Thursday, 18 Apr 2024
De voormalige Poolse president en oprichter van Solidarność, Lech Walesa, praat met The Associated Press in Warschau, Polen, op 23 mei 2014. (Czarek Sokolowski/AP Foto)

Voormalige Poolse president die het communisme omver wierp, dringt er bij de VS op aan ‘Rusland te helpen vreedzaam te zijn’.

"De wereld is mooi," zegt Lech Walesa. "De wereld is mooi. Rusland is ook mooi, maar als het vreedzaam is."

De Verenigde Staten moeten de internationale orde leiden om Rusland te helpen hervormen en opnieuw te integreren in de wereldgemeenschap, aldus een voormalig president van Polen.

Als de Verenigde Staten er niet in slagen om op dit moment het voortouw te nemen, zou de internationale orde die zij mede hebben gecreëerd, kunnen uiteenvallen, zei Lech Walesa tijdens een lezing op 8 februari in de denktank Center for Strategic and International Studies. Zelf speelde hij een cruciale rol bij de omverwerping van het communisme in zijn land.

“Veel van de beschavingen uit het verleden stortten in omdat ze ergens onderweg het leiderschap hebben verloren, en wij gaan dezelfde kant op,” zei Walesa via een vertaler.

“Maar het lot heeft Amerika de rol van leider gegeven in deze veranderingen, en de VS kan zich nu niet terugtrekken.”

Hij zei dat de Verenigde Staten het streven van Oekraïne naar een democratische regering moeten steunen, maar dat blijvende vrede alleen mogelijk is als de mensen in Rusland zich inzetten om hun eigen regering te hervormen.

“Laten we deze cyclus afmaken,” zei Walesa. “De wereld is mooi. Rusland is ook mooi, maar als het vreedzaam is.”

“Help Rusland vreedzaam te zijn. Maar niet met tanks. Overtuig ze. Laat ze beseffen wat er moet gebeuren.”

VS moet de erfenis van het communisme ‘slopen’

Walesa was de eerste Poolse president die door het volk werd gekozen nadat hij de vreedzame vakbond Solidarność (‘Solidariteit’) had geleid om een einde te maken aan de communistische heerschappij aan het einde van de Koude Oorlog.

Verwijzend naar de communistische machten van de 20e eeuw, zei hij dat hij had geprobeerd om “het oude systeem van de wereld te slopen”, maar dat de “structuren” van het communisme nog steeds bestaan in Rusland onder leider Vladimir Poetin, evenals in China en elders.

“Welnu, we hebben het niet helemaal gesloopt, want Rusland en China bleven over,” zei Walesa, die van 1990 tot 1995 president was.

Video: Lech Walesa: ‘Communism’s Days Are Numbered Wherever It Exists’

“Maar dat sloopwerk was om iets nieuws op te bouwen.”

Walesa zei dat de Russische agressie van de afgelopen twintig jaar deels te wijten is aan het feit dat het Russische volk nooit de kans heeft gekregen om hun regeringssysteem echt te hervormen en zich te bevrijden van tirannie.

“In theorie lijkt het communisme misschien beter,” zei hij. “Daarom zijn veel mensen in het Westen dwaas genoeg om in het communisme te geloven.”

“Het ‘ziet’ er alleen maar goed uit. Wat mensen niet weten is dat het niet uitvoerbaar is. Daarom zeg ik: verwerp het.”

Hij suggereerde dat de door de VS geleide inspanning om de Russische “Sovjet”-agressie tegen te gaan zou mislukken tenzij deze zich zou richten op het vreedzaam helpen van het Russische volk om hun eigen regering te hervormen en een betere manier van leven te bereiken.

“Als we de Sovjets niet helpen om hun eigen systeem te veranderen, zullen ze ons blijven vertrappen,” zei Walesa.

“Als jullie dit niet doen en naar de revolutionairen luisteren, zal Rusland achter jullie aankomen.”

De Verenigde Staten en hun bondgenoten zouden daarom moeten handelen om orde te scheppen en een definitief einde te maken aan het communisme en de politieke structuren die daaruit voortkwamen en die nog steeds in China en Rusland bestaan, zei hij.

“We hebben zowel Rusland als China binnen handbereik,” zei Walesa. “We kunnen ze in onze vuist sluiten.”

“Als de VS deze kans niet aangrijpt, zullen onze kleinkinderen het ons nooit vergeven.”

Propaganda belangrijker dan tanks

Ondanks de harde retoriek onderstreepte Walesa dat duurzame vrede met Rusland nooit mogelijk zou zijn als de Verenigde Staten zich alleen zouden richten op militaire overwinning.

In plaats daarvan stelde hij voor dat de bondgenoten en partners van Oekraïne de strijd aangaan met de propaganda gericht op het Russische volk om hen te laten weten wat er in Oekraïne en hun eigen land gebeurt. Deze informatie is steeds moeilijker te verkrijgen via de door de staat gecensureerde media in Rusland.

