Thursday, 20 Jun 2024
De Russische president Vladimir Poetin (2e links) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un (2e rechts) bezoeken het Vostochny Cosmodrome in de regio Amoer op 13 september 2023. (Mikhail Metzel/AFP via Getty Images)

VS bekritiseert ‘verontrustende’ top tussen Poetin en Kim

Washington uit opnieuw zijn bezorgdheid over mogelijke wapenuitwisselingen tussen Rusland en Noord-Korea.

Washington heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat de banden tussen Rusland en Noord-Korea na een historische ontmoeting tussen de leiders van deze landen warmer lijken te worden, vooral op militair gebied.

“We hebben de volledige manifestatie van deze ontmoeting nog niet gezien,” zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een persbriefing op 13 september.

“Maar als je ziet dat Kim Jong Un volledige, onvoorwaardelijke steun belooft aan de zogenaamde ‘heilige strijd’ van Rusland om zijn veiligheidsbelangen te verdedigen … dan is dat verontrustend.”

De Russische president Vladimir Poetin had op 13 september een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un in de Amoer-regio in het uiterste oosten van Rusland. De ontmoeting, die naar verluidt vijf uur duurde, werd gekenmerkt door publieke uitingen van vriendschap door beide partijen.

Beide mannen werden vergezeld door grote delegaties, waaronder hun ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken en andere topambtenaren.

Kim zei dat de betrekkingen met Rusland de “belangrijkste prioriteit” van zijn land vormen.

NTD Good Morning (12 september): Kim Jong Un in Rusland ondanks Amerikaanse waarschuwingen tegen wapendeal; VS-Iran gevangenenruil gaat verder.

Hij prees Rusland ook voor het voeren van wat hij een “heilige strijd” noemde om zijn soevereiniteit te beschermen tegen de “hegemoniale krachten” – dat wil zeggen, het Westen – die tegen het land strijden.

De Russische president Vladimir Poetin (R) ontmoet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un (L) op de campus van de Far Eastern Federal University in de Russische havenstad Vladivostok op 25 april 2019. (Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP via Getty Images)

Kim beschreef de ontmoeting met Poetin als een “mijlpaal in de voortdurende transformatie van zijn historisch vriendschappelijke relatie in een onbreekbare strategische samenwerking.”

Na afloop zei Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, dat “de bilaterale banden tussen de twee landen interactie op gevoelige gebieden, zoals militaire interactie en de uitwisseling van standpunten over dringende veiligheidskwesties omvatten.”

Op 14 september was Kim naar verluidt nog steeds in Rusland, waar hij een bezoek zou brengen aan de steden Vladivostok en Komsomolsk-on-Amur in het verre oosten.

Op dezelfde dag kondigde het Kremlin aan dat Poetin de uitnodiging van Kim om Noord-Korea te bezoeken “vriendelijk had aanvaard”.

Het Kremlin verwees ook naar een aanstaand bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov aan Pyongyang “ergens in oktober.”

Kim bezocht Rusland in 2019 toen hij Poetin voor het eerst ontmoette in Vladivostok, ongeveer 480 km van de Noord-Koreaanse grens.

Bezorgdheid over wapenoverdracht

In de aanloop naar de top tussen Poetin en Kim werd er in Amerikaanse officiële kringen en in de media koortsachtig gespeculeerd dat Rusland en Noord-Korea wapens en technologie wilden uitwisselen.

Op 4 september citeerde The New York Times “Amerikaanse en geallieerde functionarissen” en beweerde dat er tijdens de top gesproken zou worden over wapenoverdracht en militaire samenwerking.

Volgens functionarissen die door de krant worden geciteerd, hoopt Moskou Noord-Koreaanse munitie voor gebruik in Oekraïne te bemachtigen in ruil voor geavanceerde technologieën.

Eerder deze maand beweerde de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, dat de gesprekken tussen Rusland en Noord-Korea over mogelijke wapenoverdrachten “actief vorderden.”

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft Pyongyang gewaarschuwd dat het een ‘tol zal betalen’ als het Rusland wapens levert voor gebruik in het Oekraïense theater.

Nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan van het Witte Huis spreekt tijdens de dagelijkse persbriefing in het Witte Huis op 7 juli 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

Moskou en Pyongyang ontkennen allebei het bestaan van afspraken over de overdracht van wapens, maar roepen wel openlijk op tot meer samenwerking op het gebied van militaire technologie.

Na de top werd de Poetin gevraagd of de kwestie van militaire samenwerking ter sprake was gekomen tijdens de besprekingen.

“Er zijn bepaalde beperkingen”, zei hij, verwijzend naar de sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea.

“Rusland voldoet aan al deze beperkingen,” voegde hij eraan toe. “Maar er zijn zeker dingen die we kunnen bespreken en overwegen.”

In 2017 legde de VN-Veiligheidsraad brede sancties op aan Noord-Korea nadat het regime een ballistische raket had getest.

Vorig jaar sloot Rusland zich echter aan bij China om de VS te dwarsbomen in hun pogingen om nieuwe VN-sancties op te leggen aan Pyongyang.

Washington kijkt toe

Op de vraag of Moskou de bestaande VN-sancties tegen Noord-Korea zou negeren, zei de woordvoerder van het Kremlin, de heer Peskov, dat Rusland door zou gaan met het ontwikkelen van relaties met Noord-Korea en tegelijkertijd zijn VN-verplichtingen zou nakomen.

Op het State Department leek dhr. Miller echter niet overtuigd.

“Het is verontrustend als je de Russen ziet praten over samenwerking met Noord-Korea aan programma’s die in strijd zijn met resoluties van de VN-Veiligheidsraad waar Rusland zelf voor heeft gestemd,” zei hij op de persbriefing van 13 september.

Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, komt aan voor een evenement in Washington, (dossierfoto). (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

“Als je ziet wat lijkt op een toegenomen samenwerking en waarschijnlijk militaire overdrachten … dan is dat behoorlijk verontrustend en zou mogelijk in strijd zijn met meerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad,” voegde hij eraan toe.

“Als het gaat om wapenoverdrachten in beide richtingen, zullen we zeer nauwlettend toezien en … niet aarzelen om sancties op te leggen als en wanneer dat nodig is,” verklaarde Miller.

Eerder deze zomer legden de Verenigde Staten sancties op aan drie organisaties die volgens hen betrokken waren bij wapendeals tussen Rusland en Noord-Korea.

Rusland reageert

Anatoly Antonov, gezant van Moskou in Washington, hekelde Amerikaanse functionarissen die volgens hem de banden tussen Rusland en Noord-Korea probeerden af te schilderen als een “aanjager van instabiliteit.”

“De Verenigde Staten hebben het recht niet om ons de les te lezen,” zei Antonov op 14 september op het Telegram-kanaal van de Russische ambassade.

“Als verantwoordelijke nucleaire macht en permanent lid van de VN-Veiligheidsraad kan Rusland zelf beslissen met wie het wil samenwerken,” zei hij.

Antonov hekelde ook de Verenigde Staten voor het leveren van wapens aan Oekraïne, terwijl ze de Russische militaire samenwerking met andere landen als “onwettig” bestempelen.

Hij drong er verder bij Washington op aan om een einde te maken aan de jarenlange praktijk van het opleggen van economische sancties aan zijn vermeende vijanden.

De diplomaat herhaalde een van Moskou’s favoriete thema’s en voegde eraan toe: “Unipolaire dominantie [door de Verenigde Staten] … is niet langer mogelijk.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (14 september 2023): US Slams ‘Troubling’ Putin–Kim Summit; Don’t ‘Lecture Us,’ Moscow Responds

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.