Sunday, 16 Jun 2024
Het Amerikaanse Capitool in Washington op 26 januari 2024. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Vrouwelijke afgevaardigden in het Amerikaanse Congres lanceren nieuwe Caucus voor Slachtoffers van Communisme

Een tweepartijdige bijeenkomst in het Amerikaanse Capitool gaf aan dat een vijfde van de mensheid vandaag de dag nog steeds onder communistische tirannie leeft.

Een caucus in het Amerikaanse Congres ter nagedachtenis aan hen die gedood en getiranniseerd werden onder het communisme werd opnieuw gelanceerd tijdens een tweepartijdige bijeenkomst.

In december 2023 kondigden de Amerikaanse volksvertegenwoordigers Michelle Steel (R-Calif.) en Debbie Wasserman Schultz (D-Fla.) hun plannen aan om de “Caucus ter nagedachtenis van de Slachtoffers van het Communisme” te vernieuwen.

Het doel van de caucus, zeiden de afgevaardigden in een verklaring, is “om eer te bewijzen aan en bewustzijn te creëren voor de meer dan 100 miljoen mensen die zijn getroffen of gedood door communistische regimes.”

Op 14 februari, ongeveer twee maanden na hun aankondiging, lanceerden de twee vrouwelijk afgevaardigden de caucus formeel opnieuw tijdens een evenement in het Amerikaanse Capitool.

Ze werden vergezeld door vertegenwoordigers van Washington’s Victims of Communism Memorial Foundation (VOC) en door twee rechtstreekse getuigen van communistische regimes.

Voor de wetgevers, VOC-vertegenwoordigers en getuigen is de zaak eerder persoonlijk dan een politieke abstractie.

Karina Lipsman, directeur overheidsrelaties van VOC, opende het evenement en vertelde over haar eigen ervaringen als vluchteling uit Sovjet-Oekraïne.

Lipsman en andere sprekers benadrukten de blijvende relevantie van het communisme in de internationale politiek.

“Nadat de Berlijnse muur viel, viel het communisme echter niet,” zei Lipsman. “Vandaag de dag leeft een vijfde van de mensheid nog steeds onder communistische tirannie.”

 

“Meer dan 100 jaar na de Bolsjewistische Revolutie valt niet te ontkennen dat het communisme in opmars is: Noord-Korea dreigt met een nucleaire oorlog en maakt nog steeds 25 miljoen mensen tot slaven in een uitgestrekte 21e-eeuwse goelag. Cuba blijft dissidenten die van democratie durven te dromen opsluiten, martelen en vermoorden. Vietnam arresteert burgers alleen al voor het plaatsen van berichten op sociale media die kritisch zijn over de partij, en China pleegt genocide en heeft massale heropvoedingskampen, scheidt gezinnen, steriliseert minderheidsvrouwen, gebruikt dwang- en kinderarbeid en oogst organen van politieke gevangenen, dit alles terwijl het de vrijheid in Hong Kong verplettert, Taiwan dreigt binnen te vallen en ons eigen land bespioneert.”

“Communisme,” zei Lipsman, “is de mensenrechtenkwestie van onze tijd.”

Mevr. Steel is het hiermee eens. Net als voor de andere sprekers is de kwestie voor haar persoonlijk: Ze ontsnapte aan het wrede en totalitaire Noord-Koreaanse regime dankzij de beslissing van haar ouders om tijdens de Koreaanse oorlog naar het vrije Zuiden te vluchten.

“Vergis je niet,” zei mevr. Steel. “Communisme in al zijn vormen is slecht. We weten dit omdat overal waar het communisme wortel heeft geschoten, armoede, wanhoop, despotisme en dood het gevolg is. Het communisme en zijn aanhangers hebben alleen al in de 20e eeuw meer dan 100 miljoen mensen gedood. Dit is het kenmerk van een slechte, kwaadaardige ideologie, en het blijft vandaag de dag verder doden.”

