Sunday, 16 Jun 2024
Voorzitter van het Huis Mike Johnson (R-La.) spreekt op de International Religious Freedom Summit 2024 in Washington op 31 januari 2024, in een stilstaand beeld van een video. (Met dank aan IRF Summit 2024/Screenshot via NTD)

Voorzitter Johnson wijst op gedwongen orgaanoogst door de CCP bij Falun Gong beoefenaars en Tibetanen

Als mensen hun religieuze vrijheid wordt ontnomen, volgt al vlug politieke vrijheid," zei de spreker.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de V.S. Mike Johnson (R-La.) benadrukte op 31 januari zijn bezorgdheid over de gedwongen orgaanoogst bij gelovigen door de Chinese Communistische Partij en noemde het regime “een van de meest repressieve ter wereld” vanwege de mensenrechtenschendingen.

“Tibetaanse boeddhisten en Falun Gong beoefenaars worden in dwangarbeiderskampen geplaatst en hun organen worden geoogst door de Chinese Communistische Partij,” zei Johnson tijdens een toespraak op de International Religious Freedom Summit in Washington.

Hij benadrukte ook Pekings “genocidale campagne van gedwongen sterilisatie, gedwongen opsluiting en heropvoeding” tegen Oeigoeren in de noordwestelijke regio Xinjiang.

Zo’n regime heeft ook “het minst te bieden aan hun burgers in termen van economische welvaart en sociale mobiliteit, en dat is geen verrassing, want als je mensen gaat beperken en kwellen vanwege hun religieuze overtuiging, dan wordt het een tiranniek regime,” zei hij.

De door de staat gesanctioneerde gedwongen orgaanoogst in China – het verwijderen van organen van niet-consenterende individuen voor verkoop – kwam voor het eerst internationaal in de schijnwerpers in 2006, toen klokkenluiders zich tegenover internationale onderzoekers en The Epoch Times uitspraken over de gevangen volgelingen van de geloofsgroep Falun Gong, die het doelwit waren en in de hiervoor speciaal ontworpen ondergrondse faciliteiten, werden vastgehouden.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een spirituele praktijk met meditatieve oefeningen en morele leringen gebaseerd op de principes waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. In de jaren ’90 groeide de beoefening via mond-tot-mondreclame uit tot wel 100 miljoen volgelingen in China in 1999.

De Chinese Communistische Partij zag de populariteit van deze praktijk als een bedreiging voor de macht van het communistische regime en begon in 1999 een grootscheepse onderdrukkingscampagne met de belofte Falun Gong en haar volgelingen uit te roeien.

Het in Londen gevestigde China Tribunaal concludeerde in 2019 dat de gedwongen orgaanoogst in het land op “grote schaal” had plaatsgevonden. Hoewel Falun Gong beoefenaars de primaire doelgroep waren, stelde het tribunaal vast dat andere onderdrukte religieuze gemeenschappen, zoals Tibetanen en Oeigoeren, ook slachtoffer zijn.

In zijn toespraak benadrukte dhr. Johnson dat vrijheid van geloof een fundamenteel mensenrecht is.

Video: Voorzitter Johnson wijst op de gedwongen orgaanoogst door de CCP

“Amerika is gesticht op het ideaal van religieuze vrijheid en het geloof dat ieder mens onvervreemdbare rechten heeft,” zei hij.

“Wanneer mensen hun religieuze vrijheid wordt ontnomen, volgt al vlug politieke vrijheid. We weten dat dit een les is uit de geschiedenis. James Madison zei ooit dat het geweten het meest heilige van alle eigendommen is. Dus als overheden je eigendom niet mogen stelen, dan mogen ze je geweten ook niet stelen.”

Een wetsvoorstel waarvoor de tijd is aangebroken

Tijdens de topbijeenkomst riepen verschillende huidige en voormalige functionarissen op het gebied van religieuze zaken de Verenigde Staten op om meer inspanningen te leveren ter bestrijding van de gruwelijke praktijken van het Chinese regime.