Dergelijke taken zouden zo eenvoudig kunnen zijn als massale brievencampagnes, zei Walesa. Leden van de internationale gemeenschap zouden de buren van de honderdduizenden Russen die gedood of gewond zijn tijdens gevechten in Oekraïne kunnen schrijven met de vraag waarvoor ze gestorven zijn.

Door de waarheid te vertellen over het aantal Russische slachtoffers, door de corruptie van het Poetin-regime aan te tonen en door het Russische volk aan te moedigen om zich weer aan te sluiten bij de internationale gemeenschap, kan er misschien toch duurzame vrede komen, zei hij.

Militaire steun zou nog steeds nodig zijn om ervoor te zorgen dat Oekraïne niet wordt veroverd en gedemilitariseerd, merkte hij op, maar de primaire inspanningen van de Verenigde Staten moeten gericht zijn op het vreedzaam helpen van de Russen om hun eigen regering te overwinnen en te hervormen.

“Natuurlijk moet je de militaire hulp blijven steunen omdat ze [nu eenmaal] op elkaar aan ‘t schieten zijn,” zei Walesa.

“[Maar] besteed meer aandacht aan sterke propagandaoplossingen. Gebruik vreedzame manieren.”

Hij waarschuwde ook voor oorlogshaviken in de Verenigde Staten en elders die militaire operaties als het enige middel zien om de overwinning te behalen. Of, erger nog, ze proberen zulke conflicten uit te buiten voor hun eigen gewin.

“Ik maak me zorgen dat er iemand is die dit probleem alleen met militaire middelen wil oplossen. Ze willen geld verdienen aan militaire uitgaven, die Rusland nog 20 of 30 jaar zouden verzwakken, en dan zouden ze geld verdienen aan de wederopbouw,” zei Walesa.

“Het hoeft niet zo te zijn dat de VS met hun dollars betalen voor alle anderen in de wereld. Je moet oplossingen voorbereiden voor onderwerpen die nu belangrijk zijn, anders zullen we de beschaving waarin we nu leven vernietigen.”

Een moment van luchtigheid inbouwend, zei hij: “Als jullie niet willen leiden, geef het dan maar aan ons … en wij, Polen, zullen wel de leiding nemen.”

Een nieuw tijdperk creëren

Walesa toonde zich bezorgd dat de lange schaduw van het communisme, waaraan hij zo hard heeft gewerkt om Polen van te bevrijden, zijn duisternis over de wereld zou blijven werpen.

Met dat in gedachten deelde hij een persoonlijke anekdote over een onvervulde ambitie die hij had als eerste postcommunistische president van Polen.

Walesa onthulde dat hij van plan was om tijdens zijn presidentschap Polen, Oekraïne en Wit-Rusland aan te moedigen om samen lid te worden van de NAVO en de Europese Unie en zo hun plaats in de democratische en op regels gebaseerde orde te verstevigen.

Daarna verloor hij zijn herverkiezingscampagne. Polen sloot zich inderdaad aan bij de NAVO en de EU, maar Wit-Rusland liet zijn regering geleidelijk overheersen door Moskou, terwijl Oekraïne op drift raakte en nooit de volledige democratie en transparantie bereikte die de rest van het Westen geniet.

“Polen vluchtte naar de NAVO en de Europese Unie. Oekraïne bleef achter,” zei Walesa.

“Ik denk dat als Polen er niet in geslaagd was om lid te worden van de NAVO en de Europese Unie, het Polen zou zijn dat vandaag oorlog zou voeren met Rusland. … Oekraïne nam onze plaats in.”

Terwijl hij zei dat hij denkt dat het tijdperk van communisme en totalitarisme ten einde loopt, hebben de naties van de wereld tot nu toe gefaald om visionair leiderschap te bieden voor een betere toekomst, waardoor de internationale orde in een staat van limbo verkeert, gevangen tussen tijdperken en niet in staat om vooruit te komen.

“We kunnen een mooie wereld hebben,” zei Walesa, op voorwaarde dat totalitaire naties hervormd worden en hun volk de kans krijgt om hetzelfde ontwikkelingsniveau te bereiken als het Westen.

Zo’n tijdperk van vrede, zei hij, kan pas echt beginnen als het Russische volk wordt geholpen om volledig deel uit te maken van de internationale orde met een vrije en democratische regering.

Nu een groot deel van de wereld zich tegen Poetin heeft gekeerd, is volgens Walesa de kans om die toekomst veilig te stellen nabij.

“Eén tijdperk is afgelopen, maar een ander is nog niet begonnen,” zei hij.

“Er zal nooit een betere kans zijn. Verlies deze kans niet.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 maart 2024): Former Polish President Who Overthrew Communism Urges US to ‘Help Russia Be Peaceful’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.