Rep. Michelle Steel (R-Calif.) tijdens een nieuwsconferentie in het Amerikaanse Capitool in Washington op 20 oktober 2021. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Ze bedankte de VOC voor haar inspanningen “om een wereld te creëren die vrij is van de valse hoop van het communisme” en zei dat ze ernaar uitkijkt om haar eigen stem aan de zaak toe te voegen.

De kwestie heeft ook een persoonlijke betekenis voor mevr. Wasserman Schultz.

Als Joodse vrouw merkte mevr. Wasserman Schultz op dat de Joden in de Sovjet-Unie er niet veel beter aan toe waren dan onder de tsaren.

In soortgelijke omstandigheden als die van mevr. Steel, ontvluchtte de familie van mevr. Wasserman Schultz uiteindelijk Oost-Europa en kwam naar de Verenigde Staten “om te ontsnappen aan de zogenaamde ‘bevrijding’ door de Sovjets,” zei mevr. Wasserman-Schultz.

“Ik ben er trots op dat ik een diverse, levendige diasporagemeenschap mag vertegenwoordigen om bij te dragen aan deze inspanningen,” zei mevr. Wasserman Schultz.

“Veel van mijn kiezers hebben uit de eerste hand ervaring met het leven onder communistische regimes zoals Cuba, waar miljoenen hebben geleden onder totalitaire heerschappij en hartverscheurende schendingen van de mensenrechten op slechts 145 km van mijn thuisstaat.”

Amerikaanse Rep. Debbie Wasserman Schultz (D-Fla.) tijdens een persconferentie met voorstanders van immigratie in het gebouw van Americans for Immigrant Justice in Miami op 15 december 2014. (Joe Raedle/Getty Images)

Mevr. Wasserman Schultz benadrukte dat het belangrijk is dat het Congres zijn “morele verplichting nakomt om het communisme tegen te gaan en hoop en democratie te bieden aan hen die dat het meest nodig hebben.”

Na de aankondiging van de twee Amerikaanse vertegenwoordigers in december 2023 dat ze vanuit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de ‘Victims of Communism Caucus’ nieuw leven zouden inblazen, waren de vertegenwoordigers van de VOC-musea erg enthousiast.

“Iedereen bij de Victims of Communism Memorial Foundation is erg blij met de terugkeer van de VOC Caucus in het Huis van Afgevaardigden en erkent dat het werk van de caucus belangrijker is dan ooit,” zei VOC CEO Ken Pope.

“Volksvertegenwoordigers Steel en Wasserman Schultz zijn wereldwijd toonaangevende voorvechters van de vrijheid. Zij kennen de gevaren van de mislukte ideologie van het communisme. We kijken ernaar uit om met hen en alle nieuwe leden van de caucus samen te werken om ervoor te zorgen dat we dit nooit vergeten.”

Op het evenement was ook een getuigenis te horen van Nur Iman, een Chinese Oeigoerse wiens ouders momenteel gevangen zitten terwijl ze weinig informatie krijgt over hun gezondheid of welzijn.

De Victims of Communism Caucus werd oorspronkelijk opgericht in november 2017 ter nagedachtenis van de 100e verjaardag van de Bolsjewistische Revolutie, die het begin markeerde van meer dan 100 jaar strijd van het communisme met het vrije Westen.

Voorheen had de caucus al steun gekregen van verschillende prominente aanhangers, waaronder voormalig House Majority Leader Steny Hoyer (D-Md.).

De caucus sprak zijn steun uit voor verschillende anticommunistische initiatieven, waaronder het aanwijzen van een herdenkingsdag voor slachtoffers van het communisme, het steunen van Hong Kong tegen invallen van Peking en het steunen van Oeigoerse moslims in de Chinese provincie Xinjiang.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (14 februari 2024): Congresswomen Relaunch Victims of Communism Caucus

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.