Sunday, 23 Jun 2024
Mevrouw Zhang Zhan staat bij stellingen buiten een winkel tijdens een bezoek aan Wuhan in de provincie Hubei, China, op 11 april 2020. (Met dank aan Melanie Wang via AP)

VS en EU uiten bezorgdheid over verdwijning Chinese burgerjournaliste die uit gevangenis zou zijn vrijgelaten

'Journalisten [in China] zouden veilig moeten zijn om vrijuit verslag uit te kunnen brengen,' zegt woordvoerder Buitenlandse Zaken van de VS.

De Amerikaanse regering en de Europese Unie hebben hun bezorgdheid geuit over het welzijn van een Chinese burgerjournaliste die gevangen werd gezet omdat zij verslaggeving had gedaan van de eerste COVID-19-uitbraken in China.

Zhang Zhan, 40 jaar en voormalig advocate, reisde begin februari 2020 naar Wuhan, het epicentrum van de pandemie in China, om verslag uit te brengen van de lokale situatie. Haar berichten en video’s op sociale media waren vaak vrij kritisch over de maatregelen die de Chinese autoriteiten namen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Drie maanden later werd ze vermist in Wuhan en later werd bekend dat de politie van Shanghai haar had gearresteerd.

In december 2020 werd mevrouw Zhang veroordeeld voor “onenigheid veroorzaken en problemen uitlokken”, een beschuldiging die de Chinese Communistische Partij (CCP) vaak gebruikt om dissidenten gevangen te zetten. Ze werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, wat tot kritiek leidde van de internationale gemeenschap.

Mevrouw Zhang zou op 13 mei vrijgelaten moeten zijn, maar ze is sindsdien niet meer in het openbaar verschenen en haar familie heeft haar terugkeer naar huis nog niet bevestigd.

“De Verenigde Staten zijn zeer bezorgd over berichten dat de PRC-burgerjournaliste Zhang Zhan is vermist na haar verwachte vrijlating uit de vrouwengevangenis van Shanghai op 13 mei na vier jaar gevangenschap”, zei woordvoerder Matthew Miller van Buitenlandse Zaken in een verklaring op 16 mei. PRC [People’s Republic of China] is het acroniem voor de officiële naam van China, de Volksrepubliek China.

Miller zei dat de Verenigde Staten “herhaaldelijk hun ernstige bezorgdheid hebben geuit” over haar welzijn. In 2021 uitte het ministerie van Buitenlandse Zaken haar bezorgdheid over de gezondheid van mevrouw Zhang nadat bekend werd dat ze in een langdurige hongerstaking was gegaan en onder dwang werd gevoed tijdens haar gevangenschap.

“We herhalen onze oproep aan de Volksrepubliek China om de mensenrechten van mevrouw Zhang te respecteren, onder andere door onmiddellijk een einde te maken aan de beperkende maatregelen waar zij en alle journalisten in de Volksrepubliek China mee te maken hebben, waaronder spionage, censuur, pesterijen en intimidatie”, aldus Miller.

“Journalisten in de Volksrepubliek China zouden veilig moeten zijn en vrijelijk verslag moeten kunnen uitbrengen,” voegde hij eraan toe.

Nabila Massrali, een woordvoerder voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, uitte op 16 mei op X (voorheen Twitter) haar bezorgdheid over de verdwijning van mevrouw Zhang.

“We maken ons grote zorgen over haar welzijn en herhalen onze eerdere zorgen over haar gezondheid. We dringen er bij de Chinese regering op aan om informatie te verstrekken over haar status en om onmiddellijk haar vrijlating te bevestigen,” schreef mevrouw Massrali.

De verdwijning

Jane Wang, een Britse activiste die campagne heeft gevoerd voor de vrijlating van mevrouw Zhang, schreef op 13 mei op X dat de familie van mevrouw Zhang onder “enorme druk is gezet en ernstig is gewaarschuwd om geen interviews te geven aan de media”. Ze voegde eraan toe dat een Chinese activist “door de politie is opgeroepen” omdat hij met de moeder van mevrouw Zhang had gesproken over het ophalen van haar dochter uit de gevangenis van Shanghai.

In haar X-bericht zei Wang dat de stilte rond mevrouw Zhang verschillende verklaringen kan hebben – dat ze ofwel een gevangene in haar eigen huis is, in detentie is geplaatst in een medische faciliteit maar geen contact met haar familie mag hebben, of dat ze het slachtoffer is van een verdwijning onder dwang.

“Het is schrijnend dat #ZhangZhan, die ons inspireert om te vechten voor transparantie en het recht op informatie, opnieuw is ‘verdwenen’ en haar familie het zwijgen is opgelegd,” schreef Wang in een X-bericht op 17 mei.

Maya Wang, adjunct-directeur bij de Azië-divisie van Human Rights Watch, vermoedde dat mevrouw Zhang “onder streng politietoezicht zal blijven” met “beperkingen op haar bewegingsvrijheid”, schreef ze in een X-bericht op 13 mei, nadat ze geen bevestiging had gekregen over haar vrijlating.

“De gevangenschap van Zhang Zhan zou ons eraan moeten herinneren dat de Chinese regering nog steeds niet ter verantwoording is geroepen voor het toedekken van de COVID-19-uitbraak, of voor het misbruik dat gepaard gaat met haar draconische pandemiemaatregelen”, voegde ze eraan toe.

De in Spanje gevestigde groep Safeguard Defenders vermoedde eerder deze week in een X-bericht dat mevrouw Zhang het slachtoffer was geworden van China’s systeem van “non-release release” (NRR) vanwege het “gebrek aan nieuws” over haar.

“NRR is de buitenwettelijke en buitengerechtelijke praktijk van het informeel vasthouden van iemand die volgens de wet vrijgelaten zou moeten worden, bijvoorbeeld nadat hij of zij de straf heeft uitgezeten, een voorwaardelijke straf heeft gekregen of op borgtocht is vrijgelaten uit een detentiecentrum,” schreef Safeguard Defenders in het verslag van 2021.

“De informele detentie kan de vorm aannemen van huisarrest, gedwongen reizen en opsluiting in een hotelkamer, of opsluiting in een faciliteit die eigendom is van de politie”, staat in het verslag. “Hoewel de Chinese politie veel soorten willekeurige detentie toepast, is NRR de enige die onmiddellijk aan een slachtoffer wordt opgelegd nadat hij maanden of zelfs jaren in hechtenis heeft doorgebracht en dus een bijzondere wreedheid vormt voor het slachtoffer en zijn naasten.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (17 mei 2024): US, EU Raise Concerns About Whereabouts of Chinese Citizen Journalist Supposedly Released From Prison

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.