Wednesday, 12 Jun 2024
Mensen kijken naar een nieuwsuitzending over de Noord-Koreaanse rakettest, op een treinstation in Seoel op 2 november 2022. (Jung Yeon-je/AFP via Getty Images)

Voor het eerst vuren Noord-Korea en Zuid-Korea meerdere raketten af die zeegrens overschrijden

Het Zuid-Koreaanse leger heeft woensdag gemeld dat Noord-Korea ten minste 10 raketten heeft afgevuurd die in zee zijn terechtgekomen. Een daarvan belandde dicht bij de zeegrens, wat heeft geleid tot een evacuatiewaarschuwing voor een Zuid-Koreaans eiland, en vervolgens tot het afvuren van raketten vanuit Seoel.

Het Zuid-Koreaanse ‘Joint Chiefs of Staff’ Committee (JCS) verklaarde dat de raketten rond 8.51 uur (plaatselijke tijd) werden afgevuurd vanuit de Noord-Koreaanse kuststad Wonsan, en dat één ervan de Noordelijke Grenslijn (NLL) overschreed, meldde Yonhap News Agency.

De NLL is een zeegrens die door de Verenigde Naties aan het einde van de Koreaanse oorlog van 1950-53 werd vastgelegd.

Lokale autoriteiten in de gebieden sloegen om 8.55 uur (plaatselijke tijd) luchtalarm en drongen er bij de bewoners op aan naar de dichtstbijzijnde ondergrondse schuilkelder te gaan. Japan zegt ook ballistische raketten uit Noord-Korea te hebben waargenomen.

Ook Zuid-Korea vuurt raketten af

Het JCS verklaarde dat de raketlanceringen van Noord-Korea “onaanvaardbaar” zijn, nu voor het eerst een raket is terechtgekomen in de buurt van de territoriale wateren van Zuid-Korea. Het beloofde “krachtig te reageren”.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol hield na de lanceringen een spoedvergadering van de Nationale Veiligheidsraad en beval dat er “strenge maatregelen” zouden worden genomen om ervoor te zorgen dat Noord-Korea “een duidelijke prijs betaalt voor zijn provocaties”.

Drie uur na de provocatie van Noord-Korea vuurde Zuid-Korea drie lucht-grondraketten af. Functionarissen zeiden dat de raketten op een vergelijkbare afstand voorbij het NLL neerkwamen.

Yoon riep verder het Zuid-Koreaanse leger op om optimaal voorbereid te blijven op “de mogelijkheid van verdere en zeer intensieve provocaties door Noord-Korea”, aldus lokale berichten.

Noord-Korea waarschuwt tijdens gezamenlijke oefenvluchten van het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger

Noord-Korea had enkele uren voor het afvuren van de raketten gewaarschuwd dat de Verenigde Staten en Zuid-Korea “de verschrikkelijkste prijs in de geschiedenis” zouden betalen als de twee bondgenoten militair geweld tegen het land zouden gebruiken.

Pak Jong Chon, secretaris van de regerende Arbeiderspartij, veroordeelde de gezamenlijke luchtoefeningen van de VS en Zuid-Korea als “agressief en provocerend” vanwege het aantal betrokken gevechtsvliegtuigen, zo meldde het door de staat gerunde Koreaanse Centraal Nieuwsagentschap.

“Als de VS en Zuid-Korea zonder enige vrees proberen strijdkrachten tegen de DVK in te zetten, zullen de strijdkrachten van de DVK hun speciale middelen en hun strategische raketten onverwijld gebruiken en zullen de VS en Zuid-Korea de vreselijke gevolgen onder ogen moeten zien en de gruwelijkste prijs in de geschiedenis moeten betalen,” verklaarde hij, waarbij hij de officiële naam van Noord-Korea, Democratische Volksrepubliek Korea (DVK), gebruikte.

Een F-35A straaljager van de Zuid-Koreaanse luchtmacht stijgt op van de landingsbaan tijdens de “Vigilant Storm” gezamenlijke luchtoefening van de VS en Zuid-Korea op de luchtmachtbasis Gunsan, Zuid-Korea op 31 oktober 2022. (Zuid-Koreaans ministerie van Defensie via Getty Images)

De Verenigde Staten en Zuid-Korea begonnen hun gezamenlijke luchtoefeningen, genaamd ‘Vigilant Storm’, op 31 oktober. De oefeningen duren tot 4 november en omvatten 240 vliegtuigen van beide partijen en een tanker van de Australische luchtmacht.

Noord-Korea veroordeelde de gezamenlijke oefeningen als een “invasie-oefening” en vuurde honderden granaten af die terechtkwamen in de inter-Koreaanse maritieme bufferzones die in 2018 door beide partijen waren ingesteld.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde maandag een verklaring waarin het beloofde “krachtige vervolgmaatregelen” te nemen als de VS zijn “militaire provocaties” zou voortzetten.

“Als de VS geen ernstige gevolgen willen zien die tegen hun veiligheidsbelangen ingaan, moeten ze deze nutteloze en ondoeltreffende oorlogsoefeningen onmiddellijk stopzetten. Als zij dat niet doen, moeten zij volledig verantwoordelijk worden gesteld voor alle gevolgen die daaruit voortvloeien”, aldus het rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 november 2022): North Korea, South Korea Fire Multiple Missiles Across Maritime Border for First Time

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.