Saturday, 20 Apr 2024
De Amerikaanse president Joe Biden kijkt toe tijdens een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping tijdens de week van de leiders van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Woodside, Californië op 15 november 2023. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

VS, China praten over bilaterale spanningen tijdens bijeenkomst in San Francisco

President Biden verklaarde dat beide partijen weliswaar enige vooruitgang hadden geboekt, maar dat hij niet van mening was veranderd dat Xi een dictator is.

President Joe Biden had op 15 november een ontmoeting met de leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, om een aantal controversiële kwesties aan te pakken, waaronder Taiwan, mensenrechten en fentanyl.

De leiders en hun afgevaardigden kwamen bijeen op een landgoed in Georgische stijl ten zuiden van San Francisco.

President Biden zei in opmerkingen voor de bijeenkomst dat hij de Chinese leider al lang kent en het niet altijd met hem eens is geweest, maar dat hun discussies altijd open, eerlijk en productief zijn geweest.

Op een vraag van een verslaggever tijdens een persconferentie verklaarde president Biden dat beide partijen weliswaar enige vooruitgang hadden geboekt, maar dat hij niet van mening was veranderd dat Xi een dictator was.

De CCP-leider begon zijn opmerkingen met het bespreken van wereldwijde economische problemen die China treffen. “Dit zijn allemaal ernstige problemen,” zei hij.

De twee leiders ontmoetten elkaar in de marge van de top van leiders van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), die van 11 tot 17 november plaatsvindt in San Francisco.

Na de bijeenkomst verklaarde president Biden dat beide partijen vooruitgang hadden geboekt op een aantal gebieden, waaronder samenwerking op het gebied van fentanyl, herstel van rechtstreekse gesprekken tussen militairen en het aanpakken van risico- en veiligheidskwesties in verband met kunstmatige intelligentie.

President Biden zei tijdens de persconferentie dat beide partijen een “zeer constructieve en productieve” bijeenkomst hadden.

Hij zei ook dat hij zijn bezorgdheid had geuit over de acties van Peking, waaronder de gevangenneming van Amerikaanse burgers in China, mensenrechtenschendingen en de activiteiten in de Zuid-Chinese Zee.

Voorafgaand aan de ontmoeting verklaarde het Witte Huis dat president Biden een krachtig standpunt zou innemen over de mensenrechtenschendingen door de CCP en veranderingen zou eisen.

“Zoals altijd het geval is, wanneer we dit soort ontmoetingen hebben met buitenlandse leiders, in het bijzonder wanneer mensenrechten een onderwerp zijn, schrikt de president er nooit voor terug om dat ter sprake te brengen,” vertelde John Kirby, woordvoerder nationale veiligheid van het Witte Huis, aan verslaggevers tijdens een telefoongesprek.

De heer Kirby weigerde te vertellen wat de president op zijn agenda had staan op het gebied van mensenrechten of de verwachte sfeer en toon van de discussie in de aanloop naar de ontmoeting te beschrijven.

“Maar ik denk dat je volledig kunt verwachten dat de president onze bezorgdheid over de mensenrechten in China aan de orde zal stellen, met inbegrip van de kwestie van de Oeigoeren,” zei hij, verwijzend naar een etnische moslimminderheid in het uiterste westen van China die systematisch wordt onderdrukt door het communistische regime.

Dhr. Kirby kon echter geen duidelijk antwoord geven op de vraag of de Verenigde Staten het potentieel hebben om Peking te overtuigen zijn koers op het gebied van mensenrechten te wijzigen.

“We zullen zeker onze zorgen blijven uiten”, zei hij tegen verslaggevers. “We zullen in staat zijn om dat op een openhartige manier te doen, zoals we altijd doen. We geloven absoluut dat de situatie moet worden verbeterd.”

“Ik zou willen dat ik de resultaten hier perfect kon voorspellen, maar ik kan u zeggen dat onze wens om de situatie te veranderen niet zal verslappen.”

Voorafgaand aan de ontmoeting drongen wetgevers en rechtengroeperingen er bij de president op aan om de ernstige mensenrechtenschendingen van het regime te benadrukken, waaronder de decennialange vervolging van de spirituele groep Falun Gong, de onderdrukking van etnische minderheden, christenen en Tibetanen en het terugschroeven van de vrijheden in Hongkong.

In plaats van een grote reset te verwachten, hebben beide partijen de ontmoeting benaderd met het doel om hun relatie te stabiliseren.

Dit was de tweede persoonlijke ontmoeting van de twee leiders sinds het aantreden van president Biden. De laatste ontmoeting vond plaats in de marge van de G20-top in Bali, Indonesië, in november 2022.

Met de komende verkiezingen in Taiwan in 2024 is het onderwerp momenteel een grote zorg voor de twee landen.

Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over de poging van China om zich te mengen in de verkiezingen in Taiwan. De inzet is te hoog om te negeren voor de Biden-regering, omdat de uitkomst zou kunnen resulteren in een regering die vriendelijker is voor China dan voor de Verenigde Staten.

Tijdens de persconferentie zei president Biden dat hij de Taiwanese verkiezingen met de Chinese leider had besproken en dat hij geen inmenging van Chinese zijde verwacht.

Sommige leden van het Congres hebben president Biden gevraagd om de kwestie van Amerikanen die onterecht worden vastgehouden in China aan de orde te stellen.

“Ondanks herhaalde concessies van Washington in het afgelopen jaar heeft Peking er geen gedaan en blijft het de kernbelangen van de VS bedreigen,” zei Rep. Mike Gallagher (R-Wisc.) tegen The Epoch Times.

Hij zei dat de Biden-regering van de vergadering zou moeten afzien als de CCP zelfs de meest elementaire zaken weigert aan te pakken, zoals het vrijlaten van alle Amerikanen die onterecht in China worden vastgehouden en het beëindigen van de militaire intimidatie van Taiwan.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 november 2023): US, China Talk Amid Bilateral Tensions at Meeting in San Francisco

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.