Sunday, 16 Jun 2024
Een COVID-19 patiënt op een brancard in het Tianjin First Center Hospital in Tianjin, China, op 28 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Voormalig adviseur van het Witte Huis: China’s COVID-chaos is een “vreselijke beschuldiging” aan het adres van het Amerikaans leiderschap dat “CCP-lockdowns” heeft gekopieerd

Als de wereld één ding kan leren van de COVID-chaos in China, dan is het wel dat “opsluiten niet werkt”, aldus beleidsadviseur voor gezondheidszorg dr. Scott Atlas.

“We weten niet eens hoeveel leed en verlies de bevolking heeft opgelopen door de ‘lockdowns’, maar we weten wel via getuigenissen dat de mensen enorm veel leed en verlies is berokkend – ze konden geen eten krijgen, ze konden hun eigen medicijnen niet krijgen, mensen werden op een totaal onbeschaafde, bijna dierlijke manier onderdrukt”, zei Atlas in een interview. Atlas was voormalig speciaal adviseur van het Witte Huis aangaande het coronavirus en heeft een bijdrage geleverd aan The Epoch Times.

Bijna drie jaar lang heeft het Chinese regime een strenge zero-COVID-strategie toegepast, met strikte lockdowns, gecentraliseerde quarantaines, massaal testen afnemen en alomtegenwoordige bewaking om de verspreiding van het virus in te dammen, waardoor veel inwoners verstoken bleven van elementaire levensbehoeften en sommigen zelfs stierven door gebrek aan zorg.

“Dit is een enorme schending van de mensenrechten,” zei Atlas.

“Het hele beleid dat aan hun bevolking wordt opgelegd,” zei hij, verwijzend naar de communistische partij van China (CCP), “is een voorbeeld van een van de meest buitensporige schendingen van de mensenrechten die we in de moderne geschiedenis hebben gezien.”

‘Het gaat in tegen het gezond verstand’

De ommekeer in het beleid zonder overgangsplan ging gepaard met een exponentiële toename van het aantal gevallen die het gezondheidssysteem van het land snel overspoelde.

Mike Ryan, directeur van de noodhulp van de Wereldgezondheidsorganisatie, merkte tijdens een briefing op 14 december op dat deze golf van COVID-19 in China niet het gevolg is van de opheffing van de COVID-beperkingen, aangezien deze golf al lang voor de versoepeling van het nul-COVID-beleid was begonnen.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om dat te erkennen,” zei hij, en voegde eraan toe: “De ziekte verspreidde zich intensief omdat ik denk dat de controlemaatregelen op zich de ziekte niet tegenhielden, en ik denk dat de Chinese autoriteiten strategisch hebben besloten dat het voor hen niet meer de beste optie is om ermee door te gaan.”

Tegenover de weinige sterfgevallen die de autoriteiten hebben gemeld – 11 sinds de versoepeling van de COVID-beperkingen eerder deze maand – stond alsmaar meer anekdotisch bewijs dat het virus zich snel verspreidt in de Chinese steden en dat het aantal doden toeneemt. Ziekenhuizen en begrafenisondernemingen zijn volgelopen, met een achterstand van lichamen die op crematie wachten.

De Chinese cijfers, zei Atlas, zijn te “absurd” om te geloven.

“Dit gaat gewoon volledig in tegen alle gezond verstand,” zei hij.

“Niemand moet de telmethode geloven die China hanteert”, voegde hij eraan toe, waarbij hij opmerkte dat het regime, om “zijn gezicht te redden en zijn roekeloze schadelijke lockdowns te rechtvaardigen”, “noodzakelijkerwijs zou moeten zeggen dat er minder doden waren”.

COVID-19-patiënten op brancards in het Tianjin First Center Hospital in Tianjin, China, op 28 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

“Ik weet niet hoe iemand kan denken dat ze transparant zijn over hoe ze tellen.”

Het gebrek aan gegevens uit China is zo zorgwekkend dat de Verenigde Staten een nieuwe reisbeperking hebben opgelegd die COVID-tests voor reizigers uit China verplicht stelt.

 ‘Fantasie’ van het lockdownsucces

Dat het regime vanaf het begin heeft “gelogen over de cijfers”, aldus Atlas, roept verontrustende vragen op.

In januari 2020, na het monddood maken van waarschuwende artsen en journalisten die alarm probeerden te slaan voor het gevaarlijke opkomende virus, werd China het eerste land ter wereld dat steden afsloot als reactie op de uit de hand gelopen COVID-19. Terwijl het virus zich verspreidde, werd de methode van lockdown waarvan Peking volhield dat ze effectief was, snel gekopieerd door andere landen in de wereld, waaronder de Verenigde Staten.

Atlas, een vroege criticus van de lockdown, heeft eerder een opsomming gegeven van de tol die dergelijk beleid eist van het publiek, van leerachterstand en de impact op de mentale gezondheid tot een toename van drugsmisbruik.

“Er was een valse aanname dat China op de een of andere manier ‘het virus had verslagen’. Dit was echter een volkomen absurde leugen – een fantasie.”

Gezondheidswerkers wachten op mensen om een gezondheidscode te scannen om te testen op het COVID-19-coronavirus in de wijk Jing’an in Shanghai, China, op 22 dec. 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Het was een leugen die volgens Atlas door beleidsmakers “blind voor de wetenschap” klakkeloos werd geloofd.

“Het is één ding dat het politiek regime in China haar bevolking draconische maatregelen oplegt, want dat is wat totalitaire regimes doen,” zei hij. “Maar het is iets anders – het tart alle verbeelding- dat regeringen van zogenaamde ‘vrije samenlevingen’ dit soort maatregelen aan de bevolking proberen op te leggen, en nog triester is de instemming van mensen met een dergelijk beleid.”

“Het is een vreselijke beschuldiging aan het adres van het Amerikaans leiderschap om een totalitaire samenleving als China te imiteren.”

Afgezien van het feit dat met het afsluiten van de boel het virus niet verdwijnt, ziet Atlas twee dingen die de wereld niet heeft begrepen over het “onmenselijke beleid” van de CCP: “het echte falen van hun beleid en het enorme leed voor hun eigen mensen.”

“Het ergste voor China, of welke totalitaire maatschappij dan ook, is dat mensen zich beginnen te realiseren dat het beleid van de regering een mislukking is,” zei hij. “Want de enige reden waarom totalitaire regimes bestaan is dat ze macht hebben.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 december 2022): China’s COVID Chaos a ‘Horrible Indictment’ of US Leadership for Emulating CCP Lockdowns: Former White House Adviser

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.