“Denk er eens over na waar we het hier over hebben – gedwongen orgaanoogst. Je ontneemt iemand zijn organen en vermoordt hem naar alle waarschijnlijkheid. Dit is compleet middeleeuws,” vertelde Sam Brownback, die als ambassadeur voor religieuze vrijheid diende van 2018 tot 2021, aan The Epoch Times op 30 januari.

Internationaal verzet tegen de mishandelingen is ook toegenomen.

Het Europees Parlement, dat in 2022 het regime veroordeelde vanwege de praktijk, nam in januari 2024 nog een resolutie aan waarin de vervolging van Falun Gong werd veroordeeld en waarin werd opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de onderdrukkingscampagne die al bijna een kwart eeuw duurt.

Een dozijn mensenrechtenexperts verbonden aan de Verenigde Naties hebben hun ontzetting en afschuw uitgesproken over berichten van gedwongen orgaanoogst bij minderheden, waarbij Falun Gong beoefenaars, Oeigoeren, Tibetanen, Moslims en Christenen in gevangenschap als risicogroepen worden aanzien.

Het Huis van Afgevaardigden in de V.S. heeft in maart 2023 met 413–2 stemmen een wetsvoorstel aangenomen dat gedwongen orgaanoogst strafbaar stelt. En in juni 2023 nam de staat Texas een wet aan die ziektekostenverzekeraars verbiedt orgaantransplantaties te financieren waarbij organen uit China werden gebruikt.

Afgevaardigde Chris Smith (R-N.J.), die het wetsvoorstel tegen gedwongen orgaanoogst in het Huis leidde, zei dat hij “erg gefrustreerd” was dat het wetsvoorstel al bijna een jaar in de Senaat lag zonder dat er over gestemd was.

“Het is een wetsvoorstel waarvoor de tijd is aangebroken”, zei dhr. Smith tegen The Epoch Times tijdens de top op 30 januari.

De door de staat gesanctioneerde orgaanoogst in China bevoorraadt de transplantatie-industrie die miljarden oplevert. Het regime heeft zelfs ziekenhuizen aangewezen om orgaantransplantaties uit te voeren bij hooggeplaatste functionarissen.

Een voormalige onderminister van Cultuur, die op 87-jarige leeftijd overleed, had “veel organen in zijn lichaam die vervangen waren”, waardoor hij ooit grapte dat “veel onderdelen van hem niet meer de zijne waren”, zo blijkt uit een inmiddels verwijderd overlijdensbericht.

“Als Xi Jinping morgen een nieuwe lever nodig heeft, dan krijgt hij deze van een Falun Gong beoefenaar of van iemand anders, misschien van een Oeigoer,” zei dhr. Smith, verwijzend naar de Chinese communistische leider.

“Ik bedoel, is dat niet schandalig – dezelfde mensen die hij vervolgt worden de bron van organen? Dit komt regelrecht uit Nazi-Duitsland.”

Een dag nadat het Huis het wetsvoorstel van dhr. Smith goedkeurde, stuurde de Chinese ambassade een boze e-mail naar het kantoor van het congreslid waarin ze beweerden dat gedwongen orgaanoogst een “farce” was.

Het was, herinnerde Smith zich, “een grote leugen in klaarlichte dag”.

Ongeveer een jaar geleden lag dhr. Smith in het ziekenhuis voor een aantal behandelingen.

Terwijl hij op het ziekenhuisbed lag, werd hij getroffen door het contrast tussen hem en het onnoemelijke aantal gewetensgevangenen in China van wie de organen dreigen te worden weggenomen.

“In mijn geval genezen ze me; in hun geval stelen ze hun organen,” zei hij. “Het raakte me met tegelijk verontwaardiging en verdriet: Hoe durven ze dat een ander mens aan te doen?”

De dodelijke gevolgen zijn een van de redenen waarom dhr. Smith dit wetsvoorstel erdoor wil krijgen.

“We krijgen deze wet erdoor, en dat meen ik. Het is een kwestie van wanneer en niet van of,” zei hij. “Ik geef nooit op bij een wetsvoorstel en dit wetsvoorstel is zo belangrijk.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 februari 2024): Speaker Johnson Calls Out CCP’s Forced Organ Harvesting From Falun Gong Practitioners, Tibetans

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.