de Inspired-nieuwsbrief op TheEpochTimes.com/nieuwsbrief.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (23 april 2023): VIDEO: Missing Injured Sheepdog Who Had His Leg Amputated Gets Happily Back to Work

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.