Thursday, 20 Jun 2024
(Illustratie - AstroStar/Shutterstock)

Volle ‘Jagersmaan’ aan de herfsthemel in oktober 2023 – alles wat je moet weten

Bij het licht van de volle maan in de herfst maakten jagers ooit hun musketten gereed om op zoek te gaan naar wild ter voorbereiding op de komende winter. Deze vroege traditie gaf aanleiding tot de gebeurtenis die bekend staat als de Jagersmaan en die elke herfst rond deze tijd plaatsvindt.

Hier zijn een aantal feiten over de maan en folklore om je te helpen optimaal van dit herfstspektakel te genieten.

Hoe de Jagersmaan zijn naam kreeg

De laaghangende Jagersmaan verschafte ooit licht aan volkeren van verschillende traditionele culturen, zodat ze wild konden zien zoals herten of elanden die zich kwamen voeden met restjes van de oogst op de velden. Vossen of coyotes kwamen ook om op deze dieren te jagen. Met dit handige maanlicht en overvloedig wild gingen mannen op jacht om hun voorraden aan te vullen met vlees voordat de winter viel – vandaar de naam Jagersmaan.

Hoe we de naam Jagersmaan gebruiken hangt af van bepaalde factoren, zowel kalenderkundig als astronomisch. Meestal valt de Jagersmaan in oktober, zoals dit jaar, maar soms is het in november.

Het kan ingewikkeld zijn om te begrijpen waarom dit zo is. Laten we het uitleggen.

De meeste volle manen gedurende het jaar hebben een naam die gebaseerd is op de kalendermaand waarin ze vallen. Toch zijn zowel de Jagersmaan als de Oogstmaan uitzonderingen. Ze zijn niet toegewezen aan een kalendermaand, maar door hun associatie met een astronomische gebeurtenis – de herfstequinox.

Een foto van de Jagersmaan uit 2018. (Illustratie – SLOW JONES/Shutterstock)

De equinox markeert het begin van de herfst. Op dat moment begint de aardas van de zon af te hellen en kruist het baanvlak van de aarde ten zuiden van de hemelevenaar. Dit verklaart waarom we seizoenen hebben en waarom de temperaturen steeds kouder worden naarmate de zomer eindigt en de herfst begint.

In de regel is de Oogstmaan de volle maan die het dichtst bij de herfstequinox staat. Vervolgens wordt de titel Jagersmaan voorgeschreven aan de maand die volgt op de Oogstmaan. Omdat de herfstequinox altijd eind september valt, komt het soms voor dat een volle maan in oktober het dichtste bij die datum is – wat maar eens in de drie tot vier jaar gebeurt. Het vreemde resultaat is dat de maan van oktober de titel Oogstmaan krijgt, terwijl die van november de titel Jagersmaan krijgt. De volgende keer dat dit gebeurt, is in 2025.

De Jagersmaan van dit jaar volgt de norm. Hij bereikt zijn hoogtepunt in de nacht van 28 oktober.

Topverlichting, astronomie en maanillusie

De beste tijd om de Jagersmaan van dit jaar te bekijken is tijdens de piek van de verlichting op zaterdag 28 oktober. Maar de nachten aan weerszijden – 27 en 29 oktober – zullen er ook goed uitzien, omdat de maan dan niet veel bewogen heeft. De volle maan bereikt haar hoogtepunt om 4:24 p.m. EDT (22.24 uur in Nederland) wanneer ze onder de horizon staat gezien vanuit Noord-Amerika. Je zult dus tot zonsondergang moeten wachten voor hij opkomt. Volle manen komen alleen voor als de zon en de maan recht tegenover elkaar staan, daarom gaat de ene altijd onder als de andere opkomt.

De Jagersmaan van dit jaar zal een planetaire begeleider hebben. De grootste planeet van ons zonnestelsel, Jupiter, zal er helder onder schijnen. Hun schijnbare nabijheid is echter slechts een illusie; Jupiter staat in werkelijkheid 1500 keer verder weg dan onze maan.

Een foto van de volle Jagersmaan genomen in Madrid, Spanje. (Illustratie – Fernando Astasio Avila/Shutterstock)

De Jagersmaan lijkt te blijven hangen in het sterrenbeeld Ram, wat een afwijking is van de norm. Het is meestal te vinden in Vissen of soms Cetus de Walvis.

Sommigen zeggen dat zowel de Jagersmaan als de Oogstmaan groter lijken dan andere volle manen. Dit kan komen door de “maanillusie.” Rond de tijd van de equinox ligt de baan van de maan heel dicht bij het baanvlak van de aarde, waardoor onze maansatelliet vanaf de aarde gezien dicht bij de horizon ligt. Aardse objecten zoals gebouwen of bomen staan dan in schril contrast met de maan, waardoor deze relatief groter lijkt. Dit is slechts een optisch effect dat wordt veroorzaakt doordat de maan zo dicht bij de horizon staat.

De Jagersmaan kan ook vreemd oranje lijken vergeleken met andere manen – hoe passend bij het herfstseizoen! Vervuiling of rook in de lucht kan bijdragen aan dit effect wanneer de maan dicht bij de horizon staat. Licht dat door de atmosfeer van de aarde wordt verstrooid kan ook bijdragen aan die feestelijke pompoengloed.

Deel je verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com, en blijf je dagelijkse dosis inspiratie krijgen door je aan te melden voor de Inspired-nieuwsbrief op TheEpochTimes.com/nieuwsbrief

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (21 oktober 2023): Full ‘Hunter’s Moon’ Set to Grace the Autumn Night Sky in October 2023—All You Need to Know

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.