Friday, 19 Apr 2024
Xu Jiayin, voorzitter van de raad van bestuur van Evergrande Group, spreekt tijdens een persconferentie ter gelegenheid van de vierde sessie van het 12e Nationale Volkscongres in Peking op 6 maart 2016. (Etienne Oliveau/Getty Images)

Voorzitter Evergrande verdacht van misdrijf

Het laatste nieuws over de instorting van de Chinese vastgoedsector

De handel in aandelen van Evergrande en twee van zijn in Hongkong genoteerde afdelingen was zonder uitleg abrupt opgeschort te midden van groeiende zorgen over de toekomst.

De China Evergrande Group kondigde op 28 september aan dat haar voorzitter en oprichter verdacht wordt van het plegen van misdrijven, en bevestigde daarmee berichten dat Hui Ka Yan onder politiebewaking staat.

Het verklaarde dat “relevante autoriteiten” het bedrijf ervan op de hoogte hebben gesteld dat dhr. Hui, ook bekend als Xu Jiayin, onderworpen is aan “verplichte maatregelen in overeenstemming met de wet wegens verdenking van illegale misdrijven”.

Bloomberg had eerder gemeld dat Hui was meegenomen door de politie om in de gaten te worden gehouden op een bewaakte locatie, maar er was geen bevestiging van een arrestatie of strafrechtelijke vervolging. Soortgelijke berichten verschenen in Chinese media, waarbij ook anonieme bronnen werden geciteerd. Het aandeel Evergrande kelderde op 27 september toen de berichten opdoken. Daarvoor waren er al verschillende geruchten in de Chinese media verschenen dat dhr. Hui van zijn vrouw zou zijn gescheiden en zelfmoord zou hebben gepleegd.

Volgens zijn eigen wetten kan het Chinese regime iedereen maximaal een half jaar vasthouden in zijn geheime faciliteiten. De dwingende maatregelen waarnaar in de verklaring van het bedrijf wordt verwezen, kunnen van alles betekenen, van opsluiting tot formele arrestatie.

De handel in aandelen van Evergrande en twee van haar in Hongkong genoteerde vestigingen werd op 28 september zonder uitleg abrupt opgeschort vanwege de groeiende bezorgdheid over de toekomst van het bedrijf. Het was de laatste in een lange geschiedenis van onrust voor de in opspraak geraakte vastgoedontwikkelaar, ooit de op één na grootste in China.

Voor de opschorting waren de aandelen bijna 90 procent gedaald sinds de handel in augustus werd hervat, nadat het bedrijf eerder 17 maanden was opgeschort.

Onderzoek

Evergrande rapporteerde in 2021 miljardenverliezen en werd de projectontwikkelaar met de zwaarste schuldenlast ter wereld.

Aandelen Evergrande kelderen 80 procent op beurs van Hongkong

Volgens een openbare verklaring die het bedrijf in juli aflegde, heeft het nu 328 miljard dollar aan schulden en werkte het samen met schuldeisers om goedkeuring te krijgen voor een herstructurering van zijn buitenlandse schuld. Onderzoeken naar het bedrijf hebben de herstructureringsplannen echter tegengehouden. Op 17 augustus vroeg het bedrijf faillissement aan in New York, om zichzelf te beschermen tegen herstructurering door zijn schuldeisers.

Hui was ooit de rijkste man van China, maar zijn nettowaarde is met minstens 90 procent gedaald.

In juli namen de CEO en financieel directeur van Evergrande ontslag nadat uit een onderzoek was gebleken dat 2 miljard dollar van het geld van het bedrijf ten onrechte was doorgesluisd als onderpand voor verschillende leningen.

In augustus kondigde het bedrijf aan dat het werd onderzocht door de Chinese Securities and Futures Commission.

Eerder deze maand hield de Chinese politie financiële medewerkers van Evergrande aan en startte een strafrechtelijk onderzoek, volgens een verklaring van het bedrijf. In een verklaring van de overheid werd uitgelegd dat de medewerkers waren aangehouden voor “illegale fondsenwerving.”

“Volgens de huidige openbare informatie hebben Evergrande Wealth en haar verbonden partijen illegaal fondsen verzameld om een interne fondsenpool te vormen, het contract geschonden en productinvesteringsrichtlijnen en deadlines niet op elkaar afgestemd, waardoor beleggers verliezen hebben geleden,” aldus het rapport, eraan toevoegend dat de aanhouding “een positieve betekenis zou hebben voor het reguleren en stabiliseren van de financiële markt.”

Volgens sommige experts kan het onderzoek naar Evergrande verband houden met de zuivering van politieke rivalen van de Chinese leider Xi Jinping.

Tang Jingyuan, een commentaarschrijver over Chinese aangelegenheden en medewerker van Epoch Times, zei op 7 september dat de explosieve groei van Evergrande in de afgelopen twintig jaar niet mogelijk was geweest zonder een “sterke geldschieter” die zorgde voor voordelen, financiering, “veel gemak” en politieke veiligheid. Zonder zo’n geldschieter worden particuliere ondernemingen “gewurgd” onder het economische systeem van de Chinese Communistische Partij (CCP).

Sommige deskundigen hebben gezegd dat deze geldschieter de voormalige vicepresident Zeng Qinghong is, een invloedrijke ambtenaar wiens familieleden onder meer oud-revolutionairen en hooggeplaatste CCP-kaderleden zijn. Hij behoorde tot de factie van voormalig CCP-leider Jiang Zemin en zijn macht en invloed brachten zijn familie grote rijkdom en een groot aantal bezittingen in onroerend goed, het bankwezen, technologie en propaganda. Toen Xi Jinping in 2012 hoofd van de CCP werd, maakte Zeng deel uit van de factie die kritiek had op het beleid van de nieuwe leider, waardoor hij het doelwit werd van de “anti-corruptie” campagne. Experts hebben The Epoch Times eerder verteld dat Xi’s aanval op de vastgoedsector deel uitmaakt van zijn poging om Zeng te verpletteren.

Xi’s harde optreden tegen de vastgoedmarkt begon in 2016, waarbij de leennormen werden aangescherpt en honderden bedrijven failliet gingen. Desondanks ging dhr. Hui van Evergrande door met het opnemen van grote leningen, waardoor de schuldenlast toenam. In 2020 kwam er meer regelgeving en kon het bedrijf niet langer lenen – het zat vast met zijn schuldenlast.

Volgens sommige financiële experts en China-waarnemers zijn de problemen van Evergrande representatief voor de hele Chinese vastgoedsector nu de luchtbel in de sector is gebarsten.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (28 september 2023): Evergrande Chairman Suspected of Committing Crimes, Latest in Saga of China’s Real Estate Collapse

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.