Tuesday, 05 Mar 2024
De politie zet een cordonlijn op voor het hoofdkantoor van Apple Daily in Hongkong op 17 juni 2021. (Kin Cheung, bestand/AP foto)

VK, EU veroordelen gedwongen sluiting van pro-democratische krant in Hongkong

Het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben woensdag de uitholling van de persvrijheid in Hongkong veroordeeld nadat een pro-democratische krant had aangekondigd te moeten sluiten.

Apple Daily, dat als één van de weinige onafhankelijke media in Hongkong wordt beschouwd, zal woensdag om middernacht zijn activiteiten staken nadat de politie de directieleden van de krant heeft gearresteerd en de activa van de krant heeft bevroren, waardoor de krant zijn activiteiten niet kan voortzetten.

“De gedwongen sluiting van Apple Daily door de autoriteiten van Hongkong is een harde klap voor de vrijheid van meningsuiting in Hongkong”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab in een verklaring.

“Het is glashelder dat de bevoegdheden op grond van de nationale veiligheidswet worden gebruikt om vrijheden in te perken en afwijkende meningen te bestraffen – in plaats van de openbare orde te handhaven”, zei hij.

Raab zei dat het Chinese regime in het kader van de gezamenlijke verklaring van het VK en China had beloofd de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Hongkong te beschermen.

“Het moet zijn beloften nakomen en zich houden aan de verbintenissen die het vrijwillig is aangegaan”, zei hij.

Ook de Europese Unie veroordeelde de “uitholling van de persvrijheid” in Hongkong.

“De sluiting van de activiteiten van Apple Daily in Hongkong laat duidelijk zien hoe de door Peking opgelegde nationale veiligheidswet wordt gebruikt om de persvrijheid en de vrije meningsuiting in de kiem te smoren”, aldus Nabila Massrali, woordvoerder van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, in een verklaring.

“De sluiting ervan vormt een ernstige ondermijning van de vrijheid en het pluralisme van de media, die essentieel zijn voor elke open en vrije samenleving. De uitholling van de persvrijheid is ook in strijd met de aspiraties van Hongkong als internationaal zakencentrum”, aldus de woordvoerster.

Massrali zei dat de EU er ook aan herinnert dat deze vrijheden in de basiswet van Hongkong zijn verankerd en dat het Chinese regime zich ertoe heeft verbonden deze vrijheden te eerbiedigen in het kader van de basiswet en de gezamenlijke Chinees-Britse verklaring.

Alle rechten die in de basiswet zijn vastgelegd op grond van het beginsel “één land, twee systemen” moeten volledig worden beschermd en hersteld”, zei zij.

De Gezamenlijke Verklaring moest Hongkong een hoge mate van autonomie garanderen gedurende 50 jaar na de overdracht van het gebied door Groot-Brittannië aan China in 1997.

De Chinese staatsmedia hebben het verdrag eerder afgedaan als een “historisch document” dat al lange tijd “ongeldig en verlopen” was.

Meer dan 500 politieagenten vielen op 17 juni het hoofdkwartier van Apple Daily binnen en arresteerden vijf leidinggevenden op verdenking van samenspanning met buitenlanders om de nationale veiligheid in gevaar te brengen, een dubbelzinnige overtreding van de draconische wet op de nationale veiligheid die Peking vorig jaar heeft uitgevaardigd. Twee van de leidinggevenden werden de volgende dag in staat van beschuldiging gesteld.

De politie van Hongkong citeerde meer dan 30 door het populaire tabloid gepubliceerde artikelen en beschuldigde hen ervan deel uit te maken van een vermeende samenzwering om buitenlandse sancties op te leggen aan Hongkong en China, en zei dat de berichten in strijd waren met de wet op de nationale veiligheid. Dit is het eerste geval waarin de autoriteiten berichten in de media in strijd achten met de wet op de nationale veiligheid.

De autoriteiten hebben ook de tegoeden van 18 miljoen Hongkongse dollar (2,3 miljoen euro) bevroren van drie bedrijven die banden hebben met de krant.

Apple Daily staat bekend om zijn kritische berichtgeving over de Chinese Communistische Partij en de huidige pro-Beijing regering van Hongkong tijdens de afgelopen jaren van massale protesten.

De Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai, die Next Digital oprichtte en eigenaar is van Apple Daily, zit momenteel in de gevangenis en moet meerdere straffen uitzitten voor zijn deelname aan meerdere demonstraties voor democratie.

Tot nu toe zijn meer dan 100 mensen gearresteerd op grond van de wet op de nationale veiligheid.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (23 juni 2021): UK, EU Condemn Forced Closure of Pro-Democracy Hong Kong Newspaper

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.