Wednesday, 12 Jun 2024
De Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un wonen een receptie bij na hun gesprekken op de campus van de Far Eastern Federal University op het Russky-eiland in de uiterst oostelijke Russische havenstad Vladivostok op 25 april 2019. (Alexey Nikolsky/ Sputnik/ AFP via Getty Images)

Volgens VS zou de Noord-Koreaanse Kim Jong Un Poetin in Rusland kunnen ontmoeten voor wapenonderhandelingen

Kim Jong Un, de hoogste leider van het communistische Noord-Korea, verwacht de besprekingen over een mogelijke wapendeal met het Kremlin voort te zetten, wat een ontmoeting met president Vladimir Poetin in Rusland kan inhouden, volgens inlichtingen verkregen door de Verenigde Staten.

De wapenonderhandelingen tussen Noord-Korea en Rusland “worden actief voortgezet”, aldus Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, in een verklaring aan The Epoch Times.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu reisde vorige maand naar Noord-Korea en probeerde “Pyongyang te overtuigen om artilleriemunitie aan Rusland te verkopen”, aldus Watson.

“We hebben informatie dat Kim Jong-Un verwacht dat deze gesprekken zullen worden voortgezet, inclusief diplomatieke betrokkenheid op leiderschapsniveau in Rusland,” zei ze, zonder te specificeren wanneer zo’n ontmoeting zou plaatsvinden.

De New York Times meldde, verwijzend naar niet nader genoemde Amerikaanse en geallieerde functionarissen, dat Kim Poetin volgende week al zou kunnen ontmoeten.

Het Kremlin weigerde commentaar te geven op de mogelijke ontmoeting tussen de twee leiders. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dinsdag tegen verslaggevers: “Er valt niets te zeggen”.

Shoigu zei dat ze elke persoonlijke uitwisseling tussen Noord-Korea en Rusland nauwlettend in de gaten houden. “Wapenhandel en aanverwante samenwerking met Noord-Korea is een schending van de resoluties van de Veiligheidsraad”, zei de woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Lim Soo-suk dinsdag tijdens een briefing.

Watson zei dat de Verenigde Staten er bij Noord-Korea op aandringt om “de wapenonderhandelingen met Rusland te staken en zich te houden aan de publieke toezeggingen die Pyongyang heeft gedaan om geen wapens aan Rusland te leveren of te verkopen”.

Geheime onderhandelingen over wapens

De opmerkingen van Watson kwamen er nadat het Witte Huis had gezegd dat inlichtingen erop wezen dat Moskou op zoek is naar “aanzienlijke hoeveelheden en meerdere soorten munitie” en “grondstoffen” voor zijn militair-industriële basis, evenals “elektronische onderdelen” voor gebruik in militaire systemen.

“[Noord-Korea] leverde infanterieraketten en raketten aan Rusland voor gebruik door Wagner,” vertelde John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, aan verslaggevers op 30 augustus. ” Sindsdien is Rusland actief op zoek naar aanvullende munitie van [Noord-Korea].

Na de reis van de Russische defensiechef naar Pyongyang hebben Poetin en Kim brieven uitgewisseld “waarin ze beloofden hun bilaterale samenwerking te vergroten”, aldus Kirby.

Inlichtingen verkregen door Washington suggereerden dat Pyongyang een andere bezoekende delegatie van Russische functionarissen ontving, waarbij de twee partijen de gesprekken over mogelijke wapendeals voortzetten, aldus Kirby.

“We blijven het nauwlettend in de gaten houden met behulp van verschillende inlichtingenmiddelen,” zei hij.

“We zullen doorgaan met het identificeren, ontmaskeren en tegengaan van Russische pogingen om militaire uitrusting te verwerven van [Noord-Korea] of, eerlijk gezegd, elke andere staat die bereid is om zijn oorlog in Oekraïne te ondersteunen.”

Verdiepte samenwerking op defensiegebied

Zowel Moskou als Pyongyang hebben eerdere Amerikaanse beschuldigingen ontkend dat Noord-Korea wapens aan Rusland zou hebben geleverd, hoewel de twee landen beloven de samenwerking op het gebied van defensie te intensiveren.

Shoigu, die in juli Pyongyang bezocht om wapendemonstraties bij te wonen met onder andere verboden ballistische raketten van Noord-Korea, zei maandag dat de twee landen de mogelijkheid van gezamenlijke militaire oefeningen bespreken.

Volgens het spionageagentschap van Zuid-Korea heeft Shoigu Kim mogelijk voorgesteld om deel te nemen aan trilaterale militaire oefeningen met China.

Op zaterdag vertelde Alexander Matsegora, ambassadeur van Rusland in Noord-Korea, aan het Russische staatspersbureau TASS dat hij niet op de hoogte was van plannen van Noord-Korea om deel te nemen aan trilaterale militaire oefeningen met China en Rusland, maar dat dit volgens hem “gepast” zou zijn in het licht van de door de VS geleide oefeningen in de regio.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, het politbureau-lid van de Chinese Communistische Partij Li Hongzhong en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu wonen een militaire parade bij ter herdenking van de 70e verjaardag van de wapenstilstand in de Koreaanse oorlog in Pyongyang, Noord-Korea, op 27 juli 2023. (KCNA via Reuters)

De Verenigde Staten hebben onlangs sancties opgelegd aan drie entiteiten die zij beschuldigen van betrokkenheid bij wapendeals tussen Noord-Korea en Rusland.

Bedrijven in China, waarvan sommige staatsbedrijven, worden ervan verdacht wapens en ander militair materieel aan Rusland te hebben verkocht tijdens de oorlog, hoewel het Witte Huis niet heeft toegegeven of het bewijs heeft dat deze acties werden gecoördineerd door de autoriteiten in Peking.

Iran heeft Rusland ook voorzien van duizenden zelfmoorddrones voor gebruik in Oekraïne. Teheran tekende in mei ook een overeenkomst met Moskou om meer drones en munitie te leveren in ruil voor gevechtsvliegtuigen, helikopters en radarsystemen.

Emel Akan, Andrew Thornebrooke en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 september 2023): North Korea’s Kim Jong Un May Meet Putin in Russia for Arms Negotiations, US Says

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.