Thursday, 18 Apr 2024
Virginia Gov. Glenn Youngkin in Smithfield, Virginia . op 27 oktober 2022. (Alex Wong/Getty Images)

Virginia zet stappen om China te verbieden landbouwgrond te kopen

Virginia zal buitenlandse tegenstanders, waaronder China, verbieden landbouwgrond in het Gemenebest te kopen nadat wetgevers in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat onlangs versies van het voorstel hebben goedgekeurd en de maatregel naar de Republikeinse gouverneur Glenn Youngkin hebben gestuurd voor zijn verwachte ondertekening. Het verbod zou met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 januari.

Een verbod voor China om landbouwgrond te kopen in Virginia staat dit jaar bovenaan de wetgevende agenda van Youngkin.

“Virginians—en niet de CCP [Chinese Communistische Partij]—moeten de rijke en levendige landbouwgronden bezitten waarmee God ons heeft gezegend. Daarom vraag ik de Algemene Vergadering mij een wetsvoorstel te sturen om gevaarlijke buitenlandse entiteiten die banden hebben met de CCP te verbieden landbouwgrond in Virginia te kopen,” zei hij in zijn State of the Commonwealth-toespraak aan het begin van de wetgevende zitting van 2023. “De inzet is te hoog en de gevolgen zijn te groot.”

De wet zal ook vereisen dat Virginia’s Department of Agriculture and Consumer Services (VDACS) jaarlijks een rapport over buitenlands grondbezit publiceert aan de gouverneur en de General Assembly. Het eerste verslag moet voor 1 juli op de website van VDACS staan. Als de wet eenmaal van kracht is, heeft ze geen gevolgen voor transacties die vóór dit jaar zijn afgerond.

Virginia’s definitie van buitenlandse vijanden volgt die van het ministerie van Handel. Naast China bevat de huidige lijst ook Cuba, Rusland, Noord-Korea en een Venezolaanse politicus.

Chinese entiteiten bezaten eind 2021 ongeveer 14.000 acres landbouwgrond in Virginia, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Het grootste deel daarvan houdt verband met de aankoop in 2013 van Smithfield Foods Inc., de grootste varkensvleesproducent in de Verenigde Staten.

De rapportage van buitenlands grondbezit aan het USDA is echter grotendeels een erewoordsysteem; de rapportagevereisten worden niet altijd gehandhaafd. Hoewel de Agricultural Foreign Investment Disclosure Act bepaalt dat de boete voor het niet melden van buitenlands grondbezit kan oplopen tot een kwart van de marktwaarde van het eigendom, verlaagt het USDA in werkelijkheid vaak het boetebedrag aanzienlijk uit bezorgdheid over het ontmoedigen van aangifte.

Zo werd de boete voor het niet melden door een Chinees bedrijf van een grondaankoop in verband met het Blue Hills Wind Farm project in Texas verlaagd van 21 miljoen naar 120.000 dollar.

Volgens het National Agricultural Law Center van de Universiteit van Arkansas hebben 28 staten vanaf februari geen beperkingen op buitenlands eigendom van landbouwgrond. Terwijl Virginia binnenkort zal verbieden dat Chinese entiteiten enig belang in zijn landbouwgrond bezitten, proberen maatregelen in Texas en Florida elke Chinese aankoop van onroerend goed, met inbegrip van landbouwgrond, te beperken.

Een luchtfoto van een boerderij in de stad Florida, op 1 april 2020. (Joe Raedle/Getty Images)

Bescherming van militaire middelen

In plaats van het areaal benadrukte Youngkin de militaire middelen in het Gemenebest Virginia.

“In Virginia staan we sterk,” zei hij op 26 februari tegen Fox News. “We gaan ervoor zorgen dat onze landbouwgrond niet wordt gekocht door de CCP.

“We hebben nu een wetsvoorstel op tweepartijdige basis dat ik zal ondertekenen om te voorkomen dat China onze landbouwgrond koopt, vooral naast onze nationale strategische activa zoals het Pentagon, Quantico en de grootste marinebasis ter wereld.

“We gaan ervoor zorgen dat we deze nationale strategische activa veilig houden.”

Youngkin woordvoerster Macaulay Porter zei dat de maatregel in de komende weken zal worden ondertekend.

“De gouverneur is sinds dag één duidelijk geweest dat Virginians, hun belastinggeld en hun landbouwgrond de CCP of gevaarlijke buitenlandse entiteiten niet mogen verrijken ten koste van de nationale veiligheid,” vertelde ze The Epoch Times in een verklaring per e-mail.

Eerder dit jaar werd een voorstel voor een maïsmolen door een Chinees bedrijf in Grand Forks, North Dakota, stopgezet nadat de Amerikaanse luchtmacht waarschuwde dat het project, dat op een stuk land binnen 15 mijl van de Grand Forks Air Force Base zou komen, een “aanzienlijke bedreiging voor de nationale veiligheid” vormde.

Nadat het Committee on Foreign Investment in the United States, een federaal panel belast met de beoordeling van buitenlandse overnames op nationale veiligheidsrisico’s, in december 2022 besloot dat het niet bevoegd was om de aankoop van het land te onderzoeken, kwam het controversiële project na de input van de luchtmacht tot stilstand.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 februari 2023): Virginia Moves to Ban China From Buying Farmland

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.