Thursday, 20 Jun 2024
Een Belgische soldaat staat op wacht voor de Amerikaanse ambassade in Brussel (fotobestand). (Nicolas Maeterlinck/AFP/Getty Images)

VS-ambassade waarschuwt voor mogelijke terroristische aanslag in Brussel

De Amerikaanse ambassade in Brussel heeft deze week gewaarschuwd voor een mogelijke terroristische aanslag op openbare plaatsen in België.

“Terroristische groeperingen plannen nog steeds mogelijke aanslagen in België. Terroristen kunnen met weinig of geen waarschuwing aanvallen plegen op toeristische locaties, vervoersknooppunten, markten/winkelcentra, lokale overheidsfaciliteiten, hotels, clubs, restaurants, gebedshuizen, parken, grote sport-, muziek- en culturele evenementen, onderwijsinstellingen, luchthavens en andere openbare ruimten”, aldus een waarschuwing van de ambassade op 7 maart.

Op 8 maart verklaarde de ambassade dat “de politie de beveiliging heeft verhoogd als reactie op een dreiging van een mogelijke metro-aanslag die vandaag, 8 maart, zou worden uitgevoerd”, wat volgens een andere verklaring nooit is gebeurd.

“Blijf u bewust van uw omgeving en wees voorzichtig wanneer u in en rondom Brussel reist”, luidt de verklaring.

Het adviseert Amerikanen zich gedeisd te houden, menigten te vermijden en zich bewust te zijn van hun omgeving terwijl ze in het land zijn.

De Belgische federale politie verklaarde dat een terroristische aanslag “onwaarschijnlijk” is, nadat de Europese Commissie twee e-mails had ontvangen waarin werd gewaarschuwd voor een “explosie” in de Brusselse metro,” meldde EuroNews.

De Belgische coördinatie-eenheid voor dreigingsanalyse heeft de dreiging als “onwaarschijnlijk” beoordeeld, aldus een woordvoerder van het nationale crisiscentrum.

“Extra maatregelen zijn momenteel niet nodig. Het Nationaal Crisiscentrum blijft, in samenwerking met alle veiligheidsdiensten, de situatie op de voet volgen”, aldus de woordvoerder.

De Belgische politie heeft op 8 maart de metro gecontroleerd, vertelde een woordvoerder aan Politico. Ze ontdekten niets verdachts.

Volgens een verslag van de publicatie Le Soir, waarin niet nader genoemde veiligheidsdiensten van de Europese Commissie worden geciteerd, zouden de e-mails afkomstig zijn van een persoon die dit jaar contact had opgenomen met de Europese Commissie. Het bericht van de man, geschreven in het Russisch, zei dat “in het licht van het voortdurende agressieve beleid van de EU waarschuw ik u hierbij voor grote terroristische aanslagen op het grondgebied van de EU.”

In 2016 werd Brussel getroffen door islamistische aanslagen waarbij tientallen mensen omkwamen op de luchthaven van Brussel en het metrostation Maelbeek. De terreurgroep ISIS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op, terwijl berichten melden dat de aanvallers tot dezelfde terreurcel behoorden die betrokken was bij de aanslagen in Parijs in 2015 waarbij nog meer doden vielen.

Op 2 maart beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin de Oekraïense regeringstroepen van een “terroristische” aanslag in de Russische regio Bryansk.

“Ze infiltreerden het gebied bij de grens en openden het vuur op burgers,” zei Poetin. “Ze zagen een voertuig met burgers, met kinderen erin, en schoten op hen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 9 maart 2023): US Embassy Issues ‘Security Alert’ for Possible Terrorist Attack in Major European City

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.