Sunday, 23 Jun 2024

Vier voordelen van dineren met het gezin

Een van de grote tragedies van de hedendaagse jachtige cultuur is het verlies van familie-etentjes rond de tafel. Voor velen is het avondeten tegenwoordig gewoon iets dat je ‘s avonds eet, onderweg of voor de televisie, en het wordt vaak geperst ergens tussen werkschema’s, woon-werkverkeer, vergaderingen, naschoolse activiteiten en huiswerk. Soms komt het uit een drive-through venster of wordt het opgewarmd in de magnetron en zelden gebeurt het voor elk lid van het gezin op hetzelfde moment.

Er zijn echter gezinnen die erin geslaagd zijn om voorrang te geven aan samen eten en die de vele voordelen daarvan inzien. Zelfs als de agenda’s het maar één of twee keer per week toelaten om samen te eten, is het de moeite van het overwegen waard om dat consequent te doen.

Verbinding

Misschien wel de belangrijkste reden om te overwegen samen met het gezin te eten, is de hechtere band tussen de gezinsleden. Wanneer het een gewoonte wordt om samen met het gezin te eten, komen er gesprekken op gang en worden ideeën en gevoelens gedeeld.

Het opzij zetten van de vele verplichtingen van het leven en de afleiding van digitale apparaten, terwijl je deelneemt aan de ervaring van een eenvoudige maaltijd samen, is een voorbeeld van waar de juiste prioriteiten liggen. De zegeningen van het leven kunnen volop ontdekt en gewaardeerd worden en het gevoel van verbondenheid met het gezin wordt versterkt door dit eenvoudige ritueel.

Voedzaamheid

Thuis bereide maaltijden zijn over het algemeen veel gezonder dan de typische maaltijden die voor het gemak snel worden gekocht. De mogelijkheid om elk gezinslid te betrekken bij de bereiding van de maaltijd kan de lessen over goede voeding en smaakvol koken versterken.

Volgens The Family Dinner Project is gebleken dat samen eten de gezondheid bevordert door het risico op depressie, obesitas en eetstoornissen te verlagen en de cardiovasculaire gezondheid en eetgewoonten te verbeteren.

Ritme

Door regelmatig en consequent samen te zitten als gezin creëert u een geruststellend, betrouwbaar levensritme waar iedereen naar uitkijkt en op kan vertrouwen. De wetenschap dat uw gezinsleden het belangrijk vinden om samen tijd door te brengen is een prachtig geschenk voor zowel ouders als kinderen en versterkt de familiebanden. Deze regelmatige activiteit wordt iets om naar uit te kijken en fungeert als een wegwijzer in de dag of week.

Traditie

Verder wordt het samen eten met het gezin een traditie waar elk lid van het gezin waarde aan hecht. De herinneringen die rond de eettafel worden gemaakt, kunnen gemakkelijk een van de meest dierbare worden. De kans wordt zo ook groter dat de voordelen van deze aanpak op die manier ook worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

Dus als u op zoek bent naar iets om angsten te verminderen, de gezondheid van uw gezin te verbeteren en de familiebanden te versterken, ga dan gewoon samen aan tafel zitten.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12/03/2022): 4 Benefits of Family Dinner Together

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.