Thursday, 18 Jul 2024
Sam Brownback, toenmalig VS-ambassadeur-at-large voor Internationale Religieuze Vrijheid, op de Ministerial to Advance Religious Freedom op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 16 juli 2019. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Voormalig Amerikaans ambassadeur voor Godsdienstvrijheid roept op tot gerichte sancties vanwege gedwongen orgaanoogst door CCP

Denk eens na over waar we het hier over hebben "gedwongen orgaanoogst", het verwijderen van iemands organen waarbij de persoon naar alle waarschijnlijkheid gedood wordt.

WASHINGTON-De Amerikaanse regering zou gerichte sancties moeten opleggen aan het Chinese regime voor de misdaden van gedwongen orgaanoogst in China, volgens een voormalig regeringsfunctionaris en expert op het gebied van godsdienstvrijheid.

De Verenigde Staten moeten “veel meer en agressiever optreden en China sancties opleggen voor deze praktijken”, vertelde Sam Brownback, die diende als ambassadeur voor godsdienstvrijheid van president Donald Trump, aan The Epoch Times in de marge van de International Religious Freedom Summit op 30 januari.

“Denk eens na over waar we het hier over hebben “gedwongen orgaanoogst”, het verwijderen van iemands organen waarbij de persoon naar alle waarschijnlijkheid gedood wordt. Dit is compleet middeleeuws.”

Brownback, die medevoorzitter was van de conferentie, zei dat het “echt onvoorstelbaar” is dat deze misdaden plaatsvinden in de op één na grootste economie ter wereld.

China’s door de staat opgelegde praktijk van gedwongen orgaanoogst kreeg voor het eerst wereldwijde aandacht in 2006, na de publicatie van een rapport van David Matas, een internationale mensenrechtenadvocaat, en wijlen David Kilgour, een voormalig lid van het Canadese parlement. In 2019 concludeerde het in Londen gevestigde China Tribunaal dat gedwongen orgaanoogsten van gewetensgevangenen in China al jaren “op grote schaal” plaatsvinden, waarbij Falun Gong beoefenaars de “belangrijkste bron” van organen zijn.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een spirituele praktijk geleid door de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Sinds 1999 voert de Chinese Communistische Partij (CCP) een vervolgingscampagne tegen beoefenaars van het geloof.

Het systematisch oogsten van organen van Falun Gong beoefenaars door de CCP als onderdeel van de wrede vervolging heeft China veranderd in een topbestemming voor internationaal transplantatietoerisme. Chinese ziekenhuizen bieden vaak erg korte wachttijden voor transplantatieorganen aan hun patiënten – soms slechts dagen of weken – die veel langer zijn in ontwikkelde landen met gevestigde orgaandonatiesystemen.

Het Amerikaanse Congres heeft zich de afgelopen jaren over deze kwestie gebogen en in 2016 heeft het Huis van Afgevaardigden unaniem een resolutie aangenomen waarin bezorgdheid werd geuit over het oogsten van organen in China. In maart vorig jaar werd met 413 tegen 2 stemmen de Stop Forced Organ Harvesting Act aangenomen. De Senaatsversie van het wetsvoorstel van het Huis (S.761) is na de indiening nog niet verder behandeld.

Tot nu toe is er echter nog geen wetsvoorstel of resolutietekst over het oogsten van organen door de CCP tot op het bureau van de president geraakt.

Video: ‘He Was Alive’: Doctor Recounts Live Organ Harvesting

“Ik denk dat we tekortschieten in het gebruik van sancties, daadwerkelijke economische sancties tegen China. Ik denk dat we tekortschieten in het niet specifiek aanwijzen van de verantwoordelijken tijdens onze debatten en het straffen van deze individuen met [Magnitsky-achtige] sancties,” zei Brownback.

De voormalige ambassadeur zei dat de Uyghur Forced Labor Prevention Act, die in december 2021 wet werd, als sjabloon zou moeten dienen voor toekomstige wetgeving met betrekking tot de praktijk van gedwongen orgaanoogst door het Chinese regime.

“Ik denk dat de wet op dwangarbeid opmerkelijk succesvol is geweest. En ik denk dat het ontwerp ervan ons iets zou moeten leren voor andere wetten, heel gericht, heel specifiek, heel veroordelend over wat er in deze specifieke regio gebeurt,” zei hij.

“En we moeten hetzelfde doen met de gedwongen orgaanoogst, en gewoon heel gericht, heel specifiek deze praktijk veroordelen.”

Afschuwelijk

Hoewel rechtenorganisaties en activisten al jaren hun bezorgdheid uiten over het gedwongen oogsten van organen in China, zien experts slechts beperkte vooruitgang in het beteugelen van deze misdaden.

Frederick Davie, vicevoorzitter van de U.S. Commission on International Religious Freedom (USCIRF), vertelde The Epoch Times tijdens de conferentie dat hij denkt dat “er waarschijnlijk een bepaalde groep mensen is die het gesprek hierover in verschillende gebieden beheerst”.

“Orgaanoogsten is afschuwelijk; het is verkeerd. En het zou in geen enkele samenleving getolereerd mogen worden, laat staan in een beschaafde samenleving,” zei Davie.

“Deze afschuwelijke praktijk kan geen daglicht verdragen. En het moet krachtigdadig worden veroordeeld waar en wanneer het ook gebeurt.”

Over het wetsvoorstel van het Huis van Afgevaardigden over het oogsten van organen zei Davie dat hij niet weet “waarom dit wetsvoorstel is vastgelopen” in de Senaat.

“Als organisatie zullen we [ons eigen] onderzoek doen om te proberen dat wetsvoorstel beter te begrijpen, om te zien of er voor USCIRF een rol is weggelegd bij het informeren over deze specifieke wetgeving. En als dat zo is, zullen we dat doen,” zei Davie.

Amerikanen en alle andere wereldburgers zouden zich volgens Davie ernstige zorgen moeten maken over dit soort misdaden van China.

“Wanneer dit soort misstanden gebeuren, staat de beschaafde wereld voor iedereen op het spel,” zei hij. “De Verenigde Staten en vele landen over de hele wereld zetten zich in om een wereld te creëren waarin mensen niet in angst hoeven te leven en niet onderworpen worden aan dit soort gruwelijke en afschuwelijke praktijken.”

Hij haalde een citaat aan van burgerrechtenactivist Martin Luther King Jr.: “Onrechtvaardigheid waar dan ook is een bedreiging voor rechtvaardigheid overal.”

“Dit soort afschuwelijke praktijken zijn gewoon een bedreiging voor de beschaafde samenleving,” zei Davie.

Op 18 januari heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin de vervolging van Falun Gong beoefenaars door de CCP wordt veroordeeld. De resolutie roept nu ook de Europese Unie en alle lidstaten op om sancties op te leggen aan de daders.

David Curry, een USCIRF-commissaris, vertelde The Epoch Times tijdens de conferentie dat hij voorstander is van gerichte financiële sancties tegen individuen die deze “afschuwelijke operaties” leiden.

Hij zei dat de Verenigde Staten een manier moeten vinden om “de sancties op persoonlijk niveau te laten gelden” om een sterk signaal af te geven aan de betrokkenen dat ze “een misdaad begaan”.

Gepubliceerd door The Epoch Times (31 januari 2024): Former Religious Freedom Ambassador Calls for Targeted Sanctions Over CCP’s Forced Organ Harvesting

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.