Sunday, 16 Jun 2024
Villa Borghese staat ook bekend als de Villa Pinciana, en is met 198 hectare het op twee na grootste openbare park in Rome. In tegenstelling tot andere Renaissance villa's is het park de voornaamste attractie en ondersteunen de gebouwen de schoonheid van het tuinlandschap. Hier siert een zijaanzicht van de gevel van de Galleria een deel van de Engelse tuinen van het landgoed. (BGStock72/Shutterstock)

Villa Borghese: Een idyllisch museumpark

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

In het hart van een bruisende stad kan men vaak verlangen naar een moment van rust. Het grote openbare park in het centrum van Rome, bekend als de Villa Borghese, oftewel museumpark, is zo’n perfect toevluchtsoord. Dit openluchtmuseum, dat Italiaanse kunst en natuur combineert, is de perfecte plek om de ziel te laven.

De Villa Borghese ligt ten noorden van de steile hellingen van de Spaanse Trappen en beschikt over tuinen, musea en diverse attracties, waaronder een kunstmatig eiland met een tempel. Originele fonteinen, beelden en neoklassieke en 19e-eeuwse gebouwen vormen samen een schilderachtige ruimte waarin men het beste van de Italiaanse kunst kan bewonderen.

Voordat het een van de mooiste parken van Europa werd, behoorde de villa toe aan de familie Borghese. In 1605 toverde kardinaal Scipione Borghese een wijngaard om tot de meest uitgebreide tuinen die sinds de Romeinse tijd in de stad zijn aangelegd. De villa was bedoeld om het prestige van zijn familie te etaleren en de indrukwekkende Romeinse, renaissance en barokke kunstcollectie van de kardinaal te huisvesten.

De kunstcollectie van Scipione is te zien in de Galleria Borghese, gelegen in het park. Architecten Flaminio Ponzio en Giovanni Vasanzio ontwierpen de kunstgalerij in renaissancestijl met een terugkeer naar klassieke structuren. Dit is merkbaar in de gevel van het gebouw, versierd met antieke beelden in de maniëristische stijl, een uitbreiding van de renaissancestijl. Het interieur is net zo prachtig als het exterieur, bedekt met Romeins marmer en gevuld met kunst, waaronder verschillende meesterwerken van de barokke beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini.

Andere architectonische hoogtepunten zijn de Casina di Raffaello en de Casina Valadier, neoklassieke gebouwen versierd met fresco’s in Pompejaanse stijl. Als zodanig combineert de Villa Borghese de drie klassieke kunsten (architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst) met de natuur, waardoor het een idyllisch karakter krijgt.

De tempel van Asclepius (de Griekse god van de geneeskunde), gelegen aan een idyllisch meer op een kunstmatig eiland, demonstreert de klassieke architectuur met zijn zuilen en fronton. Gebouwd in 1786 door Antonio Asprucci en zijn zoon Mario Asprucci, zou de tempel een herinnering zijn aan de oude tempel van Asclepius op het Tibereiland. In die tijd waren reproducties van oude tempels een algemeen decoratief landschapselement. (Elena Popovich/Shutterstock)
De tempel van Diana is gebaseerd op klassieke modellen en werd gebouwd door Antonio Asprucci in 1789. Deze kleine ronde tempel is uitgevoerd in neoklassieke stijl, een stijl die wordt gekenmerkt door het gebruik van eenvoudige geometrische vormen, geïnspireerd op de klassieke stijl. Een reeks trappen rond de structuur leidt naar het interieur. (Marco Rubio/Shutterstock)
Verrassend genoeg herbergt de tuin een replica van Shakespeares Elizabethaanse openluchttheater, The Globe. Deze luchtfoto toont het bouwwerk als een voorbeeld van renaissance-architectuur. Het theater organiseert voorstellingen van juni tot oktober. (Stefano Tammaro/Shutterstock)
Fonteinen verfraaien vele zones van het park met klassieke decoraties en houtsnijwerk in stucco. Mythologische goden en zeewezens sieren de waterpartijen. Zoals hier te zien in het midden van vier met bomen omzoomde lanen is de zeepaardjesfontein. De zeepaardjes hebben het lichaam van een vis en houden de fontein op hun hoofd. (Irisphoto1/Shutterstock)
Een andere prachtige fontein op een schaduwrijk plein toont een vrouw en Mozes in de biezen, waar hij werd gevonden en gered. (Marco Rubino/Shutterstock)
Schildpadden bewegen in en uit de vele fonteinen. Zeedieren maken deel uit van de tuinen, en verschillende fonteinen, zoals deze met stenen zeeschildpadden, spuwen water. (Jolanta Wojcicki/Shutterstock)
De ingangsgevel van de Galleria Borghese, gelegen op de Pinciaanse heuvel, schittert in wit pleisterwerk. De Galleria is een U-vormige structuur met zijvleugels, een centrale portiek met een terras en bekleed met antieke beelden, en staat bekend om zijn uitstekende collectie Italiaanse barokke schilderijen en renaissancebeelden, met als hoogtepunt beelden van Gian Lorenzo Bernini. (vasili1/Shutterstock)
In deze zaal in de Galleria staat Bernini’s gebeeldhouwde interpretatie van David als hij zich voorbereidt op de confrontatie met Goliath. Hier blijft geen ruimte onversierd: Spiegels, beelden en fijn kastwerk verfraaien de ruimte. De ingewikkeld beschilderde muren in zacht goud, wit en grijs vormen de perfecte achtergrond voor dit meesterwerk. Veelkleurig Romeins marmer siert de muren; de vloeren zijn ingelegd met polychroom marmer. (vasili l/Shutterstock)
Deze Victoriaanse klok illustreert de originaliteit van Villa Borghese. Deze fascinerende Victoriaanse “hydrochronometer” (waterklok) bevindt zich niet ver van de tempel van Asclepius en werd in 1867 gebouwd door Giovanni Battista Embriaco voor de Universele Expositie van Parijs in 1867. In 1873 werd de klok in de Villa Borghese geplaatst in een fontein ontworpen door architect Gioacchino Ersoch. (Silga Belte/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 januari 2023): Villa Borghese: An Idyllic Museum Park

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.