Sunday, 16 Jun 2024
Twitter CEO Jack Dorsey spreekt tijdens een persevenement op CES 2019 in het Aria Resort & Casino in Las Vegas op 9 januari 2019. (David Becker/Getty Images)

Voormalig Twitter-CEO dringt er bij Elon Musk op aan om ‘alles vrij te geven’ na vertrek ex-FBI-ambtenaar

Voormalig Twitter-CEO en medeoprichter Jack Dorsey heeft de nieuwe eigenaar Elon Musk opgeroepen om alle interne bestanden van het bedrijf vrij te geven nadat Musk dinsdag blijkbaar voormalig plaatsvervangend raadsman James Baker had ontslagen voor de vermeende rol die hij speelde bij het achterhouden van een laptopverslag van Hunter Biden.

“Als het doel transparantie is om vertrouwen op te bouwen, waarom dan niet gewoon alles vrijgeven zonder filter en mensen zelf laten oordelen? Inclusief alle discussies rond huidige en toekomstige acties?” vroeg Dorsey op Twitter, in reactie op een verklaring van Musk. “Maak alles nu openbaar.”

Anders dan Dorsey stelden sommige gebruikers aan Musk voor dat hij alle bestanden zou vrijgeven via een database, vergelijkbaar met wat WikiLeaks had verschaft voor gelekte federale overheidsdocumenten.

Vorige week overhandigde Musk vermeende interne e-mails en berichten aan journalist Matt Taibbi, die verschillende berichten publiceerde die onthulden hoe vorige managers van Twitter zich inspanden om een verslag van de New York Post over de laptop van Hunter Biden en overzeese zakelijke transacties voor de verkiezingen van 2020 te blokkeren. Twitter content moderators beweerden destijds dat het verslag van de Post het beleid rond gehackt materiaal schond, hoewel later bleek dat de laptop niet was gehackt maar al meer dan een jaar was achtergelaten bij een computerreparatiebedrijf in Delaware.

De zogenaamde “Twitter Files” waarover Taibbi rapporteerde en die door Musk werden onderschreven, toonden aan dat Baker, een voormalige FBI algemeen adviseur en Brookings fellow, de leidinggevenden van Twitter vertelde door te gaan met het blokkeren van het verhaal omdat hij vermoedde dat het de regels van Twitter overtrad. Baker was ook betrokken bij gerechtelijke documenten die door speciaal raadsman John Durham zijn ingediend in een zaak tegen de voormalige Clinton campagne en democratische advocaat Michael Sussmann, die naar verluidt valse informatie over Trumps campagne doorgaf aan Baker toen hij voor de FBI werkte.

“Ik steun de conclusie dat we meer feiten nodig hebben om te beoordelen of het materiaal is gehackt,” schreef Baker in oktober 2020 aan andere Twitter-functionarissen, volgens een door Taibbi geplaatste screenshot. “In dit stadium is het voor ons echter redelijk om aan te nemen dat ze dat mogelijk waren en dat voorzichtigheid geboden is.”

Taibbi meldde ook dat Baker aan het hoofd stond van het proces van Twitter om de “Twitter Files” te beoordelen, voordat ze werden vrijgegeven aan journalisten. Die onthulling deze week, schreef Taibbi, “verraste iedereen die erbij betrokken was.”

Tesla Chief Executive Elon Musk spreekt tijdens de live gestreamde onthulling van de Tesla Semi elektrische vrachtwagen in Nev. op 1 dec. 2022. (Tesla/Handout via Reuters)

Musk schreef vervolgens op dinsdagavond dat hij Baker uit het bedrijf heeft “verwijderd” vanwege “bezorgdheid over Bakers mogelijke rol in de achterhouding van informatie die belangrijk is voor de publieke dialoog,” hoewel het nog steeds niet duidelijk is waarom Baker werd belast met het beoordelen van dossiers onder de nieuwe eigenaar. Baker heeft van zijn kant niet publiekelijk gereageerd op Taibbi’s berichtgeving of Musk’s verklaring. The Epoch Times heeft geprobeerd contact met hem op te nemen voor commentaar.

Andere bijzonderheden

Later, toen hem werd gevraagd of Baker in staat was om een verklaring te geven, schreef Musk dat “zijn verklaring … niet overtuigend was.” Minuten later plaatste Taibbi zijn eigen Twitter thread en noemde het een “Twitter Files Supplement”.

“Op vrijdag werd de eerste tranche van de Twitter Files hier gepubliceerd. We verwachtten in het weekend meer te publiceren. Velen vroegen zich af waarom er een vertraging was,” schreef Taibbi in een post. “We kunnen nu een deel van de reden vertellen. Op dinsdag werd Twitters plaatsvervangend algemeen adviseur (en voormalig FBI algemeen adviseur) Jim Baker ontslagen. Een van de redenen? Het doorlichten van de eerste partij ‘Twitter Files’ – zonder medeweten van het nieuwe management.”

Taibbi wees vervolgens op Bakers geschiedenis bij de FBI en zijn banden met het alom in diskrediet gebrachte Steele-dossier en de beschuldigingen dat de Trump-campagne een geheim achterkanaal naar een Russische bank had. Baker nam in 2018 ontslag bij het bureau en trad in 2020 in dienst bij Twitter.

“Baker is een controversieel figuur. Hij is zowat een Zelig van FBI controverses die teruggaan tot 2016, van het Steele-dossier tot de Alfa-Server-puinhoop,” voegde Taibbi eraan toe. “Het nieuws dat Baker de ‘Twitter Files’ aan het herzien was, verraste iedereen die erbij betrokken was, om het zacht uit te drukken. De nieuwe Twitter-chef Elon Musk handelde snel om Baker dinsdag te ontslaan.”

Vorige week schreef Taibbi, met verwijzing naar de interne berichten, dat Dorsey niet op de hoogte was van de inspanningen van Twitter om het NY Post-verhaal te blokkeren. Hij verontschuldigde zich later publiekelijk en zei dat het incident verkeerd was afgehandeld.

Veel critici hebben gezegd dat de blokkering van het Hunter Biden rapport, dat zijn zakelijke banden met de toenmalige kandidaat Joe Biden in detail beschreef, door zowel mainstream news outlets als grote techbedrijven genoeg kan zijn geweest om de verkiezingen te beïnvloeden. Het verslag, dat grotendeels werd bevestigd door een voormalige medewerker van Hunter Biden, Tony Bobulinksi genaamd, werd zwaar aangehaald door toenmalig president Donald Trump tijdens zijn tweede debat met Biden.

The Epoch Times heeft contact opgenomen met Twitter voor commentaar op de vraag of Musk de “Twitter Files” volledig zal vrijgeven.

Gepubliceerd door The Epoch Times (07 december 2022, updated 09 december 2022): Former Twitter CEO Urges Elon Musk to ‘Release Everything’ After Ex-FBI Official’s Exit

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.