Wednesday, 17 Jul 2024
Screenshot van de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt die een verklaring aflegt voor de natie vanuit het ministerie van Financiën in Londen, op 17 oktober 2022. (Marc Ward/PA Media)

VK draait belastingverlagingen terug en vermindert energiehulp om markten te kalmeren

De kersverse minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Jeremy Hunt, heeft de door zijn voorganger beloofde belastingverlagingen teruggedraaid en de steun voor energierekeningen van huishoudens teruggeschroefd in een poging de financiële stabiliteit te herstellen na weken van marktturbulentie.

Hunt werd op 14 oktober minister van Financiën om de Britse regering fiscaal geloofwaardiger te maken nadat de “mini-begroting” van zijn voorganger Kwasi Kwarteng, die onder meer 45 miljard pond (51,7 miljard euro) aan ongefinancierde belastingverlagingen omvatte, de financiële markten de stuipen op het lijf joeg, wat leidde tot een daling van de waarde van het pond en het stijgen van de kosten voor leningen.

In een televisieverklaring van 17 oktober maakte Hunt bijna het hele economische plan ongedaan dat Kwarteng iets meer dan drie weken geleden met de enthousiaste steun van de Britse premier Liz Truss had opgesteld.

“Het is een diepgewortelde conservatieve waarde, en een waarde die ik deel, dat mensen meer van het geld dat ze verdienen moeten houden,” zei Hunt. “Maar in een tijd waarin de markten terecht vragen om toezeggingen voor duurzame overheidsfinanciën, is het niet juist om te gaan lenen om deze belastingverlaging te financieren.”

Premier Liz Truss tijdens een persconferentie in de briefingroom in Downing Street, Londen, op 14 oktober 2022. (Daniel Leal/PA Media)

De grote fiscale ommekeer

Na negatieve reacties van de financiële markten werd Truss gedwongen tot een reeks ombuigingen, waaronder het schrappen van het plan om het toptarief van 45 procent voor belastingen te verlagen en de vennootschapsbelasting te bevriezen.

Nu heeft Hunt een groot deel van de resterende belastingplannen uit de minibegroting geschrapt. Hij zei dat hij afziet van plannen om het basistarief van de belasting te verlagen tot het land het zich kan veroorloven het te verlagen.

De door zijn voorganger beloofde verlaging van de dividendbelasting gaat ook niet door, net als het btw-vrij winkelen voor toeristen, de bevriezing van de alcoholaccijnzen en de versoepeling van de IR35-regels voor zelfstandigen.

Hunt zei dat de belastingmaatregelen alleen al 32 miljard pond (36 miljard dollar) zullen opbrengen, nadat economen hadden geschat dat de regering te maken heeft met een zwart gat van 60 miljard pond (68 miljard dollar) in de overheidsfinanciën.

Minder energiehulp

Hunt verminderde ook de energieprijsondersteuning die de regering aan huishoudens en bedrijven had beloofd.

Hij zei dat de energieprijsgarantie, die de prijzen gedurende twee jaar zou beperken, in april afloopt, waarna de regering de hulp vooral zal richten op degenen die er het meest behoefte aan hebben.

Hunt noemde de energieprijsgarantie “een baanbrekend beleid om miljoenen mensen door een moeilijke winter heen te helpen”.

Hij bevestigde dat de beloofde steun tot april zal worden gegarandeerd, maar dat “het niet verantwoord zou zijn om de overheidsfinanciën te blijven blootstellen aan een onbeperkte volatiliteit van de internationale gasprijzen”.

Het ministerie van Financiën zal onderzoeken hoe energierekeningen na april kunnen worden ondersteund en zal een nieuw beleid ontwikkelen dat “de belastingbetaler aanzienlijk minder zal kosten dan vooraf gepland en tegelijkertijd voldoende steun zal bieden aan degenen die het nodig hebben”, aldus Hunt.

“Alle steun voor bedrijven zal gericht zijn op degenen die het zwaarst worden getroffen en de nieuwe aanpak zal energie-efficiëntie beter stimuleren”, zei hij.

Een vernederende terugval

Ongeveer een uur na de verklaring van Hunt schreef de premier op Twitter: “Het Britse volk verlangt terecht naar stabiliteit, en daarom pakken we de ernstige uitdagingen aan waarmee we worden geconfronteerd in deze verslechterende economische omstandigheden. We hebben actie ondernomen om een nieuwe koers uit te zetten voor groei die mensen in het hele Verenigd Koninkrijk ondersteunt en iets oplevert.”

Gevraagd naar het geloofwaardigheidsprobleem waarmee Truss nu wordt geconfronteerd na de ommezwaai in de begroting, hield haar officiële woordvoerder vol dat zij voor “stabiel leiderschap” zorgt.

“De premier luistert naar het publiek,” zei de woordvoerder. “Ze luistert naar advies van de markten, ze luistert naar haar collega’s, en ze neemt de nodige moeilijke beslissingen om onze aanpak te veranderen, zodat we voor economische stabiliteit kunnen zorgen en inderdaad die stabiliteit van leiderschap kunnen behouden, wat belangrijk is.”

Maar de belangrijkste oppositiepartij Labour zei dat de Conservatieven “alle geloofwaardigheid hebben verloren.”

Rachel Reeves, de schaduwkanselier van Labour, zei dat de Conservatieven niet het “vertrouwen en de stabiliteit” kunnen bieden die nodig zijn voor groei.

“De vernederende terugval in hun energieplan roept opnieuw de vraag op waarom ze geen eenmalige belasting voor de energieproducenten invoeren om de rekening te helpen betalen. vroeg Reeves.

PA Media heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 oktober 2022): UK Reverses Tax Cuts, Scales Back Energy Help to Calm Markets

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.